Klimatske promene

Energean će skladištiti CO2 u ispražnjenim naftnim bušotinama kod grčke obale

Energean pokreće projekat za skladištenje CO2 u iscrpljenoj bušotini na morskom dnu

Foto: Energean

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat naftne kompanije Energean za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida (CCS) u iscrpljenim bušotinama na području Prinos na severu Egejskog mora ušao je u fazu završnih priprema. Procenjuje da će pustiti postrojenje u rad za tri godine.

Projektom hvatanja i skladištenja ugljenika (carbon capture and storage – CCS) je predviđeno pohranjivanje pod Energeanovim iskorišćenim pomorskim naftnim poljima.

Prinos je u Kavalskom zalivu u Egejskom moru, u blizini ostrva Tasos. Projektom je predviđeno iskorišćavanje bušotina na poljima Prinos i Epsilon. Energean navodi da je od 2009. godine iscrpeo tri bušotine.

Zamisao je da se pripreme podzemni geološki rezervoari do kojih će se ugljen-dioksid uhvaćen iz industrijskih emisija transportovati cevovodom ili brodom i biti trajno skladišten.

Skladištenje ugljenika je predviđeno u eksploatisanim i iscrpljenim nalazištima, na dubinama od 1.900 do 4.200 metara. Prostor je procenjen na 93,4 kubna kilometra.

Energean je odabrao američku kompaniju Halliburton za izradu studije izvodljivosti. Prezentacija projekta biće održana u aprilu, a najavljeno je da bi sistem mogao da profunkcioniše u roku od tri godine.

Koncesija Prinos može da primi celokupne emisije iz grčkog proizvodnog sektora u periodu od 10 godina, počevši od 2025, istakli su u naftnoj kompaniji. Ona je nastala u Grčkoj, a sedište joj je u Londonu.

CCS projekat će se finansirati iz evropskih fondova

Naftne kompanije se sve više okreću CCS tehnologijama u naporima da postignu ugljeničnu neutralnost. S druge strane, kritičari tvrde da je tehnologija neefikasna i da je izgovor fosilnoj industriji za dalju eksploataciju nafte i gasa.

Ipak, CCS projekat u Prinosu je uvršten u finansiranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Greece 2.0. Kompanija je takođe podnela prijavu za sredstva iz Inovacionog fonda Evropske unije.

Energean je prošlog meseca potpisao memorandum o razumevanju s kompanijom Shell Egypt o saradnji u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji Egipta. Saopštio je da će doprineti tim naporima koristeći iskustvo iz projekta u Prinosu.

Kako navode u kompaniji, glavni izazov CCS tehnologije je kako da se ugljen-dioksid od velikih tačaka emisije sprovede do odgovarajućih geoloških struktura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

29. mart 2023. - Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je prvu studiju o proceni klimatskih rizika u Evropi, identifikujući 36 rizika

dekarbonizacija-industrije

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

29. mart 2023. - Ugovori o razlici za emisije CO2 treba da pomognu kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze na skuplje proizvodne procese

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

29. mart 2023. - Znanje i nove tehnologije su ključni za izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

Emisije iz sektora energetike 2023 oborile rekord

Emisije iz sektora energetike 2023. oborile rekord

29. mart 2023. - Suše su prošle godine ograničile rad hidroelektrana, pa su emisije u sektoru energetike treći put zaredom oborile rekord, objavila je IEA