Energetska efikasnost

Energetska zajednica okupila 24 nevladine organizacije

Energetska zajednica okupila 24 nevladine organizacije

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

28.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Inauguracija Dana civilnog društva Energetske zajednice održana 21. juna okupila je 24 organizacije iz 11 zemalja.

U događaju su učestvovali predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, akademskih institucija, državnih ministarstava kao i predstavnici i predstavnice Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Iz Energetske zajednice (EnC) su poručili da je cilj ovog događaja, koji će se održavati na godišnjoj osnovi, u povećanju transparentnosti i pružanju foruma za dijalog o pitanjima koja su od značaja za civilno društvo.

Borko Raičević, stručnjak za energetsku efikasnost iz Energetske zajednice učesnicima je pružio uvid u najnovija dostignuća po pitanju razvoja politike u domenu energetske efikasnosti, dok je njegov kolega Peter Vajda, stručnjak za okoliš, održao prezentaciju o razvoju politike na temu okolišaInicijativu dijaloga o održivom korištenju energije u JIE predstavila je Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta za energetsku efikasnost – Otvoreni regionalni fond za JIE (ORF-EE). Prilike, izazovi i očekivanja za reformiranu Energetsku zajednicu su bile u fokusu okruglog stola sa članovima Stalne grupe na visokom nivou (Permanent High Level Group – PHLG).

Učesnici iz nevladinog sektora su istakli potrebu za osiguravanjem veće uključenosti javnosti u rad organizacije kao i u državne procese reforme energetskog sektora. Također su iskazali potrebu za dodatnim EU zakonodavstvom na polju okoliša i klime koje bi bilo uvršteno u pravnu stečevinu Energetske zajednice i koje bi ojačalo administrativne kapacitete ugovornih strana i sekretarijata.

Događaj je organiziran uoči sastanka EnC PHLG kao priprema za Ministarsko vijeće u Sarajevu, planirano za oktobar. Stalna grupa je četiri nova, odnosno ažurirana predmeta pravne stečevine za okoliš, dala na usvajanje na Ministarskom vijeću – izmjene i dopune po Direktivi 2014/52/EU o procjeni uticaja na okoliš, Direktivu 2001/42/EZ o strateškoj procjeni okoliša, Direktivu 2004/35/EZ o ekološkoj odgovornosti, i izmjene i dopune Direktive 1999/za 32/ o sadržaju sumpora u određenim tekućim gorivima.

PHLG je također pozdravila najavu Evropske komisije u vezi sa prijedlogom da se Regulativa o mehanizimu nadzora (525/2013) uvrsti u pravnu stečevinu Energetske zajednice i pozvala Komisiju da blagovremeno iznese prijedlog na tu temu za usvajanje na Ministarskom vijeću.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije