Električna energija

EPS će rekonstruisati TENT B2 tek 2025, a projekat za blokove A1 i A2 na ledu

EPS-rekonstruisati-TENT-B2-2025-A1-A2-na-ledu

Foto: EPS

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je saopštila da preispituje opravdanost revitalizacije termoagregata TENT A1 i A2 kao i da s radovima na obnovi bloka TENT B2 namerava da krene 2025. godine. Trebalo je da počnu još ove godine.

Srbija se muči s lošim kvalitetom lignita, manjkom kapaciteta za proizvodnju tog goriva i lošim stanjem u kojem se nalaze domaće termoelektrane. Vlada i EPS su godinama gurali nevolje tog državnog preduzeća pod tepih, sve dok učestale havarije prošle zime nisu izazvale gotovo potpuni kolaps elektroenergetskog sistema. Termoelektrane na ugalj na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji su takođe iskakale sa mreže.

Analitičari procenjuju štetu i trošak na ime hitnog uvoza struje u Srbiju na između 500 miliona i milijardu evra. Osim toga, rezerve vode u akumulacijama koje koriste hidroelektrane su na najnižem nivou u poslednjih barem pet godina na seznskom nivou usled iznuđenog povećanja proizvodnje i nepovoljnih hidroloških uslova.

EPS rekonstruisati TENT B2 tek 2025 A1 A2 na ledu

Blok TENT B2 će dobiti novi život tri godine kasnije nego što je planirano

Mediji su ranije ovog meseca dobili uvid u dokumente iz kojih se vidi da su odloženi planovi rekonstrukcije tri bloka u Termoelektranama Nikola Tesla (TENT) A i B u Obrenovcu. Radovi na drugoj fazi revitalizacije B2 je trebalo da počnu ove godine, a EPS je po informacijama iz jednog izveštaja otkazao nabavku, vrednu 6,93 milijarde dinara (59 miliona evra), zbog čega su se u javnosti pojavile sumnje da ne može da finansira projekat.

EPS: Proizvodnja potrebne opreme za TENT B2 će trajati dve godine

TENT B se sastoji od bloka B1, puštenog u rad 1983, i B2, koji je priključen na mrežu 1985. godine. B1 je prošle godine revitalizovan, čime mu je snaga podignuta za 20 megavata na 670 megavata, ali oba su samo u decembru imala po dve velike havarije.

EPS je za Balkan Green Energy News otkrio da drugu fazu rekonstrukcije bloka TENT B2, kapaciteta 650 megavata, planira za 2025, uz objašnjenje da će trebati dve godine da se proizvede potrebna oprema. Predviđeno je da radovi traju sedam meseci, a kompanija će ih finansirati vlastitim sredstvima, stoji u saopštenju.

EPS ce rekonstruisati TENT B2 2025 A1 A2 na ledu

Budućnost blokova TENT A1, A2 sada pod znakom pitanja

Kompanija se sada premišlja po pitanju projekta za rekonstrukciju pet decenija starih blokova TENT A1 i A2 (oba po 210 megavata). Po ranijim planovima, trebalo je da budu ugašeni najkasnije ove godine, ali su vlada i EPS u međuvremenu namenili 200 miliona evra za potpunu obnovu, povećanje kapaciteta i produženje radnog veka, nakon čega je trebalo da bude instalirano postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Međutim, kompanija je dve godine odugovlačila s dopunom zahteva za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, pa ga je Ministarstvo rudarstva i energetike odbacilo, po informacijama iz medija. Pored toga, poduhvat je zavisio od planiranih radova na bloku A3, koji je trebalo da na sebe preuzme daljinsko grejanje u Obrenovcu tokom rekonstrukcije, ali su i oni otkazani.

Za TENT A1 i A2 su u planu samo redovni remonti

U EPS-u sada kažu da za TENT A1 i A2 planiraju samo redovne remonte, „a preispituje se opravdanost kompleksne revitalizacije ovih termoagregata“. Treba pomenuti i da, po ranijim navodima, postrojenje za odsumporavanje blokova A3 do A6 treba da proradi u maju sledeće godine i da smanji emisije sumpor-dioksida u vazduh za deset puta. Kompanija je dodala da su krenuli radovi na desumporizaciji TENT-a B.

Drugog aprila je počeo remont bloka A5 u TE Kolubara, a 3. aprila remont bloka B1 u TE Nikola Tesla B, podsetio je EPS i dodao da je remont agregata A5 u hidroelektrani Đerdap 1 krenuo 28. marta.

U izjavi stoji da su za sledeću godinu planirani kapitalni remonti bloka TENT A5 i termoelektrane Kostolac B, a da 2024. sledi TENT A6. Na tom bloku biće ugrađeni gorionici najnovije tehnologije sa smanjenom emisijom azotnih oksida, objavila je kompanija.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

27. april 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

27. april 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

27. april 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

27. april 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika