Električna energija

EPS Distribucija plaća milionsku kaznu zbog zloupotrebe monopola

EPS Distribucija

Foto: www.eps.rs

Objavljeno

28.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Preduzeće EPS Distribucija zloupotrebilo je dominantan položaj na tržištu distribucije električne energije Srbije zbog čega će morati da plati kaznu od 330 miliona dinara.

Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je rešenje u kome se navodi da je preduzeće EPS Distribucija Beograd kao jedini operator na tržištu električne energije Srbije zloupotrebilo dominantan položaj tako što je primenjivalo različite uslove za iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu. Tako su pojedine kompanije dovedene u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju.

Konkretno, preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), ogranak EPS Snabdevanje, nije imalo obavezu da izdvaja sredstva na ime usluge pristupa sistemu, za razliku od ostalih korisnika. Uz to, prilikom zaključenja ugovora o pristupu sistemu za distribuciju električne energije, pojedini korisnici su mogli da biraju između dve vrste obezbeđenja, dok su drugi bili uslovljeni da prihvate isključivo garantni depozit.

Visina iznosa sredstava obezbeđenja za plaćanja računa na ime usluge pristupa sistemu je takođe različito obračunavana. Budući da EPS Distribucija nije javno objavila način na koji se sredstva obezbeđenja obračunavaju, Komisija ocenjuje da ta kompanija ima netransparentnu poslovnu politiku.

Sredstva obezbeđenja mogla su da budu deponovana samo u jednoj poslovnoj banci, po izboru EPS Distribucije. EPS Snabdevanju odobren je i značajno duži rok za plaćanje dospelih obaveza u odnosu na sve ostale komercijalne snabdevače.

EPS negira optužbe ali plaća kaznu 

Prema oceni Komisije, sve navedene radnje dovele su do viših cena električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače. Pored kazne od 330 miliona dinara koju mora da uplati u budžet Republike Srbije, EPS Distribuciji je određeno niz mera koje je u obavezi da sprovede u datom vremenskom periodu kako bi stvorila jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu.

U saopštenju koje su preneli mediji, preduzeće EPS Distribucija tvrdi sa su apsolutno netačni navodi Komisije da su navedene radnje dovele do povećanja cene električne energije, ali i da će platiti milionsku kaznu.

„U slučaju da je EPS Distribucija raskinula ugovore sa EPS Snabdevanjem, posledice bi bile da bi skoro svi korisnici budžeta, dakle bolnice, porodilišta, škole, vrtići, u skladu sa zakonom bili prebačeni u režim rezervnog snabdevanja, što bi u praksi značilo da bi plaćali oko 50 odsto skuplju električnu energiju,“ navodi se u saopštenju tog preduzeća.

EPS Distribucija jedino je preduzeće koje ima licencu za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom, što predstavlja prirodni monopol. Osnivač preduzeća EPS Distribucija i EPS Snabdevanje je Elektroprivreda Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

28. decembar 2016. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

28. decembar 2016. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

28. decembar 2016. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

28. decembar 2016. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević