Životna sredina

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

Slika: EBRD

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin jednodnevnog Investicionog samita za Zapadni Balkan 2018, 26. februara u Londonu.

Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana (WB6) koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, BJRM, Srbija, Kosovo* i Crna Gora.

Prema saopštenju EBRD-a, samit u Londonu će takođe poslužiti i kao platforma za diskusiju o tome kako ubrzati soft connectivity agendu. Najvažniji element dnevnog reda je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i stvaranje olakšica za strana ulaganja.

Svo šestoro premijera prihvatilo je poziv predsednika EBRD Sume Čakrabartija da učestvuje na samitu, navodi se u saopštenju. Prema programu, oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima WB (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi ljudi vlada zemalja WB6 u Londonu se očekuju u pratnji resornih ministara nadležnih za teme skupa i poslovnih ljudi, kako bi skupa što bolje predstavili međunarodnim kompanijama potencijale svojih zemalja i privukli  strane investicije.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu, i bio prvi događaj koji je okupio i sve čelnike vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske na jednom mestu, na temu buduće ekonomske saradnje.

Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Drugi Investicioni samit Zapadnog Balkana u EBRD-u održan je u februaru 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

30. januar 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

30. januar 2018. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

30. januar 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

30. januar 2018. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske