Životna sredina

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu emituju duplo više SO2 od svih u EU zajedno

Slika: Pixabay/MonikaP

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu, njih ukupno 18, su 2019. godine ispustile dvostruko više sumpor-dioksida (SO2) od svih takvih postrojenja u Evropskoj uniji (EU) zajedno, a njih ima 221. Neke balkanske termolektrane su čak same emitovale više SO2 nego cele zemlje EU.

Termoelektrana (TE) Nikola Tesla A u Srbiji, na primer, je imala više emisija SO2 nego sve takve elektrane u Poljskoj zajedno, a ta zemlja je najveći emiter ovog jedinjenja u EU, navodi se u izveštaju koji su izradili organizacija CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air) i Bankwatch. Podaci iz izveštaja takođe pokazuju da je Srbija bila najveći emiter SO2 u Evropi u 2019. godini.

so2-emisije-eu-zapadni-balkan

 

Srpska termoelektrana Nikola Tesla A ispustila više SO2 nego cela Poljska

Prema količini emitovanog SO2 po gigavat-satu (GWh) proizvedene električne energije, najveći zagađivač u 2019. godini bila je TE Ugljevik u Bosni i Hercegovini, ispustivši 50 tona SO2 po GWh struje. Poređenja radi, TE Bełchatów u Poljskoj, koja je najveći zagađivač među elektranama u EU, emitovala je 1,1 tonu SO2 po GWh električne energije.

U 2015. godini, EU je emitovala 20% više SO2 nego Zapadni Balkan, ali je od tada zatvorila 30 teromoelektrana

Podaci za 2019. pokazuju ogromnu promenu u odnosu na 2015. godinu, kada su emisije SO2 iz proizvodnje struje na ugalj u EU bile 20% veće nego one na Zapadnom Balkanu.

eu-zapadni-balkan-so2-emisije

 

CREA i Bankwatch upozoravaju na konstantna kršenja pravila o kontroli zagađenja na Zapadnom Balkanu i podsećaju da je u EU od 2016. godine zatvoreno 30 elektrana na ugalj, dok ostale uklađuju svoj rad sa Direktivom o industrijskim emisijama.

Takođe se podseća da je 17 od 18 termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu od 2018. godine u obavezi da primeni Direktivu o velikim ložištima EU, što bi, da je sprovedeno, dovelo do značajnog pada emisija SO2, NOx i prašine.

CREA i Bankwatch pozivaju Evropsku komisiju da obezbedi sankcionisanje kršenja pravila o kontroli zagađenja

Ove dve organizacije takođe u pozvale Generalni direktorat za energetiku Evropske komisije da obezbedi da kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice budu sankcionisana, naročito kada je u pitanju nepoštovanje Direktive o velikim ložištima.

Davor Pehchevski iz organizacije Bankwatch kaže da izveštaj pokazuje da postoji hitna potreba za prestankom korišćenja uglja za proizvodnju električne energije kao i za unapređenjem kontrole zagađenja u termoelektrama koje će nastaviti da rade još nekoliko godina.

Prestanak korišćenja uglja bi doneo ogromne koristi zemljama Zapadnog Balkana koje žele da unaprede zdravlje stanovništva, ali bi i pomogao u njihovim težnjama da se pridruže EU, kaže Pehchevski.

Komentara: (1)
Nemanja / 20.07.2021.

Ne mogu termoelektrane prestati da rade jer zamenski kapaciteti nisu pripremljeni. Ono sto bi trebalo ODMAH uraditi je postaviti STRUCAN menadzment, napraviti ozbiljan plan i program smanjenja emisija i izgradnje novih OIE kapaciteta.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. jul 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. jul 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra