x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Energetska zajednica odobrila prvi set mrežnih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

25.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Energetska zajednica odobrila prvi set mrežnih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Stalna grupa na visokom nivou Energetske zajednice (Permanent High Level Group) usvojila je dva nova propisa acquis (pravne tekovine EU) u oblasti gasa i tri u sektoru električne energije. Mrežna pravila i smernice su tehnička pravila razvijena na osnovu Trećeg energetskog paketa sa ciljem postavljanja zajedničkih pravila o sigurnom radu sistema, integraciji tržišta i njegovom funkcionisanju.

Stalna grupa na visokom nivou usvojila je: Guideline on Congestion Management Procedures for gas; Network Code on Interoperability and Data Exchange Rules for gas; Network Code on requirements for grid connection of generators in electricity; Network Code on requirements for grid connection of high voltage direct current systems and direct current-connected power park modules in electricity; and Network Code on Demand Connection in electricity.

“Rokovi za transpoziciju i primenu pravila i smernica za gas su 1. oktobar 2018. godine, uz izvesne izuzetke koji predviđaju rok od 2020. godine. U oblasti električne energije, transponovanje se traži do 12. jula 2018. godine, a od tada kreće rok za primenu od tri godine, što je isti model koji je primenjen u EU”, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Dosad su se ova pravila usvajala na nacionalnom nivou. Međutim, primena zajedničkih pravila za celo panevropsko energetsko tržište postala je ključna za smanjenje prepreka za prekograničnu trgovinu, povećanje efikasnosti korišćenja sistema, promovisanje sigurnosti mreže i, što je najvažnije, omogućavanje potrošačima da iskoriste sve koristi Trećeg energetskog paketa.

“Ova pravila dopunjuju postojeći acquis za gas i električnu energiju i omogućiće članicama Energetske zajednice da drže korak sa dešavanjima u EU. Zajedno sa dodatnim mrežnim pravilima i smernicama koje bi tek trebalo da budu usvojene u Energetskoj zajednici, sveo ovo je od suštinskog značaja za efikasno funkcionisanje panevropskog energetskog tržišta, kojim se potrošači energije postavljaju u prvi plan”, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.