Električna energija

EPCG i Končar DST potpisali ugovor vredan 2,3 miliona evra za HE Perućica

Slika: HE Perućica

Objavljeno

29.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum “Končar DST i Electro team“ potpisali su ugovor vredan 2,25 miliona evra, kojim je predviđena izrada i isporuka pet transformatora, kao i nabavka i isporuka rezervnih delova i specijalnih alata za Hidroelektranu (HE) Perućica.

Ugovor su potpisali Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, i predstavnik konzorcijuma Ivan Klapan, koji je i predsednik uprave firma Končar DST.

Dragan Čizmović, direktor HE Perućica, izjavio je da je u toku kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u elektrani, od kojih su tokom protekle dve godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina.

Na tender za zamenu blok transformatora pristigle tri ponude

On je rekao da su na tender za zamenu blok transformatora na prvih pet mašina, krajem 2019, pristigle tri ponude, a da je kao najbolja izabrana zajednička ponuda konzorcijuma.

Ugovor će, prema njegovim rečima, biti sproveden do 2022. Predviđeno je da ove godine budu isporučena i instalirana dva transformatora, sledeće godine još dva i 2022. jedan.

Rok za sprovođenje ugovora je 2022.

Postojeći Končarevi transformatori u HE Perućica rade, kako je saopštio EPCG, već 60 godina bez ikakvih problema i smetnji.

Čizmović je naveo da je uveren da će Perućica sa ovim i ugovorom koji je ranije potpisan sa ATB-om i Končarom moći da radi narednih 20 do 30 godina.

HE Perućica već 60 godina radi sa Končarevim transformatorima

Predstavnik konzorcijuma Igor Klapan izjavio je da je to što su zaposleni u Končaru napravili nešto pre 60 godina doprinelo njihovoj želji da se prijave na tender, kako bi ova generacija zaposlenih nastavila posao započet pre 60 godina.

Počinju pregovori o kreditu za osmi agregat

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, rekao je da su u Perućicu planirane investicije od 60 miliona evra.

EPCG je krajem prošle godine potpisala kreditni aranžman sa KfW bankom, vredan 33 miliona evra, neophodnih za realizaciju druge faze modernizacije i revitalizacije ove elektrane.

Tokom 2020. očekuju se i pregovori sa ovom bankom o novom aranžmanu, vrednom 23 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za ugradnju osmog agregata u Perućici, najavio je Noveljić.

On je podsetio da su ulaganja u Perućicu deo petogodišnjeg investicionog plana EPCG vrednog 170 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija