Električna energija

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Albanije, BiH i Ukrajine zbog nerazdvajanja ODS-a

Photo: Pixabay

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Ukrajinom zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o EZ da pravno i funkcionalno razdvoje operatore distributivnih sistema (ODS) za električnu energiju.

„Sekretarijat EZ pokrenuo je ex officio preliminarne procedure za rešavanje sporova sa Albanijom, BiH i Ukrajinom zbog nerazdvajanja operatora distributivnih sistema za električnu energiju“, naveo je u saopštenju Sekretarijat EZ.

Tri države nisu ispunile obaveze iz Ugovora o EZ u potpunosti, delimično ili nepravilno, jer nisu prenele odredbe o razdvajanju iz Trećeg energetskog paketa u nacionalno zakonodavstvo i nisu preduzele mere za pravno i funkcionalno razdvajanje operatora distributivnih sistema u praksi.

Prema tvrdnjama Sekretarijata EZ u otvorenim pismima, koje je poslala Albaniji, BiH i Ukrajini, operatori distributivnog sistema još imaju potpuno integrisane pravne i funkcionalne strukture upravljanja za distribuciju i snabdevanje električnom energijom.

Albanija nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a do 1. januara 2015. godine, roka koji predviđa acquis, nije usvojila odredbe Direktive o nezavisnom donošenju odluka ODS-a i određivanju službenika i programa za usklađivanje i nije u propisanom roku usvojila nacionalne mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a OShEE u praksi.

I BiH nije usvojila odredbe iz Direktive o električnoj energiji o određivanju službenika i programa za usklađivanje sa propisima u Federaciji BiH do 1. januara 2015. godine, nije usvojila odredbe Direktive o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a u Republici Srpskoj u skladu sa istim rokom i nije u propisanom roku usvojila mere za pravno i funkcionalno razdvajanje Elektroprivede BiH Sarajevo, Elektroprivede HZHB Mostar i Elektropriveda Republike Srpske u praksi.

Ukrajina, takođe, nije usvojila odredbe Direktive o električnoj energiji o pravnom i funkcionalnom razdvajanju ODS-a za električnu energiju do 1. januara 2015. godine i nije usvojila u roku mere za osiguranje pravnog i funkcionalnog razdvajanja nacionalnog ODS-a za električnu energiju u praksi.

Cilj otvorenih pisama je da tri države dobiju priliku da odgovore na tvrdnje o kršenju zakona EZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. januar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. januar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. januar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

19. januar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane