Životna sredina

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Integrisani nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) trebalo bi da obuhvate period od 2021. do 2030. godine, uključujući projekcije do 2050. godine, kako bi se osigurala usklađenost sa dugoročnim ciljevima na nivou Evropske unije (EU), Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) i Energetske zajednice, navodi se u uputstvu za izradu NEKP koji je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice.

Sekretarijat je napisao smernice kako bi pomogao članicama Energetske zajednica da pripreme planove. Inače, ovi planovi su ključne poluge za sprovođenje strategije Energetske unije u zemljama članicama EU. U tom kontekstu, i Ministarski savet Energetske zajednice usvojio je neobavezujuću Preporuku za pripremu NEKP u decembru 2017. godine.

„Priprema nacionalnih planova biće dinamičan proces počev od 2018. godine, kako bi se planovi završili što je pre moguće, a idealno bi bilo pre 2021. godine“, piše u smernicama.

Plan i vremenski okvir izrade NEKP koji definiše aktivnosti članica Energetske zajednice je, takođe, deo smernica.

„One opisuju ključne korake postepenog procesa od sada, pa do finalizacije planova, uključujući aktivnosti i zadatke članica, Sekretarijata i Evropske komisije“, saopštio je Sekretarijat.

Inače, pre nekoliko dana EU je postigla dogovor o mehanizmima za sprovođenje Energetske unije, uključujući i okvir za pripremu nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

22. jun 2018. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

22. jun 2018. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

22. jun 2018. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

22. jun 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu