Energetska efikasnost

EBRD finansira unapređenje energetske efikasnosti u zgradama u Nišu

EBRD mere energetske efikasnosti u zgradama Niš

Photo: Pixabay/TBIT

Objavljeno

25.08.2020.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.08.2020.

Komentari

1

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da odobri zajam u iznosu do pet miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u 40 stambenih zgrada u Nišu koje su povezane na sistem daljinskog grejanja.

Planirane mere za unapređenje energetske efikasnosti u višespratnicama u Nišu uključuju postavljanje izolacije i ugradnju termostatskih ventila i merača potrošnje toplotne energije kako bi se poboljšao učinak već uvedenog sistema naplate grejanja prema potrošnji.

Datum kada bi zajam trebalo da bude odobren je 2. decembar ove godine, navodi se na sajtu EBRD-a.

Mere će pomoći da se smanje emisije štetnih gasova

Budući da stambene zgrade imaju značajan udeo u potrošnji energije za grejanje, ovaj projekat će pomoći da se smanje štetne emisije i potrošnja energije u Nišu.

Projekat će doprineti zelenoj tranziciji kroz smanjenje potrošnje energije

Projekat će doprineti zelenoj tranziciji jer će se kroz smanjenje potrošnje energije smanjiti uticaj na životnu sredinu, a očekivani nivo uštede energije će biti utvrđen tokom due diligence analize.

Projekat će sprovoditi javno preduzeće Toplana Niš, koje je jedini snabdevač toplotnom energijom u gradu. Niš je treći grad po veličini u Srbiji i ima 261.000 stanovnika, podseća EBRD.

EBRD pomaže zemljama Zapadnog Balkan da dekarbonizuju sisteme daljinskog grejanja i hlađenja

EBRD takođe pomaže zemljama regiona da unaprede energetsku efikasnost putem dekarbonizacije sistema daljinskog grejanja i hlađenja. Preko svog Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, banka finansira uvođenje obnovljivih izvora energije u ove sisteme.

Bojan Bogdanović, menadžer fonda, kaže da je fokus na razvoju i implementaciji solarno-termalnih projekata, toplotnih pumpi, geotermalne energije, otpadne toplote, biogasa i energije mora, jezera i reka.

Komentara: (1)
superhik / 06.09.2020.

Sta je sa privatnim kucama koja se takodje geeky na daljisko grejanje? Da li i oni mogu da dobiju kredit?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju