Električna energija

Energetska zajednica odobrila prvi set mrežnih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Energetska zajednica odobrila prvi set mreznih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stalna grupa na visokom nivou Energetske zajednice (Permanent High Level Group) usvojila je dva nova propisa acquis (pravne tekovine EU) u oblasti gasa i tri u sektoru električne energije. Mrežna pravila i smernice su tehnička pravila razvijena na osnovu Trećeg energetskog paketa sa ciljem postavljanja zajedničkih pravila o sigurnom radu sistema, integraciji tržišta i njegovom funkcionisanju.

Stalna grupa na visokom nivou usvojila je: Guideline on Congestion Management Procedures for gas; Network Code on Interoperability and Data Exchange Rules for gas; Network Code on requirements for grid connection of generators in electricity; Network Code on requirements for grid connection of high voltage direct current systems and direct current-connected power park modules in electricity; and Network Code on Demand Connection in electricity.

„Rokovi za transpoziciju i primenu pravila i smernica za gas su 1. oktobar 2018. godine, uz izvesne izuzetke koji predviđaju rok od 2020. godine. U oblasti električne energije, transponovanje se traži do 12. jula 2018. godine, a od tada kreće rok za primenu od tri godine, što je isti model koji je primenjen u EU“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Dosad su se ova pravila usvajala na nacionalnom nivou. Međutim, primena zajedničkih pravila za celo panevropsko energetsko tržište postala je ključna za smanjenje prepreka za prekograničnu trgovinu, povećanje efikasnosti korišćenja sistema, promovisanje sigurnosti mreže i, što je najvažnije, omogućavanje potrošačima da iskoriste sve koristi Trećeg energetskog paketa.

„Ova pravila dopunjuju postojeći acquis za gas i električnu energiju i omogućiće članicama Energetske zajednice da drže korak sa dešavanjima u EU. Zajedno sa dodatnim mrežnim pravilima i smernicama koje bi tek trebalo da budu usvojene u Energetskoj zajednici, sveo ovo je od suštinskog značaja za efikasno funkcionisanje panevropskog energetskog tržišta, kojim se potrošači energije postavljaju u prvi plan“, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

25. januar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

25. januar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

25. januar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

25. januar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu