OIE

Energetska tranzicija daje rezultate: Negativne cene struje smanjile račune domaćinstava do 34 odsto

negativne cene struja domacinstva fleksibilne tarife nemacka nado

Foto: Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska tranzcija u Evropi polako počinje da smanjuje račune za električnu energiju domaćinstava. Sve više solarnih elektrana i vetroparkova u elektroenergetskom sistemu Evrope povećava sate u kojima su cene struje negativne što omogućava snabdevačima da ponude posebne tarife odnosno načine obračuna kupcima. One podrazumevaju određivanje cene koju domaćinstvo plaća na satnom nivou i fleksibilnu organizaciju potrošnje.

Tako su podaci za prvih šest meseci 2024. godine pokazali da su kupci sa dinamičnim tarifama u plaćali struju i do 34 odsto manje nego što je bila prosečna cena na Evropskoj energetskoj berzi (EEX), naveo je tado, nemačka kompanija za rešenja za upravljanje energijom.

Glavni razlog su negativne cene električne energije, ili veoma niske, na berzama. To je situacija u kojoj u sistemu ima viška električne energije, ili zbog povećane proizvodnje ili smanjene potrošnje, na primer vikednom ili praznicima. Počele su da se pojavljuju pre petnaestak godina što se poklapa sa većim udelom solara i vetra u proizvodnji.

Višak struje se obično dešava kada je povećana proizvodnja struje u solarnim elektranama i vetroparkovima, a u pogonu su, takođe, i druge elektrane, koje ne rade na obnovljivu energiju, i čije je zaustavljanje na sat ili dva skupo. Višak energije u sistemu može da dovede do njegovog kolapsa, pa ta energija mora da se nekako „potroši“. Proizvođačima se ponekad isplati da plate da se ta energija „skloni“ iz sistema nego da zaustave proizvodnju, i imamo negativne cene.

Negativne cene su počele da imaju uticaj i na region Zapadnog Balkana, pa su neke termoelektrane morale da smanje proizvodnju.

negativne cene struja domacinstva fleksibilne tarife nemacka grafikon

Tado navodi da je u provoj polovini ove godine EEX zabeležio novi rekord od 226 sati sa negativnim cenama. Korist od toga, kako dodaju, imala su domaćinstva sa dinamičkim tarifama koje podrazumevaju satni obračunom i fleksibilno strukturiranje potrošnje.

Prilikom korišćenja električne energije u deset najjeftinijih sati u danu, oni su struju u prvoj polovoni godine plaćali, kako ističe nemačka firma, i do 34 odsto manje u odnosu na prosečnu tržišnu cenu. Procenat se odnosi samo na cenu energije, ne i na takse i naknade koje su sastavni deo računa.

U 2023. taj procenat je išao do 21 odsto, a 2022. do 17 odsto, što znači da se za dve godine duplirao. Nado kao razlog vidi rast udela obnovljivih izvora energije, koji su obezbedili energiju za 58 odsto potrošnje u prvoj polovini 2024. u Nemačkoj, što je novi rekord.

Šmic: Energetska tranzicija dobra za potrošače

Simon Šmic, osnivač firme aVATTar i šef sektora za energiju u kompaniji tado, kaže da je energetska tranzicija dobra za potrošače. Učešće obnovljivih izvora energije u elektroenergetskoj mreži nastaviće da raste, dodaje, a i oscilacije cena, što je dobra vest za domaćinstva.

To znači da račun za struju može još više da se smanji, objašnjava Šmic. On navodi da bi sva domaćinstva trebalo da dobiju mogućnost da koriste dinamičke tarife i rešenja za upravljanje energijom koja prebacuju potrošnju toplotnih pumpi, električnih automobila ili mašina za pranje veša u vreme kada je struja najjeftinija.

Potrošači mogu da unapred planiraju kada i po kojoj ceni će raditi toplotna pumpa ili se puniti električni automobil

Nado nudi takve tarife u okviru kojih se struja naplaćuje po satu umesto da, kako kažu, kupci plaćaju prosečnu cenu svom snabdevaču.

Zahvaljujući informacijama o cenama po satu za naredni dan, potrošači mogu da koriste njihova rešenja za upravljanje energijom kako bi unapred planirali kada i po kojoj ceni će toplotna pumpa napuniti svoj rezervoar toplote (bafer) ili električni automobil svoju bateriju. I to automatski i u skladu sa afinitetima kupca.

Ova pametna kontrola omogućava kupcima i da apsorbuju vršne cene i smanje svoje ukupne godišnje troškove energije u poređenju sa fiksnom tarifom, anvodi nado.

Ali, na taj način oni i pomažu da što manje zelene električne energije iz vetroelektrana i solarnih panela ostane neiskorišćeno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

8. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

8. avgust 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

8. avgust 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

8. avgust 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović