Energetska efikasnost

Energetska zajednica okupila 24 nevladine organizacije

Energetska zajednica okupila 24 nevladine organizacije

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

28.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Inauguracija Dana civilnog društva Energetske zajednice održana 21. juna okupila je 24 organizacije iz 11 zemalja.

U događaju su učestvovali predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, akademskih institucija, državnih ministarstava kao i predstavnici i predstavnice Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Iz Energetske zajednice (EnC) su poručili da je cilj ovog događaja, koji će se održavati na godišnjoj osnovi, u povećanju transparentnosti i pružanju foruma za dijalog o pitanjima koja su od značaja za civilno društvo.

Borko Raičević, stručnjak za energetsku efikasnost iz Energetske zajednice učesnicima je pružio uvid u najnovija dostignuća po pitanju razvoja politike u domenu energetske efikasnosti, dok je njegov kolega Peter Vajda, stručnjak za okoliš, održao prezentaciju o razvoju politike na temu okolišaInicijativu dijaloga o održivom korištenju energije u JIE predstavila je Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta za energetsku efikasnost – Otvoreni regionalni fond za JIE (ORF-EE). Prilike, izazovi i očekivanja za reformiranu Energetsku zajednicu su bile u fokusu okruglog stola sa članovima Stalne grupe na visokom nivou (Permanent High Level Group – PHLG).

Učesnici iz nevladinog sektora su istakli potrebu za osiguravanjem veće uključenosti javnosti u rad organizacije kao i u državne procese reforme energetskog sektora. Također su iskazali potrebu za dodatnim EU zakonodavstvom na polju okoliša i klime koje bi bilo uvršteno u pravnu stečevinu Energetske zajednice i koje bi ojačalo administrativne kapacitete ugovornih strana i sekretarijata.

Događaj je organiziran uoči sastanka EnC PHLG kao priprema za Ministarsko vijeće u Sarajevu, planirano za oktobar. Stalna grupa je četiri nova, odnosno ažurirana predmeta pravne stečevine za okoliš, dala na usvajanje na Ministarskom vijeću – izmjene i dopune po Direktivi 2014/52/EU o procjeni uticaja na okoliš, Direktivu 2001/42/EZ o strateškoj procjeni okoliša, Direktivu 2004/35/EZ o ekološkoj odgovornosti, i izmjene i dopune Direktive 1999/za 32/ o sadržaju sumpora u određenim tekućim gorivima.

PHLG je također pozdravila najavu Evropske komisije u vezi sa prijedlogom da se Regulativa o mehanizimu nadzora (525/2013) uvrsti u pravnu stečevinu Energetske zajednice i pozvala Komisiju da blagovremeno iznese prijedlog na tu temu za usvajanje na Ministarskom vijeću.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike