x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

30.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: EBRD
EBRD: Investicioni samit Zapadnog Balkana u februaru, u Londonu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće domaćin jednodnevnog Investicionog samita za Zapadni Balkan 2018, 26. februara u Londonu.

Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana (WB6) koji čine Albanija, Bosna i Hercegovina, BJRM, Srbija, Kosovo* i Crna Gora.

Prema saopštenju EBRD-a, samit u Londonu će takođe poslužiti i kao platforma za diskusiju o tome kako ubrzati soft connectivity agendu. Najvažniji element dnevnog reda je stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje usklađivanje zakonodavstva, uklanjanje netarifnih barijera, poboljšanje dubinskih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i stvaranje olakšica za strana ulaganja.

Svo šestoro premijera prihvatilo je poziv predsednika EBRD Sume Čakrabartija da učestvuje na samitu, navodi se u saopštenju. Prema programu, oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima WB (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi ljudi vlada zemalja WB6 u Londonu se očekuju u pratnji resornih ministara nadležnih za teme skupa i poslovnih ljudi, kako bi skupa što bolje predstavili međunarodnim kompanijama potencijale svojih zemalja i privukli  strane investicije.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu, i bio prvi događaj koji je okupio i sve čelnike vlada Zapadnog Balkana i Hrvatske na jednom mestu, na temu buduće ekonomske saradnje.

Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Drugi Investicioni samit Zapadnog Balkana u EBRD-u održan je u februaru 2016. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.