Životna sredina

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

Slika: EBRD

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin jednodnevnog Investicionog samita za Zapadni Balkan 2018, 26. februara u Londonu.

Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana (WB6) koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, BJRM, Srbija, Kosovo* i Crna Gora.

Prema saopštenju EBRD-a, samit u Londonu će takođe poslužiti i kao platforma za diskusiju o tome kako ubrzati soft connectivity agendu. Najvažniji element dnevnog reda je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i stvaranje olakšica za strana ulaganja.

Svo šestoro premijera prihvatilo je poziv predsednika EBRD Sume Čakrabartija da učestvuje na samitu, navodi se u saopštenju. Prema programu, oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima WB (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi ljudi vlada zemalja WB6 u Londonu se očekuju u pratnji resornih ministara nadležnih za teme skupa i poslovnih ljudi, kako bi skupa što bolje predstavili međunarodnim kompanijama potencijale svojih zemalja i privukli  strane investicije.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu, i bio prvi događaj koji je okupio i sve čelnike vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske na jednom mestu, na temu buduće ekonomske saradnje.

Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Drugi Investicioni samit Zapadnog Balkana u EBRD-u održan je u februaru 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.