Električna energija

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Ukrajinom zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o EZ da pravno i funkcionalno razdvoje operatore distributivnih sistema (ODS) za električnu energiju.

„Sekretarijat EZ pokrenuo je ex officio preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, BiH i Ukrajinom zbog nerazdvajanja operatora distributivnih sistema za električnu energiju“, naveo je u saopštenju Sekretarijat EZ.

Tri države nisu ispunile obaveze iz Ugovora o EZ u potpunosti, delimično ili nepravilno, jer nisu prenele odredbe o razdvajanju iz Trećeg energetskog paketa u nacionalno zakonodavstvo i nisu preduzele mere za pravno i funkcionalno razdvajanje operatora distributivnih sistema u praksi.

Prema tvrdnjama Sekretarijata EZ u otvorenim pismima, koje je poslala Albaniji, BiH i Ukrajini, operatori distributivnog sistema još imaju potpuno integrisane pravne i funkcionalne strukture upravljanja za distribuciju i snabdevanje električnom energijom.

Albanija nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a do 1. januara 2015. godine, roka koji predviđa acquis, nije usvojila odredbe Direktive o nezavisnom donošenju odluka ODS-a i određivanju službenika i programa za usklađivanje i nije u propisanom roku usvojila nacionalne mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a OShEE u praksi.

I BiH nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o određivanju službenika i programa za usklađivanje sa propisima u Federaciji BiH do 1. januara 2015. godine, nije usvojila odredbe Direktive o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a u Republici Srpskoj u skladu sa istim rokom i nije u propisanom roku usvojila mere za pravno i funkcionalno razdvajanje Elektroprivede BiH Sarajevo, Elektroprivede HZHB Mostar i Elektropriveda Republike Srpske u praksi.

Ukrajina, takođe, nije usvojila odredbe Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a za električnu energiju do 1. januara 2015. godine i nije usvojila u roku mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a za električnu energiju u praksi.

Cilj otvorenih pisama je da tri države dobiju priliku da odgovore na tvrdnje o kršenju zakona EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

19. januar 2018. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

19. januar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

19. januar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

19. januar 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7