Životna sredina

Dubrovnik prestaje da koristi jednokratnu plastiku do 2030.

Dubrovnik-jednokratna-plastika-2030

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike, kao i sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine. Samo u naredne dve godine biser Jadrana planira da smanji zagađenje plastikom 30%.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 400.000 tona plastičnog otpada, a dobar deo generiše, prema podacima studije organizacije Worldwide Fund for Nature (WWF), turizam. Deseti deo ovog otpada završi u moru, od čega se polovina vrati na hrvatske obale.

Kao biser hrvatskog turizma, Dubrovnik nosi veliki deo odgovornosti, o čemu govori podatak da ima 42.000 stanovnika, a više od četiri miliona noćenja godišnje.

Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu

Kako su saopštile gradske vlasti, masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu.

Grad se priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, koji je deo svetske inicijative

Zbog toga se Grad priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. Projekaa sprovode Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF – Mediterranean. WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities kako bi motivisao gradove širom sveta da smanje plastični otpad.

Inače, tokom jula je širom sveta sprovedena kampanja protiv korišćenja jednokratne plastike.

Sledeće godine počinje primena mera za smanjenje plastičnog otpada

Prvi sledeći korak u projektu, koji će trajati dve godine, je analiza trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom, kao i koje su alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Zatim sledi izrada i usvajanje plana s merama koje će biti sprovedene tokom 2021.

Grad će pokrenuti pilot projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji 30% u roku od dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

31. jul 2020. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

31. jul 2020. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

31. jul 2020. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

31. jul 2020. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu