Energetska efikasnost

EBRD i NLB banka potpisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

EBRD i NLB banka poptisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

Foto: EBRD

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku Evropske unije (EU) i Austrije potpisala je ugovor sa NLB bankom iz Podgorice o dodeli kredita u vrednosti od dva miliona evra za kreditiranje zelenih investicija stanovništa. Kredit je namenjen za poboljšanje energetske efikasnosti, prvenstveno ulaganje u stambene zgrade kako bi se smanjili troškovi energije kao i emisije CO2.

Sredstva su obezbeđena kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) koji podržava ulaganja u zelene tehnologije visokih performansi, materijale i rešenja za stambene zgrade u privatnom vlasništvu.

Vlasnici kuća će dobiti pomoć pri kupovini opreme za uštedu energije, kao što su izolacija, prozori, toplotne pumpe i solarni paneli.

Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2

Zelene tehnologije će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, smanjiće i troškove energije i poboljšati kvalitet života vlasnika stanova. Korisnici takođe mogu dobiti dodatnu tehničku pomoć i subvencije od 20 odsto vrednosti kredita nakon uspešnog instaliranja.

EU i bilateralni donatori obezbedili su sredstva kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework-WBIF) kao deo Regionalnog programa energetske efikasnosti (Regional Energy Efficiency Programme-REEP).

EU i bilateralni donatori obezbedili su sredstva kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan

Austrijsko savezno ministarstvo finansija, obezbedilo je dodatna sredstva za tehničku pomoć.

„Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2 – zato će naša sredstva napraviti značajnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove vezane za električnu energiju i ujedno doprineti zaštiti životne sredine u zemlji“, rekao je šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria.

Predsednik upravnog odbora NLB Banke Martin Leberle istakao je da će radom sa institucionalnim partnerima obezbediti klijentima  nove mogućnosti finansiranja za poboljšanje energetske efikasnosti.

„Osiguraćemo da vlasnici stambenih jedinica imaju neophodna finansijska sredstva za važne investicije, sa pozitivnim uticajem na našu životnu sredinu. Na taj način oni obezbijeđuju udobnije domove, dok zajedno gradimo zeleniju zemlju“, rekao je Leberle.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

14. novembar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

14. novembar 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

14. novembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

14. novembar 2023. - Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger postavljen za predsednika tog tela