Električna energija

ElevenEs u Subotici izgradio prvi pogon za LFP baterijske ćelije u Evropi

ElevenEs Subotici izgradio prvi pogon za LFP baterijske celije u Evropi

Foto: ElevenEs

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.04.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Startap firma ElevenEs je saopštila da je njeno proizvodno postrojenje u Subotici sada operativno u potpunosti. To je prva fabrika litijum-gvožđe-fosfatnih (LFP) baterijskih ćelija u Evropi, saopštila je.

U Subotici je u toku projekat gigafabrike baterija godišnjeg kapaciteta osam gigavat-sati čije je otvaranje planirano za 2026, a još 40 gigavat-sati bi bilo dodato pre kraja 2027. godine. Investitor, ElevenEs, upravo je završio proizvodni pogon za baterijske ćelije, kako je najavio pre godinu i po dana. Tako je primena tehnologije LFP (litijum-gvožđe-fosfat) u Evropi počela upravo u najsevernijem gradu Srbije, navode u kompaniji.

Prvi proizvod, nazvan EDGE, takođe je prva baterijska ćelija bez kobalta i nikla na kontinentu, saopštio je ovaj startap i dodao da se u procesu koristi isključivo energija iz obnovljivih izvora – hidroelektrana, vetroparkova i solarnih sistema.

U proizvodnom procesu se koristi samo zelena energija

Kada je projekat najavljen, rečeno je da će godišnji kapacitet prvog proizvodnog postrojenja u početku biti 300 megavat-sati. Ta fabrika je specijalizovana za proizvodnju visokokvalitetnih prizmatičnih ćelija u kategorijama razvoja A i B, otkriva ElevenEs. Ti uzorci se šalju klijentima na testiranje za primenu u proizvodnji električnih automobila, autobusa, kamiona i sistema za skladištenje energije, stoji u objavi.

Predviđa se da će LFP pre kraja decenije postati najtraženije hemijsko rešenje za baterijske ćelije, saopštila je kompanija i dodala da je ono bezopasnije i da su troškovi niži i to uz veći stepen održivosti u pogledu životne sredine.

Ovaj startap iz Srbije računa na to da će LFP pre kraja decenije postati najtraženije hemijsko rešenje za baterijske ćelije

„Baterijske ćelije LFP takođe traju tri puta duže nego najustaljenije konkurentske tehnologije, što ih čini najisplativijim rešenjem za proizvodnju baterija na tržištu. Osim ukupne koristi od LFP hemije, ElevenEs-ova baterijska ćelija EDGE ima višu energetsku gustinu po pakovanju nego druge varijante LFP ćelija“, piše u saopštenju.

Pogon će sledeće godine postati megafabrika godišnjeg kapaciteta 500 megavat-sati koja će biti „usredsređena, ali ne jedino“, na uzorke C i, najviše, D klase, kažu u kompaniji ElevenEs.

Inače, turska kompanija Kontrolmatik Technologies (Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik) gradi fabriku LFP ćelija u Ankari, a komercijalnu proizvodnju planira da započne pre kraja juna.

Freyr u Norveškoj već proizvodi uzorke baterijskih ćelija LFP. Ta kompanija je najavila da će proizvodnja u njenoj tamošnjoj gigafabrici krenuti sledeće godine.

InoBat iz Slovačke je u novembru potpisao preliminarne sporazume s Vladom Srbije o izgradnji gigafabrike u kojoj bi se proizvodile i reciklirale baterije.

Komentara: (1)
Владимир / 26.10.2023.

Да ли правите батерије за електричне скутере и ако може неки контакт телефон од представништва које се налази у Добрачиновој улици у Београду

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. april 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. april 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra