Životna sredina

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Energetska zajednica pripremila uputstvo za izradu nacionalnih energetskih i klimatskih planova

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Integrisani nacionalni energetski i klimatski planovi (NEKP) trebalo bi da obuhvate period od 2021. do 2030. godine, uključujući projekcije do 2050. godine, kako bi se osigurala usklađenost sa dugoročnim ciljevima na nivou Evropske unije (EU), Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) i Energetske zajednice, navodi se u uputstvu za izradu NEKP koji je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice.

Sekretarijat je napisao smernice kako bi pomogao članicama Energetske zajednica da pripreme planove. Inače, ovi planovi su ključne poluge za sprovođenje strategije Energetske unije u zemljama članicama EU. U tom kontekstu, i Ministarski savet Energetske zajednice usvojio je neobavezujuću Preporuku za pripremu NEKP u decembru 2017. godine.

“Priprema nacionalnih planova biće dinamičan proces počev od 2018. godine, kako bi se planovi završili što je pre moguće, a idealno bi bilo pre 2021. godine”, piše u smernicama.

Plan i vremenski okvir izrade NEKP koji definiše aktivnosti članica Energetske zajednice je, takođe, deo smernica.

“One opisuju ključne korake postepenog procesa od sada, pa do finalizacije planova, uključujući aktivnosti i zadatke članica, Sekretarijata i Evropske komisije”, saopštio je Sekretarijat.

Inače, pre nekoliko dana EU je postigla dogovor o mehanizmima za sprovođenje Energetske unije, uključujući i okvir za pripremu nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bitka za Košutnjak

Bitka za Košutnjak se nastavlja

21 November 2020 - Autor: Tijana Sibinović Iako su početkom septembra mnogi mediji preneli vest da seče šuma na...

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.

slovenia zagadjenje vazduha plan maribor celje

Vlada Slovenije spremila 63 miliona evra da smanji zagađenje vazduha u tri grada

18 November 2020 - Zbog povećane koncentracije PM10 čestica vlada je donela planove za kvalitet vazduha koji predviđaju mere u transportu i grejanju.