Životna sredina

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Foto: Youtube shreenshot RTV Homolje Žagubica

Objavljeno

14.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina, u blizini Majdanpeka, usledile su oštre kritike ekologa i ljubitelja prirode na društvenim mrežama. Kako su istakli, u pećinski ekosistem uneto je osvetljenje i zvučnici kako bi Rajkova pećina poslužila kao živa scenografija za multimedijalni događaj što je narušilo osetljivi ekosistem pećine, ali i ugrozilo zaštićene vrste.

Događaj „Homolje te zove“, koji je prethodnih dana na društvenim mrežama izazvao lavinu reakcija ekoloških aktivista, organizovala je kompanija Coca-Cola Srbija, u saradnji sa partnerima, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Majdanpek. Događaj je bio namenjen za promociju gazirane prirodne mineralne vode Rosa Homolje, a priređen je za partnere, prijatelje, predstavnike medija i poznate ličnosti, u ambijentu Homolja u zaštićenom prirodnom dobru Rajkova pećina.

U sklopu promocije organizovana je multimedijalna vizuelna postavka unutar jedne od najlepših pećina u Srbiji, Rajkove pećine. Na događaju su pored brenda mineralne vode, promovisane i prirodne lepote Homolja, kao jednog od najlepših krajeva Srbije i oaze netaknute prirode.

Ekološki aktivisti: ugrožen živi svet pećine

Reakcije ekologa na društvenim mrežama su jasno označile ovakvu marketinšku kampanju kao skandaloznu i neprimerenu. Ekološki aktivisti su ukazali na loše aspekte održavanje multimedijalnog događaja unutar spomenika prirode Rajkova pećina u kojoj se nalazi najveća kolonija strogo zaštićene vrste slepih miševa, malih potkovičara.

Uništeno je pećinsko stanište i pećinska fauna, zarad reklame pećina je osvetljena kao Las Vegas

„U saopštenju kažu kako su hteli da pokažu „moć netaknute prirode“, a ovom instalacijom su je takli na najbesmisleniji mogući način, oskrnavivši nešto što je lepo samo po sebi i ugrožavajući živi svet koji unutra živi. Tako su zvanice umesto ponornice koja je vajala pećinu hiljadama godina, mogli da vide hologramski vodopad, umesto žubora su slušali muziku, a umesto iskričavog belog nakita veštačko osvetljenje u svim bojama“, istaknuto je ovim povodom na Facebook stranici Mini Eko Zona.

Foto kolaž: Mini eko zona (Fotografije pećine sa događaja – print screen sa instagram profila Turisticke organizacije Majdanpek; Fotografije realnog izgleda pećine – Mini eko zona)

Rešetke na ulazu u pećinu su bile prekrivene veštačkim lišćem što je onemogućilo slepim miševina slobodan prolaz, napominju na ovom ekološko-aktivističkoj stranici i ističu da je ceo događaj odobren od Zavoda za zaštitu prirode.

Uništeno je pećinsko stanište i pećinska fauna, zarad reklame je osvetljena kao Las Vegas, navode ekolozi i stručnjaci preko društvenih mreža.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Ako je tačno da je ovakve aktivnosti odobrio i podržao Zavod za zaštitu prirode Srbije zahtevaćemo istragu i odgovornost za ovo nezapamćeno nepočinstvo

Rosa Homolje ekolozi reakcija drustvene mreze

„Slepi miševi su izuzetno osetljivi organizmi koji se upravo sada razmožavaju. Osvetljenje i buka im škode i dovode do velikog uginuća mladunaca. Dodatno, ako je tačno da je ovakve aktivnosti odobrio i podržao Zavod za zaštitu prirode Srbije zahtevaćemo istragu i odgovornost za ovo nezapamćeno nepočinstvo“, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Građani reagovali umesto institucija

Reakcija ima veze sa ekologijom i sa stanjem u društvu, kažu aktivisti. Zašto je Zavod za zaštitu prirode Srbije dozvolio da se u pećinski ekosistem unese „lajtšou i zvučnici da bi ta pećina poslužila kao živa scenografija za snimanje fotki i videa za influensere ROSA vode,“ pitaju aktivisti na društvenim mrežama.

Foto kolaž: Mini eko zona

„Greške se dešavaju, i marketinške agencije i influenseri možda imaju opravdanje što to ne razumeju, ali od Zavoda su nam potrebna objašnjenja sad. A mogao je neko i za Rosa vodu da se raspita bolje pre nego što su odobrili ovakvu promotivnu akciju,“ navela je Milja Vuković, ekološka aktivistkinja i osnivač Facebook stranice Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia, koja broji preko 20 hiljada članova.

Vuković: A mogao je neko i za Rosa vodu da se raspita bolje pre nego što su odobrili ovakvu promotivnu akciju

Pećina je živa, puna pećinskog života i mnogih organizama za koje je osvetljavanje i puštanje muzike veoma problematično. Kada posetioci dolaze u pećine upozoreni su na način na koji treba da se ponašaju „ali kada je marketing u pitanju – važe druga pravila?“ navela je Vuković.

Pećinski bonton

„Ako je tišina glavna karakteristika pećinskog ekosistema, hajde onda da to i poštujemo“, navode na instagram stranici eko_na_moj_način u objavi o pećinskom bontonu.

U pravila lepog ponašanja u pećinskom ekosistemu spada i to da se ne dira pećinski nakit, kao i da se ne koriste blicevi, jer je karakteristika pećine mrak, pa drugi izvori svetlosti mogu da poremete osetljivi ekosistem, dok je osvetljenje u pećinama koje su otvorene za posetu svedeno na minimum, napominju ekolozi na društvenim mrežama.

Foto kolaž: Mini eko zona

Nerazumevanje principa održivosti

Kompanija Coca-Cola Srbija je upravo ovih dana objavila godišnji izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu u kome se ističe da je posvećena poštovanju principa održivog razvoja i ESG standarda (uticaj poslovanja na životnu sredinu, društvo, ali i korporativno upravljanje).

„Ne govorimo samo o promeni skraćenice iz CSR u ESG. Govorimo o tome da sada, više nego ikada pre, zaposleni, investitori, potrošači, zajednice, NVO – imaju određene nivoe uticaja na ono što radimo. Biznisi više nisu tu samo da zadovolje interese vlasnika, već cele zajednice. I tu je suština ESG pristupa – da je briga o planeti, ljudima i profitu u balansu,“ izjavila je Nina Elezović u intervjuu za Bizlife.

Poruka direktorke za korporativne poslove i održivost  je vrlo moćna i obećava, ali pred kompanijom je očigledno dugačak put da u praksi primeni sve segmente održivog razvoja, pa tako i brigu o biodiverzitetu i zaštićenim vrstama.

Osim brisanja postova sa društvenih mreža, kompanija se još uvek nije oglasila povodom događaja i nastale situacije. Nisu ni institucije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

14. jun 2022. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

14. jun 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

14. jun 2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.

e.on hrvatska vodonik vodik mulj zov

E.ON Hrvatska će proizvoditi vodonik iz mulja nastalog u preradi otpadnih voda

14. jun 2022. - E.ON Hrvatska dobio je donaciju iz Fonda EU za inovaciju za dobijanje vodonika koji bi se mešao sa gasom i koristio u autobusima