OIE

EPCG rekonstruisao MHE Glava Zete i zamenio dva transformatora u HE Perućica

EPCG MHE Glava Zete HE Perućica

Foto: EPCG

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) završila je rekonstrukciju i modernizaciju male hidroelektrane (MHE) Glava Zete, kojom upravlja zajedničko preduzeće crnogorske državne elektroenergetske kompanije i firme NTE iz Norveške. EPCG je takođe montirao dva nova blok transformatora u svojoj hidroelektrani Perućica.

Modernizacija male hidroelektrane Glava Zete je deo projekta vrednog osam miliona evra u okviru kojeg je rekonstruisana i puštena u rad i mala hidroelektrana Slap Zete, takođe u vlasništvu zajedničkog preduzeća EPCG i NTE, navodi se u saopštenju.

Investicija će povećati proizvodnju struje za 30%

Rezultat ove investicije, kojom je podignut stepen efikasnosti hidroelektrana, biće povećanje proizvodnje električne energije za 30%, rekao je Dragan Vlahović, direktor zajednićkog preduzeća Zeta Energy, koje je osnovano 2010. godine i u kom EPCG ima većinski udeo. Prosečna godišnja proizvodnja u periodu pre modernizacije iznosila je 14,6 GWh, dok će sada iznositi 20,5 GWh.

Projekat je obuhvatio i ugradnju najsavremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, rekao je Vlahović. Obe male hidroelektrane izgrađene su pedesetih godina 20. veka. Slap Zete ima instalisanu snagu od 1,2 MW, a Glava Zete 4,5 MW.

Zamena transformatora u HE Perućica produžiće radni vek za najmanje 30 godina

Ugradnja dva nova blok transformatora u HE Perućica deo je projekta zamene ukupno pet transformatora koji je ugovoren sa konzorcijumom predvođenim hrvatskom kompanijom Končar.

Ceo ugovor je vredan 2,25 miliona evra, a predviđeno je da naredne godine budu isporučena još dva, pa onda 2022. i peti blok transformator, saopštio je EPCG. Iz Končara, međutim, najavljuju da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno pre ugovorenog roka.

Zamenom ovih transformatora HE Perućica će postati sigurnija elektrana, a radni vek će biti produžen za najmanje trideset godina, rekao je Dragan Čizmović, direktor HE Perućica.

On je početkom godine izjavio da je u toku kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE Perućica, od kojih su tokom protekle dve godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina. EPCG je nedavno raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

14 January 2021 - Plan je da se investitorima ponudi izgradnja fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

13 January 2021 - Javni poziv ponudio je dodelu premija i fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 88 MW.

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju

EU manjinske udele startapima EIC-ovog fonda

EU kupuje manjinske udele u startapima preko EIC-ovog fonda

12 January 2021 - EU prvi put prvi put pomaže startapima direktnim ulaganjem u kapital preko EIC-ovog fonda, a kombinuje ga s već odobrenim grantovima