Električna energija

EPCG i Končar DST potpisali ugovor vredan 2,3 miliona evra za HE Perućica

Slika: HE Perućica

Objavljeno

29.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum “Končar DST i Electro team“ potpisali su ugovor vredan 2,25 miliona evra, kojim je predviđena izrada i isporuka pet transformatora, kao i nabavka i isporuka rezervnih delova i specijalnih alata za Hidroelektranu (HE) Perućica.

Ugovor su potpisali Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, i predstavnik konzorcijuma Ivan Klapan, koji je i predsednik uprave firma Končar DST.

Dragan Čizmović, direktor HE Perućica, izjavio je da je u toku kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u elektrani, od kojih su tokom protekle dve godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina.

Na tender za zamenu blok transformatora pristigle tri ponude

On je rekao da su na tender za zamenu blok transformatora na prvih pet mašina, krajem 2019, pristigle tri ponude, a da je kao najbolja izabrana zajednička ponuda konzorcijuma.

Ugovor će, prema njegovim rečima, biti sproveden do 2022. Predviđeno je da ove godine budu isporučena i instalirana dva transformatora, sledeće godine još dva i 2022. jedan.

Rok za sprovođenje ugovora je 2022.

Postojeći Končarevi transformatori u HE Perućica rade, kako je saopštio EPCG, već 60 godina bez ikakvih problema i smetnji.

Čizmović je naveo da je uveren da će Perućica sa ovim i ugovorom koji je ranije potpisan sa ATB-om i Končarom moći da radi narednih 20 do 30 godina.

HE Perućica već 60 godina radi sa Končarevim transformatorima

Predstavnik konzorcijuma Igor Klapan izjavio je da je to što su zaposleni u Končaru napravili nešto pre 60 godina doprinelo njihovoj želji da se prijave na tender, kako bi ova generacija zaposlenih nastavila posao započet pre 60 godina.

Počinju pregovori o kreditu za osmi agregat

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, rekao je da su u Perućicu planirane investicije od 60 miliona evra.

EPCG je krajem prošle godine potpisala kreditni aranžman sa KfW bankom, vredan 33 miliona evra, neophodnih za realizaciju druge faze modernizacije i revitalizacije ove elektrane.

Tokom 2020. očekuju se i pregovori sa ovom bankom o novom aranžmanu, vrednom 23 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za ugradnju osmog agregata u Perućici, najavio je Noveljić.

On je podsetio da su ulaganja u Perućicu deo petogodišnjeg investicionog plana EPCG vrednog 170 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

29. januar 2020. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

29. januar 2020. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

29. januar 2020. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

29. januar 2020. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika