Mobilnost

EBRD organizuje javnu raspravu o nacrtu Strategije za sektor saobraćaja za 2019-2024.

EBRD-javna-rasprava-Strategija-za-sektor-saobracaja

Foto: Pixabay

Objavljeno

16.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u procesu razmatranja svog strateškog pristupa za saobraćajni sektor i poziva zainteresovane strane da iznesu komentare i sugestije na nacrt Strategije za sektor saobraćaja za period 2019-2024.

Nacrt Strategije za  sektor saobraćaja za period 2019-2024. ima za cilj promovisanje održivih saobraćajnih sistema, koji su zasnovani na tržišnim principima, uz ravnotežu između ekonomskih, ekoloških i društvenih potreba i prilagođavanje potrebama ljudi, industrije i trgovine, navodi se u najavi javne rasprave koja će se održati 26. jula u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

Javne rasprave biće održane i 25. jula u Istanbulu u Turskoj i 29. jula u Kairu u Egiptu.

Strategija EBRD-a za sektor saobraćaja obuhvata aktivnosti Banke u sektoru saobraćaja, uključujući infrastrukturu i usluge (ali ne uključujući gradski prevoz, koji je obuhvaćen Strategijom EBRD-a za komunalnu i ekološku infrastrukturu). Strategija važi za sve zemlje u kojima Banka posluje i usaglašena je sa drugim strategijama, pristupima i politikama Banke (npr. Ekološka i socijalna politika, Strategija ekonomske inkluzije, Tranzicija ka zelenoj ekonomiji).

Ključni strateški pravci predloženi u nacrtu EBRD-ove Strategije sector saobraćaja su:

  • Povezane mreže, radi poboljšanja pristupa u skladu sa potrebama preduzeća i pojedinaca, kako bi se podstakao privredni rast, trgovina i prosperitet.
  • Učešće privatnog sektora u podsticanju komercijalnih principa koji će pomoći razvoj sektora i reformu državnih preduzeća.
  • Saobraćaj prilagođen potrebama životne sredine i društva, koji teži da smanji nejednakosti i razlike u okviru regiona.
  • Inovativna rešenja uz smanjenu upotrebu ugljen-dioksida, koja će podstaći promene i smanjiti emisije CO2.

U skladu sa Politikom javnog informisanja EBRD, Banka poziva organizacije civilnog društva, svoje klijente, partnere i sve zainteresovane strane da doprinesu izradi Strategije za sektor saobraćaja. Nacrt Strategije objavljen je na engleskom jeziku na internet stranici EBRD-a i biće otvoren za javne konsultacije putem pisanih komentara zainteresovanih strana tokom 45 kalendarskih dana ili do 6. septembra 2019. godine.

Nakon završetka procesa javne rasprave, sve komentare primljene u pisanoj formi i tokom konsultativnih sastanaka pregledaće menadžment EBRD-a radi utvrđivanja relevantnih implikacija po Strategiju. Izveštaj o pozivu javnosti da iznese komentare – uključujući i pregled povratnih informacija zainteresovanih strana i odgovore rukovodstva EBRD-a – biće predstavljen Upravnom odboru Banke pre konačne dorade Strategije radi odobrenja.

Učešće je potrebno potvrditi popunjavanjem elektronskog formulara na engleskom jeziku.

Komentare i sugestije možete poslati na TransportStrategy@ebrd.com do 6. septembra.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

16. jul 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

16. jul 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

16. jul 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

16. jul 2019. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji