Životna sredina

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

Slika: EBRD

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin jednodnevnog Investicionog samita za Zapadni Balkan 2018, 26. februara u Londonu.

Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana (WB6) koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, BJRM, Srbija, Kosovo* i Crna Gora.

Prema saopštenju EBRD-a, samit u Londonu će takođe poslužiti i kao platforma za diskusiju o tome kako ubrzati soft connectivity agendu. Najvažniji element dnevnog reda je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i stvaranje olakšica za strana ulaganja.

Svo šestoro premijera prihvatilo je poziv predsednika EBRD Sume Čakrabartija da učestvuje na samitu, navodi se u saopštenju. Prema programu, oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima WB (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi ljudi vlada zemalja WB6 u Londonu se očekuju u pratnji resornih ministara nadležnih za teme skupa i poslovnih ljudi, kako bi skupa što bolje predstavili međunarodnim kompanijama potencijale svojih zemalja i privukli  strane investicije.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu, i bio prvi događaj koji je okupio i sve čelnike vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske na jednom mestu, na temu buduće ekonomske saradnje.

Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Drugi Investicioni samit Zapadnog Balkana u EBRD-u održan je u februaru 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hile

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

30. januar 2018. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

30. januar 2018. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

30. januar 2018. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

30. januar 2018. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona