Energetska efikasnost

EBRD finansira unapređenje energetske efikasnosti u zgradama u Nišu

EBRD mere energetske efikasnosti u zgradama Niš

Photo: Pixabay/TBIT

Objavljeno

25.08.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.08.2020.

Komentari

1

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da odobri zajam u iznosu do pet miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u 40 stambenih zgrada u Nišu koje su povezane na sistem daljinskog grejanja.

Planirane mere za unapređenje energetske efikasnosti u višespratnicama u Nišu uključuju postavljanje izolacije i ugradnju termostatskih ventila i merača potrošnje toplotne energije kako bi se poboljšao učinak već uvedenog sistema naplate grejanja prema potrošnji.

Datum kada bi zajam trebalo da bude odobren je 2. decembar ove godine, navodi se na sajtu EBRD-a.

Mere će pomoći da se smanje emisije štetnih gasova

Budući da stambene zgrade imaju značajan udeo u potrošnji energije za grejanje, ovaj projekat će pomoći da se smanje štetne emisije i potrošnja energije u Nišu.

Projekat će doprineti zelenoj tranziciji kroz smanjenje potrošnje energije

Projekat će doprineti zelenoj tranziciji jer će se kroz smanjenje potrošnje energije smanjiti uticaj na životnu sredinu, a očekivani nivo uštede energije će biti utvrđen tokom due diligence analize.

Projekat će sprovoditi javno preduzeće Toplana Niš, koje je jedini snabdevač toplotnom energijom u gradu. Niš je treći grad po veličini u Srbiji i ima 261.000 stanovnika, podseća EBRD.

EBRD pomaže zemljama Zapadnog Balkan da dekarbonizuju sisteme daljinskog grejanja i hlađenja

EBRD takođe pomaže zemljama regiona da unaprede energetsku efikasnost putem dekarbonizacije sistema daljinskog grejanja i hlađenja. Preko svog Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, banka finansira uvođenje obnovljivih izvora energije u ove sisteme.

Bojan Bogdanović, menadžer fonda, kaže da je fokus na razvoju i implementaciji solarno-termalnih projekata, toplotnih pumpi, geotermalne energije, otpadne toplote, biogasa i energije mora, jezera i reka.

Komentara: (1)
superhik / 06.09.2020.

Sta je sa privatnim kucama koja se takodje geeky na daljisko grejanje? Da li i oni mogu da dobiju kredit?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. avgust 2020. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. avgust 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. avgust 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.