Energetska efikasnost

EBRD i NLB banka potpisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

EBRD i NLB banka poptisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

Foto: EBRD

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku Evropske unije (EU) i Austrije potpisala je ugovor sa NLB bankom iz Podgorice o dodeli kredita u vrednosti od dva miliona evra za kreditiranje zelenih investicija stanovništa. Kredit je namenjen za poboljšanje energetske efikasnosti, prvenstveno ulaganje u stambene zgrade kako bi se smanjili troškovi energije kao i emisije CO2.

Sredstva su obezbeđena kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) koji podržava ulaganja u zelene tehnologije visokih performansi, materijale i rešenja za stambene zgrade u privatnom vlasništvu.

Vlasnici kuća će dobiti pomoć pri kupovini opreme za uštedu energije, kao što su izolacija, prozori, toplotne pumpe i solarni paneli.

Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2

Zelene tehnologije će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, smanjiće i troškove energije i poboljšati kvalitet života vlasnika stanova. Korisnici takođe mogu dobiti dodatnu tehničku pomoć i subvencije od 20 odsto vrednosti kredita nakon uspešnog instaliranja.

EU i bilateralni donatori obezbedili su sredstva kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework-WBIF) kao deo Regionalnog programa energetske efikasnosti (Regional Energy Efficiency Programme-REEP).

EU i bilateralni donatori obezbedili su sredstva kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan

Austrijsko savezno ministarstvo finansija, obezbedilo je dodatna sredstva za tehničku pomoć.

„Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2 – zato će naša sredstva napraviti značajnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove vezane za električnu energiju i ujedno doprineti zaštiti životne sredine u zemlji“, rekao je šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria.

Predsednik upravnog odbora NLB Banke Martin Leberle istakao je da će radom sa institucionalnim partnerima obezbediti klijentima  nove mogućnosti finansiranja za poboljšanje energetske efikasnosti.

„Osiguraćemo da vlasnici stambenih jedinica imaju neophodna finansijska sredstva za važne investicije, sa pozitivnim uticajem na našu životnu sredinu. Na taj način oni obezbijeđuju udobnije domove, dok zajedno gradimo zeleniju zemlju“, rekao je Leberle.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

14. novembar 2023. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

14. novembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

14. novembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

14. novembar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu