Električna energija

Elektroprivreda BiH planira pet kapitalnih projekata do 2020, gradi vetropark i hidroelektrane

Elektroprivreda BiH planira pet kapitalnih projekata do 2020, gradi vetropark i hidroelektrane

Photo: elektroprivreda.ba

Objavljeno

09.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da u naredne tri godine započne gradnju pet novih postrojenja za proizvodnju električne energije, među kojima su vetroelektrana “Podveležje”, male hidroelektrane (MHE) na Neretvici, kao i hidroelektrane “Janjići” i „Una Kostela-Aneks“. Ukupna ulaganja u ovom periodu biće 859 miliona evra, navodi se u Planu poslovanja ovog državnog preduzeća za period od 2018. do 2020. godine.

Gradnja bloka 7 u termoelektrani “Tuzla”, vetroparka “Podveležje” i MHE na Neretvici trebalo bi da počne u 2018, a HE “Janjići” i HE “Una Kostela-Aneks” do kraja 2020. godine.

“Cilj je da do kraja trogodišnjeg planskog perioda 2018.-2020. dva projekta budu u pogonu, vetropark “Podveležje” i MHE na Neretvici (I faza)”, ističe se u Planu poslovanja, koji je usvojen na vanrednoj skupštini Elektroprivrede BiH – Sarajevo d.d.

Elektroprivreda BiH planira da proizvede 21.873 GWh električne energije u periodu 2018-2020. godine sa planiranim godišnjim prihodom od više od 500 miliona evra.

Prema izveštaju o poslovanju u 2017. godini, Elektroprivreda BiH će zabeležiti gubitke od 11 miliona evra zbog nepovoljnih hidroloških uslova i povišenih troškova. Planirani profit za 2018. godine je osam miliona evra, a za 2019. godinu 17 miliona evra.

Vetroelektrana “Podveležje” imaće kapacitet 48 megavata (MW), a njena planirana godišnja proizvodnja je 120 GWh. Ukupna vrednost investicije je 83,2 miliona evra, od čega će EPBiH obezbediti 17,8 miliona evra, a ostatak dolazi iz kredita od 65 miliona evra koji je odobrila nemačka razvojna banka KfW.

Projekat malih hidroelektrana na Neretvici sastoji se od 15 MHE sa ukupnom snagom od 24,5 MW. Ukupna investicija je procenjena na 50 miliona evra. Prva faza predviđa četiri MHE sa snagom od 9,4 MW.

Projektovana snaga HE “Janjići” je 15 MW, a godišnja proizvodnja 77,26 GWh, uz ulaganje od 55 miliona evra. Modernizacija HE “Una Kostela“ i njeno proširenje trebalo bi da košta 16 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. januar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. januar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. januar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji