Životna sredina

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Integrisani nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) trebalo bi da obuhvate period od 2021. do 2030. godine, uključujući projekcije do 2050. godine, kako bi se osigurala usklađenost sa dugoročnim ciljevima na nivou Evropske unije (EU), Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) i Energetske zajednice, navodi se u uputstvu za izradu NEKP koji je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice.

Sekretarijat je napisao smernice kako bi pomogao članicama Energetske zajednica da pripreme planove. Inače, ovi planovi su ključne poluge za sprovođenje strategije Energetske unije u zemljama članicama EU. U tom kontekstu, i Ministarski savet Energetske zajednice usvojio je neobavezujuću Preporuku za pripremu NEKP u decembru 2017. godine.

„Priprema nacionalnih planova biće dinamičan proces počev od 2018. godine, kako bi se planovi završili što je pre moguće, a idealno bi bilo pre 2021. godine“, piše u smernicama.

Plan i vremenski okvir izrade NEKP koji definiše aktivnosti članica Energetske zajednice je, takođe, deo smernica.

„One opisuju ključne korake postepenog procesa od sada, pa do finalizacije planova, uključujući aktivnosti i zadatke članica, Sekretarijata i Evropske komisije“, saopštio je Sekretarijat.

Inače, pre nekoliko dana EU je postigla dogovor o mehanizmima za sprovođenje Energetske unije, uključujući i okvir za pripremu nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva raste bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

19 октобра 2021 - Beogradske elektrane su demantovale da u toplani u Zemunu spaljuju rezidual i saopštile da taj pogon prelazit sa mazuta na čistiji izvor