Električna energija

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Ukrajinom zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o EZ da pravno i funkcionalno razdvoje operatore distributivnih sistema (ODS) za električnu energiju.

„Sekretarijat EZ pokrenuo je ex officio preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, BiH i Ukrajinom zbog nerazdvajanja operatora distributivnih sistema za električnu energiju“, naveo je u saopštenju Sekretarijat EZ.

Tri države nisu ispunile obaveze iz Ugovora o EZ u potpunosti, delimično ili nepravilno, jer nisu prenele odredbe o razdvajanju iz Trećeg energetskog paketa u nacionalno zakonodavstvo i nisu preduzele mere za pravno i funkcionalno razdvajanje operatora distributivnih sistema u praksi.

Prema tvrdnjama Sekretarijata EZ u otvorenim pismima, koje je poslala Albaniji, BiH i Ukrajini, operatori distributivnog sistema još imaju potpuno integrisane pravne i funkcionalne strukture upravljanja za distribuciju i snabdevanje električnom energijom.

Albanija nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a do 1. januara 2015. godine, roka koji predviđa acquis, nije usvojila odredbe Direktive o nezavisnom donošenju odluka ODS-a i određivanju službenika i programa za usklađivanje i nije u propisanom roku usvojila nacionalne mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a OShEE u praksi.

I BiH nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o određivanju službenika i programa za usklađivanje sa propisima u Federaciji BiH do 1. januara 2015. godine, nije usvojila odredbe Direktive o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a u Republici Srpskoj u skladu sa istim rokom i nije u propisanom roku usvojila mere za pravno i funkcionalno razdvajanje Elektroprivede BiH Sarajevo, Elektroprivede HZHB Mostar i Elektropriveda Republike Srpske u praksi.

Ukrajina, takođe, nije usvojila odredbe Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a za električnu energiju do 1. januara 2015. godine i nije usvojila u roku mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a za električnu energiju u praksi.

Cilj otvorenih pisama je da tri države dobiju priliku da odgovore na tvrdnje o kršenju zakona EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

19. januar 2018. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

19. januar 2018. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

19. januar 2018. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

19. januar 2018. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju