Električna energija

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Foto: EPS

Objavljeno

15.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije.

Kao inženjer elektrotehnike, Živković poseduje više od 30 godina iskustva na poslovima investicija, finansiranja, inženjeringa, projektovanja energetskih sistema, kao i sistema za upravljanje i njihovoj implementaciji u Elektroprivredi Srbije, saopštio je EPS.

Živković je, kako se dodaje, u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023. godine.

EPS: Početak formiranja izvršnog menadžmenta

Da podsetimo, Živkovića je za vršioca dužnosti postavio Nadzorni odbor koji je predstavljen nedelju dana ranije. On je tada zamenio Miroslava Tomaševića, koji je bio vd direktor EPS-a od marta 2022..

EPS je sada saopštio da je imenovanje generalnog direktora početak formiranja izvršnog menadžmenta koji će u tesnoj saradnji sa Nadzornim odborom operativno rukovoditi kompanijom i, između ostalog, implementirati nedavno usvojeni Plan transformacije kompanije.

Živković na BEF-u 2024: Decentralizacija energetike je već realnost

Na nedavno održanom Beogradskom energetskom forumu – BEF 2024 Dušan Živković je izjavio da bi EPS trebalo da se pozicionira kao moderna kompanija, sa drugačijim portfolijom u narednom periodu, a da sunce, vetar, vodu iskoristi u najvećoj mogućoj meri, kako bi obezbedio energetsku sigurnost.

On je naveo da vetropark Kostolac, solarna elektrana Petka, jedan gigavat solarnih samobalansirajućih elektrana i reverzibilna hidroelektrana Bistrica predstavljaju projekte sa kojima se EPS priprema za budućnost.

Živković je istakao da će cirkularna ekonomija, veštačka inteligencija i dekarbonizacija najviše uticati na budućnost energetskog sektora. On je naglasio da je decentralizacija u proizvodnji energije već danas realnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

15. jun 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

15. jun 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

15. jun 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

15. jun 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore