Životna sredina

Dubrovnik prestaje da koristi jednokratnu plastiku do 2030.

Dubrovnik-jednokratna-plastika-2030

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike, kao i sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine. Samo u naredne dve godine biser Jadrana planira da smanji zagađenje plastikom 30%.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 400.000 tona plastičnog otpada, a dobar deo generiše, prema podacima studije organizacije Worldwide Fund for Nature (WWF), turizam. Deseti deo ovog otpada završi u moru, od čega se polovina vrati na hrvatske obale.

Kao biser hrvatskog turizma, Dubrovnik nosi veliki deo odgovornosti, o čemu govori podatak da ima 42.000 stanovnika, a više od četiri miliona noćenja godišnje.

Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu

Kako su saopštile gradske vlasti, masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu.

Grad se priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, koji je deo svetske inicijative

Zbog toga se Grad priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. Projekaa sprovode Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF – Mediterranean. WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities kako bi motivisao gradove širom sveta da smanje plastični otpad.

Inače, tokom jula je širom sveta sprovedena kampanja protiv korišćenja jednokratne plastike.

Sledeće godine počinje primena mera za smanjenje plastičnog otpada

Prvi sledeći korak u projektu, koji će trajati dve godine, je analiza trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom, kao i koje su alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Zatim sledi izrada i usvajanje plana s merama koje će biti sprovedene tokom 2021.

Grad će pokrenuti pilot projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji 30% u roku od dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga – Jugoistočna Evropa troši resurse iznad globalnog proseka

07 јула 2022 - Zemlje regiona su u potrošnji obnovljivih resursa iznad svetskog proseka. U Srbiji nacionalni dan ekološkog duga ove godine pada 8. jula.

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

Jadarska deklaracija - udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Jadarska deklaracija – udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

05 јула 2022 - Uspostavljanje međunarodne mreže aktivista biće formalno obeleženo potpisivanjem Jadarske deklaracije u Gornjim Nedeljicama

Dan bez kese, juli bez plastike, a otpad se udvostručuje do 2030. godine

Dan bez kesa, Juli bez plastike – nisu odgovorni samo potrošači

03 јула 2022 - Poslednje studije pokazuju da zagađenje mikroplastikom poprima nove oblike i forme koje ugrožavaju ljudsko zdravlje