OIE

EPCG rekonstruisao MHE Glava Zete i zamenio dva transformatora u HE Perućica

EPCG MHE Glava Zete HE Perućica

Foto: EPCG

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) završila je rekonstrukciju i modernizaciju male hidroelektrane (MHE) Glava Zete, kojom upravlja zajedničko preduzeće crnogorske državne elektroenergetske kompanije i firme NTE iz Norveške. EPCG je takođe montirao dva nova blok transformatora u svojoj hidroelektrani Perućica.

Modernizacija male hidroelektrane Glava Zete je deo projekta vrednog osam miliona evra u okviru kojeg je rekonstruisana i puštena u rad i mala hidroelektrana Slap Zete, takođe u vlasništvu zajedničkog preduzeća EPCG i NTE, navodi se u saopštenju.

Investicija će povećati proizvodnju struje za 30%

Rezultat ove investicije, kojom je podignut stepen efikasnosti hidroelektrana, biće povećanje proizvodnje električne energije za 30%, rekao je Dragan Vlahović, direktor zajednićkog preduzeća Zeta Energy, koje je osnovano 2010. godine i u kom EPCG ima većinski udeo. Prosečna godišnja proizvodnja u periodu pre modernizacije iznosila je 14,6 GWh, dok će sada iznositi 20,5 GWh.

Projekat je obuhvatio i ugradnju najsavremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, rekao je Vlahović. Obe male hidroelektrane izgrađene su pedesetih godina 20. veka. Slap Zete ima instalisanu snagu od 1,2 MW, a Glava Zete 4,5 MW.

Zamena transformatora u HE Perućica produžiće radni vek za najmanje 30 godina

Ugradnja dva nova blok transformatora u HE Perućica deo je projekta zamene ukupno pet transformatora koji je ugovoren sa konzorcijumom predvođenim hrvatskom kompanijom Končar.

Ceo ugovor je vredan 2,25 miliona evra, a predviđeno je da naredne godine budu isporučena još dva, pa onda 2022. i peti blok transformator, saopštio je EPCG. Iz Končara, međutim, najavljuju da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno pre ugovorenog roka.

Zamenom ovih transformatora HE Perućica će postati sigurnija elektrana, a radni vek će biti produžen za najmanje trideset godina, rekao je Dragan Čizmović, direktor HE Perućica.

On je početkom godine izjavio da je u toku kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE Perućica, od kojih su tokom protekle dve godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina. EPCG je nedavno raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.