GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Slika: Alois Grundner from Pixabay

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) kupila je danas na Montenegroberzi oko pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za oko sedam miliona evra.

EMS, koji je operator prenosnog sistema u Srbiji, sada ima ukupno 15 odsto akcija crnogorskog operatora prenosnog sistema jer je pre pet godina kupio deset odsto za 13,8 miliona evra.

EMS je akcije kupio po 0,95 evra

Srpska državna firma akcije je kupila od malih akcionara po prosečnoj ceni od oko 0,95 evra, objavile su Vijesti.

Ova cena, kako navode, je veća oko devet odsto u odnosu na raniju cenu.

Većinski vlasnik CGES-a je Vlada Crne Gore sa 55 odsto akcija, dok italijanska kompanija Terna ima 22 odsto, a osam odsto mali akcionari.

Profit CGES-a u prvih devet meseci 2020. bio je skoro četiri puta veći nego u istom periodu 2019.

U periodu januar  – septembar 2020, prema podacima iz finansijskog izveštaja, profit ove kompanije bio je 10,8 miliona evra što je skoro četiri puta više nego u istom periodu 2019. kada je bio 2,8 miliona evra. Izvesno je da će 2020. biti rekordna kada je reč o profitu, jer je profit iz 2019. od 3,6 miliona evra odavno nadmašen.

CGES je prošle godine zahvaljujući efektima puštanja u rad energetskog kabla između Crne Gore i Italije od tranzita prihodovao 11,6 miliona evra ili tri puta više nego godinu dana ranije.

Na drugoj strani, profit EMS-a u 2019. bio je milijardu dinara ili oko 8,3 miliona evra. Podaci za 2020. još nisu dostupni.

Tagovi: ,
Komentara: (2)
Marijan / 12.01.2021.

U toku je pljaćkanje EMS-a. Profit kompanije 2015 je bio 25 miliona, da bismo došli do današnjih 8.3. Rasipa se novac na kojekakve projekte i podižu krediti koje pitanje odakle će se otplatiti.

Dragan / 13.01.2021.

Na iznos profita u najvećoj mjeri je uticao prihod od iznajmljivanja prekograničnih prenosnih kapaciteta koji predstavlja, po važećoj regulativi, vanredni prihod za kompaniju. Kako je on prošle godine bio mnogo veći od odobrenog od strane regulatora, biće predmet korekcije u narednom regulatornom periodu, što znači da će negativno uticati na profit u budućnosti. EMS ne kupuje akcije CGESa samo zbog profita, čak bih rekao da je profit pri dnu liste razloga za kupovinu…I još jedna infornacija: profit CGESa za 2014.g. bio je 12.1 milion eura.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine