Električna energija

Energetska zajednica odobrila prvi set mrežnih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Energetska zajednica odobrila prvi set mreznih kodova i smernica iz Trećeg energetskog paketa

Photo: Pixabay

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Stalna grupa na visokom nivou Energetske zajednice (Permanent High Level Group) usvojila je dva nova propisa acquis (pravne tekovine EU) u oblasti gasa i tri u sektoru električne energije. Mrežna pravila i smernice su tehnička pravila razvijena na osnovu Trećeg energetskog paketa sa ciljem postavljanja zajedničkih pravila o sigurnom radu sistema, integraciji tržišta i njegovom funkcionisanju.

Stalna grupa na visokom nivou usvojila je: Guideline on Congestion Management Procedures for gas; Network Code on Interoperability and Data Exchange Rules for gas; Network Code on requirements for grid connection of generators in electricity; Network Code on requirements for grid connection of high voltage direct current systems and direct current-connected power park modules in electricity; and Network Code on Demand Connection in electricity.

“Rokovi za transpoziciju i primenu pravila i smernica za gas su 1. oktobar 2018. godine, uz izvesne izuzetke koji predviđaju rok od 2020. godine. U oblasti električne energije, transponovanje se traži do 12. jula 2018. godine, a od tada kreće rok za primenu od tri godine, što je isti model koji je primenjen u EU”, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Dosad su se ova pravila usvajala na nacionalnom nivou. Međutim, primena zajedničkih pravila za celo panevropsko energetsko tržište postala je ključna za smanjenje prepreka za prekograničnu trgovinu, povećanje efikasnosti korišćenja sistema, promovisanje sigurnosti mreže i, što je najvažnije, omogućavanje potrošačima da iskoriste sve koristi Trećeg energetskog paketa.

“Ova pravila dopunjuju postojeći acquis za gas i električnu energiju i omogućiće članicama Energetske zajednice da drže korak sa dešavanjima u EU. Zajedno sa dodatnim mrežnim pravilima i smernicama koje bi tek trebalo da budu usvojene u Energetskoj zajednici, sveo ovo je od suštinskog značaja za efikasno funkcionisanje panevropskog energetskog tržišta, kojim se potrošači energije postavljaju u prvi plan”, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte