Klimatske promene

Energean će skladištiti CO2 u ispražnjenim naftnim bušotinama kod grčke obale

Energean pokreće projekat za skladištenje CO2 u iscrpljenoj bušotini na morskom dnu

Foto: Energean

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekat naftne kompanije Energean za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida (CCS) u iscrpljenim bušotinama na području Prinos na severu Egejskog mora ušao je u fazu završnih priprema. Procenjuje da će pustiti postrojenje u rad za tri godine.

Projektom hvatanja i skladištenja ugljenika (carbon capture and storage – CCS) je predviđeno pohranjivanje pod Energeanovim iskorišćenim pomorskim naftnim poljima.

Prinos je u Kavalskom zalivu u Egejskom moru, u blizini ostrva Tasos. Projektom je predviđeno iskorišćavanje bušotina na poljima Prinos i Epsilon. Energean navodi da je od 2009. godine iscrpeo tri bušotine.

Zamisao je da se pripreme podzemni geološki rezervoari do kojih će se ugljen-dioksid uhvaćen iz industrijskih emisija transportovati cevovodom ili brodom i biti trajno skladišten.

Skladištenje ugljenika je predviđeno u eksploatisanim i iscrpljenim nalazištima, na dubinama od 1.900 do 4.200 metara. Prostor je procenjen na 93,4 kubna kilometra.

Energean je odabrao američku kompaniju Halliburton za izradu studije izvodljivosti. Prezentacija projekta biće održana u aprilu, a najavljeno je da bi sistem mogao da profunkcioniše u roku od tri godine.

Koncesija Prinos može da primi celokupne emisije iz grčkog proizvodnog sektora u periodu od 10 godina, počevši od 2025, istakli su u naftnoj kompaniji. Ona je nastala u Grčkoj, a sedište joj je u Londonu.

CCS projekat će se finansirati iz evropskih fondova

Naftne kompanije se sve više okreću CCS tehnologijama u naporima da postignu ugljeničnu neutralnost. S druge strane, kritičari tvrde da je tehnologija neefikasna i da je izgovor fosilnoj industriji za dalju eksploataciju nafte i gasa.

Ipak, CCS projekat u Prinosu je uvršten u finansiranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Greece 2.0. Kompanija je takođe podnela prijavu za sredstva iz Inovacionog fonda Evropske unije.

Energean je prošlog meseca potpisao memorandum o razumevanju s kompanijom Shell Egypt o saradnji u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji Egipta. Saopštio je da će doprineti tim naporima koristeći iskustvo iz projekta u Prinosu.

Kako navode u kompaniji, glavni izazov CCS tehnologije je kako da se ugljen-dioksid od velikih tačaka emisije sprovede do odgovarajućih geoloških struktura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

29. mart 2023. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

29. mart 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

29. mart 2023. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

29. mart 2023. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija