Energetska efikasnost

Drugi Parlamentarni forum jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi održan u Skoplju

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspjeha prvog Parlamentarnog foruma o energetskoj efikasnosti (EE) i klimi, održanog u Energetskoj zajednici u Beču u decembru 2017. godine, GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) 27. novembra 2018. organizovao je drugi u Skoplju, Makedonija.

Skupu su prisustvovali predstavnici/e skupština i udruženja civilnog društva – škola političkih nauka iz šest zemalja Jugoistočne Evrope (JIE). Događaj je prethodio Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice, a naglasak je stavljen na najbolje parlamentarne prakse u oblasti energetske efikasnosti i donošenja politika usmjerenih ka ublažavanju energetskog siromaštva u regiji.

Forum je formiran prošle godine kao regionalna platforma za razmjenu na teme energetske efikasnosti i klime, a okuplja parlamentarce, zaposlene u parlamentima i NVO mrežu škola političkih nauka iz regije. Djeluje u okviru „Inicijative javnog dijaloga o održivom korištenju energije u JIE“ (PDI), koju implementira ORF-EE. ORF-EE je kroz niz aktivnosti usmjerenih na izgradnju kapaciteta parlamentaraca/ki u JIE i jačanje političke volje za provođenje reformi u ovom sektoru dao značajan doprinos formiranju i djelovanju Foruma u protekloj godini.

Uvodnu i pozdravnu riječ na Forumu dali su Hari Lokvenec, predsjedavajući makedonskog Odbora za odbranu i član Odbora za ekonomiju i David Oberhuber, direktor GIZ-a za Kosovo i Makedoniju. Lokvenec se zahvalio GIZ ORF-EE-u na organizaciji Foruma i iskoristio priliku da sve prisutne pozove da se pridruže zajedničkoj izjavi koja bi odjeknula regionom i donijela pozitivne promjene u sektoru i zemljama.

Oberhuber je, s druge strane, pozvao sve prisutne da “podrže ekonomski razvoj u regionu kroz energetsku efikasnost”.

O problematici energetskog siromaštva, njegovoj definiciji, uzrocima i posljedicama govorila je hrvatska stručnjakinja Slavica Robić u okviru sveobuhvatne prezentacije u kojoj je poseban naglasak stavljen na Jugoistočnu Evropu. Podsjetila je prisutne da energetsko siromaštvo predstavlja ozbiljan problem i zaključila da svugdje gdje postoji energetsko siromaštvo ljudi žive lošije, što također utiče i na pogoršanje njihovog zdravlja, što zatim negativno utječe na razvoj zajednica i zemalja. Iako je u svom izlaganju prepoznala brojne pozitivne iskorake u regiji nastale kao rezultat posvećenog rada parlamentaraca/ki u JIE, ipak je pozvala prisutne parlamentarce da se aktivno posvete radu na savladavanju energetskog siromaštva u svojim zemljama.

Dalje rasprave bavile su se primjerima najboljih praksi iz relevantnih skupštinskih odbora u regiji koji primjenjuju participativni pristup u izradi i praćenju rezultata politika energetske efikasnosti. To je uključivalo primjere iz Albanije i s Kosova, o kojima su govorili Eduard Shalsi, predsjedavajući albanskog Odbora za proizvodne djelatnosti, trgovinu i okoliš i Sala Berisha-Shala, predsjedavajuća Odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu, industriju i regionalni razvoj Kosova. Nakon ovih primjera uslijedila je prezentacija  predstavnice Skupštine Crne Gore, Tijane Knežević na temu organizacije i primjene konsultativnih skupštinskih rasprava (Eng. Parliamentary Hearings), participativnog demokratskog instrumenta koji se primjenjuje u Skupštini Crne Gore i čiju primjenu i dalje podržava ORF-EE u okviru PDI inicijative.

Forum je okončan izlaganjima i preporukama više skupštinskih zastupnika i zastupnica iz JIE o provedbi politika.

Skupštinska zastupnica iz Bosne i Hercegovine, Ljilja Zovko tom prilikom izjavila je da „mi, skupštinski zastupnici, moramo biti regionalno i globalno aktivniji i djelotvorniji u rješavanju sektorskih pitanja putem skupova kao što je ovaj“.

Jasna Sekulović, voditeljica projekta GIZ ORF-EE zatvorila je ovaj segment uz želju za više ovakvih regionalnih skupova u budućnosti, naročito onih na kojima će skupštinski zastupnici imati priliku da razgovaraju sa stručnjacima o temama iz oblasti energetske efikasnosti i klime.

Dodala je da je na nivou država „neophodan paralelni otvoreni dijalog između skupština, relevantnih institucija i civilnog društva“. Također je naglasila i spremnost GIZ ORF-EE-a da podrži određene prijedloge učesnika Foruma, poput onog o održavanju zajedničke sjednice odbora za energetiku relevantnih za ovaj sektor u partnerskim zemljama JIE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

29. novembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. novembar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike