Električna energija

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Slika: Alois Grundner from Pixabay

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

12.01.2021.

Država

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) kupila je danas na Montenegroberzi oko pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za oko sedam miliona evra.

EMS, koji je operator prenosnog sistema u Srbiji, sada ima ukupno 15 odsto akcija crnogorskog operatora prenosnog sistema jer je pre pet godina kupio deset odsto za 13,8 miliona evra.

EMS je akcije kupio po 0,95 evra

Srpska državna firma akcije je kupila od malih akcionara po prosečnoj ceni od oko 0,95 evra, objavile su Vijesti.

Ova cena, kako navode, je veća oko devet odsto u odnosu na raniju cenu.

Većinski vlasnik CGES-a je Vlada Crne Gore sa 55 odsto akcija, dok italijanska kompanija Terna ima 22 odsto, a osam odsto mali akcionari.

Profit CGES-a u prvih devet meseci 2020. bio je skoro četiri puta veći nego u istom periodu 2019.

U periodu januar  – septembar 2020, prema podacima iz finansijskog izveštaja, profit ove kompanije bio je 10,8 miliona evra što je skoro četiri puta više nego u istom periodu 2019. kada je bio 2,8 miliona evra. Izvesno je da će 2020. biti rekordna kada je reč o profitu, jer je profit iz 2019. od 3,6 miliona evra odavno nadmašen.

CGES je prošle godine zahvaljujući efektima puštanja u rad energetskog kabla između Crne Gore i Italije od tranzita prihodovao 11,6 miliona evra ili tri puta više nego godinu dana ranije.

Na drugoj strani, profit EMS-a u 2019. bio je milijardu dinara ili oko 8,3 miliona evra. Podaci za 2020. još nisu dostupni.

Tagovi: ,
Komentara: (2)
Marijan / 12.01.2021.

U toku je pljaćkanje EMS-a. Profit kompanije 2015 je bio 25 miliona, da bismo došli do današnjih 8.3. Rasipa se novac na kojekakve projekte i podižu krediti koje pitanje odakle će se otplatiti.

Dragan / 13.01.2021.

Na iznos profita u najvećoj mjeri je uticao prihod od iznajmljivanja prekograničnih prenosnih kapaciteta koji predstavlja, po važećoj regulativi, vanredni prihod za kompaniju. Kako je on prošle godine bio mnogo veći od odobrenog od strane regulatora, biće predmet korekcije u narednom regulatornom periodu, što znači da će negativno uticati na profit u budućnosti. EMS ne kupuje akcije CGESa samo zbog profita, čak bih rekao da je profit pri dnu liste razloga za kupovinu…I još jedna infornacija: profit CGESa za 2014.g. bio je 12.1 milion eura.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. januar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. januar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. januar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije