Električna energija

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Foto: EPS

Objavljeno

15.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije.

Kao inženjer elektrotehnike, Živković poseduje više od 30 godina iskustva na poslovima investicija, finansiranja, inženjeringa, projektovanja energetskih sistema, kao i sistema za upravljanje i njihovoj implementaciji u Elektroprivredi Srbije, saopštio je EPS.

Živković je, kako se dodaje, u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023. godine.

EPS: Početak formiranja izvršnog menadžmenta

Da podsetimo, Živkovića je za vršioca dužnosti postavio Nadzorni odbor koji je predstavljen nedelju dana ranije. On je tada zamenio Miroslava Tomaševića, koji je bio vd direktor EPS-a od marta 2022..

EPS je sada saopštio da je imenovanje generalnog direktora početak formiranja izvršnog menadžmenta koji će u tesnoj saradnji sa Nadzornim odborom operativno rukovoditi kompanijom i, između ostalog, implementirati nedavno usvojeni Plan transformacije kompanije.

Živković na BEF-u 2024: Decentralizacija energetike je već realnost

Na nedavno održanom Beogradskom energetskom forumu – BEF 2024 Dušan Živković je izjavio da bi EPS trebalo da se pozicionira kao moderna kompanija, sa drugačijim portfolijom u narednom periodu, a da sunce, vetar, vodu iskoristi u najvećoj mogućoj meri, kako bi obezbedio energetsku sigurnost.

On je naveo da vetropark Kostolac, solarna elektrana Petka, jedan gigavat solarnih samobalansirajućih elektrana i reverzibilna hidroelektrana Bistrica predstavljaju projekte sa kojima se EPS priprema za budućnost.

Živković je istakao da će cirkularna ekonomija, veštačka inteligencija i dekarbonizacija najviše uticati na budućnost energetskog sektora. On je naglasio da je decentralizacija u proizvodnji energije već danas realnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

15. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

15. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

15. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

15. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan