Životna sredina

Dubrovnik prestaje da koristi jednokratnu plastiku do 2030.

Dubrovnik-jednokratna-plastika-2030

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike, kao i sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine. Samo u naredne dve godine biser Jadrana planira da smanji zagađenje plastikom 30%.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 400.000 tona plastičnog otpada, a dobar deo generiše, prema podacima studije organizacije Worldwide Fund for Nature (WWF), turizam. Deseti deo ovog otpada završi u moru, od čega se polovina vrati na hrvatske obale.

Kao biser hrvatskog turizma, Dubrovnik nosi veliki deo odgovornosti, o čemu govori podatak da ima 42.000 stanovnika, a više od četiri miliona noćenja godišnje.

Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu

Kako su saopštile gradske vlasti, masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu.

Grad se priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, koji je deo svetske inicijative

Zbog toga se Grad priključio projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. Projekaa sprovode Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF – Mediterranean. WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities kako bi motivisao gradove širom sveta da smanje plastični otpad.

Inače, tokom jula je širom sveta sprovedena kampanja protiv korišćenja jednokratne plastike.

Sledeće godine počinje primena mera za smanjenje plastičnog otpada

Prvi sledeći korak u projektu, koji će trajati dve godine, je analiza trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom, kao i koje su alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Zatim sledi izrada i usvajanje plana s merama koje će biti sprovedene tokom 2021.

Grad će pokrenuti pilot projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji 30% u roku od dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže