Električna energija

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

eps plan transformacije djerdap

HE Đerdap 1 (foto: EPS)

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Skupština akcionara Elektroprivrede Srbije AD usvojila je Plan transformacije kompanije, saopštio je EPS.

Planom transformacije Elektroprivrede Srbije, kako se navodi, definisane su promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada.

Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, saopštio je EPS.

Da podsetimo, krajem 2022. godine Vlada Srbije se u okviru dvogodišnje stendbaj aranžmana sa MMF-om obavezala da električna energija poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto, da obavi razdvajanje delatnosti Srbijagasa, transformiše EPS u akcionarsko društvo i pripremi plan za njegovo restrukturiranje, usvoji nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP), pripremi investicioni plan za energetiku za period od dve do pet godina i postavi stalno umesto vd poslovodstva u dve energetske državne firme.

Strukturne promene biće sprovedene duž celog sistema

Sada je povodom usvajanja Plana transformacije, EPS saopštio da su promene u organizacionoj strukturi usmerene, između ostalog, na unapređenje digitalizacije poslovnih procesa i usluga uz povećanje bezbednosti sistema i podataka, efikasnije upravlјanje investicijama i lјudskim resursima.

Strukturne promene biće sprovedene duž celog sistema uz precizno definisane procedure i odgovornost, poručuju iz EPS-a.

Cilј planiranih reformi je, kako se dodaje, da kompanija postane tržišno orijentisana, profitabilna firma usmerena na povećanje zadovolјstva kupaca i ostvarivanje cilјeva Zelene agende.

U toku formiranje Kancelarije za transformaciju

Realizacijom Plana transformacije, EPS će do 2030. godine unaprediti operativne performanse kako bi u narednim godinama mogao da parira najrazvijenijim kompanijama poput onih u Evropskoj uniji, kažu u EPS-u. Do tada, predviđena je realizacija značajnog investicionog ciklusa uz smanjenje troškova.

U EPS navode da je toku formiranje Kancelarije za transformaciju, koju će činiti zaposleni EPS-a i spolјni eksperti koji su prepoznati kao lideri u svom domenu, a koja će imati zadatak da implementira Plan transformacije.

Nije saopšteno da li je Plan transformacije dostupan javnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

13. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

13. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

13. jun 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

13. jun 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan