Električna energija

Istraga zbog poslovanja EPS Snabdevanja

EPS snabdevanje istraga

Foto: Pixabay

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Policija je pokrenula istragu u Elektroprivredi Srbije (EPS) zbog sumnje na malverzacije bivšeg EPS Snadbevanja u vezi sa komercijalnom trgovinom električnom energijom.

Nakon što je unutrašnja kontrola tog preduzeća otkrila da postoji sumnja u korupcionaške radnje zbog kojih je EPS izgubio oko 300 velikih potrošača i više desetina miliona evra, u istragu se uključila i policija, javljaju srpski mediji.

Nadležni iz EPS Snadbevanja se terete da su uvećavali indeks za proračun električne energije za velike i državne kupce tako što su dodavali još dva broja iza decimala definisanog iznosa, čime je cena električne energije postajala znatno viša nego kod drugih ponuđača.

Prema pisanju dnevnog lista Večernje novosti, sumnja se da je Elektroprivreda Srbije izgubila skoro 300 velikih kupaca i čak 1.500 mernih mesta. Većina kupaca prešla je, kako se nezvanično saznaje, kod firme „Proenerdži BGD“, kćerke firme „Proenerdži Hrvatska“, čija je matična kuća „Ezpada“ iz Češke.

Zbog sumnje da su ovakvim postupanjem oštetili firmu za više desetina miliona evra, smenjeno je desetak rukovodilaca EPS Snadbevanja, među kojima je četiri direktora.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević izjavio je da to telo još uvek nije dobilo izveštaj unutrašnje kontrole, ali i da provere poslovanja ovog državnog preduzeća još uvek traju, prenosi Tanjug.

„Nameštali su cenu (na tenderima), prosto to nije bila ona cena koja je bila odobrena. Promenili su drugu ili treću decimalu, a u EPS-u je sve veliko i decimale se pretvaraju u milijarde, to je takav posao. Energija je jedna od najprofitablnijih oblasti, promenite malo, javite konkurenciji koliko da spusti cenu i onda idete na tender gde je glavni kriterijum najniža cena,“ objasnio je Kovačević.

Sumnjivo poslovanje datira iz perioda dok je na čelu Elektroprivrede Srbije bio Aleksandar Obradović, dok je direktor EPS Snabdevanja bio Dragan Jeremić. Obradović je smenjen pre godinu dana, kada je pokrenuta istraga zbog tendera za kupovinu pametnih brojila. Pored istrage o ovom slučaju, unutrašnja kontrola proverava i magacine u „Kolubari“ zbog navoda o organizovanoj krađi uglja.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. decembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. decembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. decembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. decembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.