Električna energija

Energetska zajednica odobrila prvi set mrežnih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Energetska zajednica odobrila prvi set mreznih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stalna grupa na visokom nivou Energetske zajednice (Permanent High Level Group) usvojila je dva nova propisa acquis (pravne tekovine EU) u oblasti gasa i tri u sektoru električne energije. Mrežna pravila i smernice su tehnička pravila razvijena na osnovu Trećeg energetskog paketa sa ciljem postavljanja zajedničkih pravila o sigurnom radu sistema, integraciji tržišta i njegovom funkcionisanju.

Stalna grupa na visokom nivou usvojila je: Guideline on Congestion Management Procedures for gas; Network Code on Interoperability and Data Exchange Rules for gas; Network Code on requirements for grid connection of generators in electricity; Network Code on requirements for grid connection of high voltage direct current systems and direct current-connected power park modules in electricity; and Network Code on Demand Connection in electricity.

„Rokovi za transpoziciju i primenu pravila i smernica za gas su 1. oktobar 2018. godine, uz izvesne izuzetke koji predviđaju rok od 2020. godine. U oblasti električne energije, transponovanje se traži do 12. jula 2018. godine, a od tada kreće rok za primenu od tri godine, što je isti model koji je primenjen u EU“, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Dosad su se ova pravila usvajala na nacionalnom nivou. Međutim, primena zajedničkih pravila za celo panevropsko energetsko tržište postala je ključna za smanjenje prepreka za prekograničnu trgovinu, povećanje efikasnosti korišćenja sistema, promovisanje sigurnosti mreže i, što je najvažnije, omogućavanje potrošačima da iskoriste sve koristi Trećeg energetskog paketa.

„Ova pravila dopunjuju postojeći acquis za gas i električnu energiju i omogućiće članicama Energetske zajednice da drže korak sa dešavanjima u EU. Zajedno sa dodatnim mrežnim pravilima i smernicama koje bi tek trebalo da budu usvojene u Energetskoj zajednici, sveo ovo je od suštinskog značaja za efikasno funkcionisanje panevropskog energetskog tržišta, kojim se potrošači energije postavljaju u prvi plan“, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

25. januar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

25. januar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

25. januar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

25. januar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem