Mobilnost

Električni automobil proglašen za najbolji evropski auto za 2019.

Jaguar-I-Pace-ECOTY-19-3

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Električni automobil Jaguar I-Pace proglašen je za najbolji evropski automobil za 2019. godinu – Car of the Year 2019, preneo je portal NET Auto. U užem izboru, u okviru 89. Međunarodnog salona automobila u Ženevi, bilo je ukupno sedam modela: Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes A klase i Peugeot 508. Električni Jaguar pobedio je, iako je osvojio 250 bodova, koliko i drugoplasirani Alpine A110, jer mu je veći broj članova žirija dodelio najviše poena prilikom glasanja.

Na trećem mestu našao se novi Kia Ceed sa 247 bodova. Četvrti je Ford Focus (235), peti Citroen C5 Aircross (210), šesti je Peugeot 508 (192) i sedmi Mercedes A klase (116).

Ovo nije prvi put da jedan električni model osvoji ovo priznanje, 2011. godine za najbolji novi automobil u Evropi, proglašen je Nissan Leaf. Jaguar je prvi put osvojio ovu poželjnu nagradu i bio je jedini automobil u užem izboru koji može da se pohvali nultom emisijom.

Za titulu Car of the Year 2019 konkurisali su modeli koji su se pojavili na evropskom tržištu u 2018. godini. Najbolji automobil izabrao je međunarodni žiri sastavljen od 60 automobilska novinara iz 23 evropske zemlje. Nagrada prepoznaje tehničke inovacije, dizajn, performanse, efikasnost i vrednost za uloženi novac.

Tradicionalni izbor za Automobil godine u Evropi održava se od 1964. godine, a 2018. godine trijumfovao je Volvo XC40.

„Naš prvi električni automobil takođe je prvi Jaguar koji osvaja titulu Evropski automobil godine, što nam daje ogroman osećaj ponosa. I-Pace dizajniran je i konstruisan u Velikoj Britaniji – sa čistog lista papira. To je tehnološki najnapredniji električni automobil. On pomera granice u automobilskom svetu. Pobednički evropski automobil godine je čast i pravo priznanje za ono što je napravio naš tim svetske klase“, izjavio je Prof. dr Ralf Speth, izvršni direktor kompanije Jaguar Land Rover.

Prema fabričkim podacima maksimalna autonomija kreće se od 386 do 480 kilometara

Jaguar I-Pace konstruisan je tako da u potpunosti iskoristi električni pogon i aluminijumsku arhitekturu, nudeći performanse sportskog automobila i praktičnost SUV-a.

Punjenje je olakšano korisnicima koji koriste Jaguar uslugu javnog punjenja, a pristupa joj se preko namenske aplikacije ili pomoću RFID ključa. Uz prilagođene pakete punjenja i tarife uključene u jednostavan mesečni račun, I-Pace klijentima omogućava pristup na više od 85.000 punktova širom Evrope.

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

Prema fabričkim podacima za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmjerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta. Dopunjavanje na kućnom punjaču (7 kW), koji koristi naizmeničnu struju, traje 10-ak sati da bi pogonske baterije dostigle do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 KS, a obrtni moment 696 Nm.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi.

Dizajniran i razvijen u Velikoj Britaniji, Jaguar I-Pace postigao je veliki svetski prodajni uspeh, sa više od 8.000 isporuka do danas – 75% kupcima u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. mart 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. mart 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. mart 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. mart 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu