OIE

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

ephzhb solar hodovo javna nabavka

Foto: Como una Reina from Pixabay

Objavljeno

14.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) traži izvođača radova za gradnju prve faze svoje prve solarne elektrane, snage 150 MW.

Javna nabavka EPHZHB podrazumeva više poslova, od koji je prvi izrada projekta za izvođenje za izgradnju prve faze fotonaponske elektrane EP HZHB1. Sledeći je izgradnja prve faze elektrane koja, kako se navodi u javnom pozivu, podrazumeva nabavku i ugradnju opreme potrebne za njenu punu funkcionalnost.

Od izvođača se traži i funkcionalno ispitivanje elektrane, izrada projekta izvedenog stanja, dobijanje upotrebne dozvole, puštanje u probni rad, kao i provera usklađenosti sa tehničkim rešenjem za priključak na mrežu i dobijanje saglasnosti za trajni rad. Izabrana firma će obavljati i održavanje postrojenja u periodu od tri godine od dozvole za njen trajni rad.

Solarna elektrane će biti instalirana u poslovnoj zoni Hodovo u Stocu u Hercegovini

Procenjena vrednost radova je skoro 70 miliona konvertibilnih maraka (35 miliona evra) bez PDV-a. Inače, na sajtu EPHZHB je navedeno da je ukupna vrednost projekta od 150 MW procenjena na 110 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 1. oktobar, piše u javnom pozivu.

Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Dubrava 2 u Hodovu u opštini Stolac. U toj zoni instalaciju elektrane planira i domaća firma Eco-Wat i to snage 150 MW.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 263 GWh

EPHZHB je ranije saopštila da bi godišnja proizvodnja elektrane EP HZHB1 trebalo da dostigne 263 GWh, a 2027. je navedena kao godina puštanja u rad.

Inače, u septembru prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila ovaj projekat.

Elektroprivreda HZHB je izgradila prvu vetroelektranu BiH – Mesihovina, snage 50,6 MW. U toku su pripreme za gradnju još jedne – Poklečani kod istoimenog sela u Posušju, takođe u Hercegovini.

EPHZHB upravlja sa sa sedam hidroelektrana (HE Rama, CHE Čapljina, HE Mostar, HE Jajce I, HE Jajce II, HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato) ukupne instalirane snage od 872 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

14. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

14. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

14. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

14. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović