Električna energija

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Ukrajinom zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o EZ da pravno i funkcionalno razdvoje operatore distributivnih sistema (ODS) za električnu energiju.

“Sekretarijat EZ pokrenuo je ex officio preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, BiH i Ukrajinom zbog nerazdvajanja operatora distributivnih sistema za električnu energiju”, naveo je u saopštenju Sekretarijat EZ.

Tri države nisu ispunile obaveze iz Ugovora o EZ u potpunosti, delimično ili nepravilno, jer nisu prenele odredbe o razdvajanju iz Trećeg energetskog paketa u nacionalno zakonodavstvo i nisu preduzele mere za pravno i funkcionalno razdvajanje operatora distributivnih sistema u praksi.

Prema tvrdnjama Sekretarijata EZ u otvorenim pismima, koje je poslala Albaniji, BiH i Ukrajini, operatori distributivnog sistema još imaju potpuno integrisane pravne i funkcionalne strukture upravljanja za distribuciju i snabdevanje električnom energijom.

Albanija nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a do 1. januara 2015. godine, roka koji predviđa acquis, nije usvojila odredbe Direktive o nezavisnom donošenju odluka ODS-a i određivanju službenika i programa za usklađivanje i nije u propisanom roku usvojila nacionalne mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a OShEE u praksi.

I BiH nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o određivanju službenika i programa za usklađivanje sa propisima u Federaciji BiH do 1. januara 2015. godine, nije usvojila odredbe Direktive o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a u Republici Srpskoj u skladu sa istim rokom i nije u propisanom roku usvojila mere za pravno i funkcionalno razdvajanje Elektroprivede BiH Sarajevo, Elektroprivede HZHB Mostar i Elektropriveda Republike Srpske u praksi.

Ukrajina, takođe, nije usvojila odredbe Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a za električnu energiju do 1. januara 2015. godine i nije usvojila u roku mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a za električnu energiju u praksi.

Cilj otvorenih pisama je da tri države dobiju priliku da odgovore na tvrdnje o kršenju zakona EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.