Klimatske promene

Energean će skladištiti CO2 u ispražnjenim naftnim bušotinama kod grčke obale

Energean pokreće projekat za skladištenje CO2 u iscrpljenoj bušotini na morskom dnu

Foto: Energean

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat naftne kompanije Energean za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida (CCS) u iscrpljenim bušotinama na području Prinos na severu Egejskog mora ušao je u fazu završnih priprema. Procenjuje da će pustiti postrojenje u rad za tri godine.

Projektom hvatanja i skladištenja ugljenika (carbon capture and storage – CCS) je predviđeno pohranjivanje pod Energeanovim iskorišćenim pomorskim naftnim poljima.

Prinos je u Kavalskom zalivu u Egejskom moru, u blizini ostrva Tasos. Projektom je predviđeno iskorišćavanje bušotina na poljima Prinos i Epsilon. Energean navodi da je od 2009. godine iscrpeo tri bušotine.

Zamisao je da se pripreme podzemni geološki rezervoari do kojih će se ugljen-dioksid uhvaćen iz industrijskih emisija transportovati cevovodom ili brodom i biti trajno skladišten.

Skladištenje ugljenika je predviđeno u eksploatisanim i iscrpljenim nalazištima, na dubinama od 1.900 do 4.200 metara. Prostor je procenjen na 93,4 kubna kilometra.

Energean je odabrao američku kompaniju Halliburton za izradu studije izvodljivosti. Prezentacija projekta biće održana u aprilu, a najavljeno je da bi sistem mogao da profunkcioniše u roku od tri godine.

Koncesija Prinos može da primi celokupne emisije iz grčkog proizvodnog sektora u periodu od 10 godina, počevši od 2025, istakli su u naftnoj kompaniji. Ona je nastala u Grčkoj, a sedište joj je u Londonu.

CCS projekat će se finansirati iz evropskih fondova

Naftne kompanije se sve više okreću CCS tehnologijama u naporima da postignu ugljeničnu neutralnost. S druge strane, kritičari tvrde da je tehnologija neefikasna i da je izgovor fosilnoj industriji za dalju eksploataciju nafte i gasa.

Ipak, CCS projekat u Prinosu je uvršten u finansiranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Greece 2.0. Kompanija je takođe podnela prijavu za sredstva iz Inovacionog fonda Evropske unije.

Energean je prošlog meseca potpisao memorandum o razumevanju s kompanijom Shell Egypt o saradnji u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji Egipta. Saopštio je da će doprineti tim naporima koristeći iskustvo iz projekta u Prinosu.

Kako navode u kompaniji, glavni izazov CCS tehnologije je kako da se ugljen-dioksid od velikih tačaka emisije sprovede do odgovarajućih geoloških struktura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

29. mart 2023. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

29. mart 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

29. mart 2023. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV