OIE

Domaćinstva u Poljskoj plaćaće 170 evra veće račune za struju godišnje od 2030. ukoliko sa uglja ne pređu na vetar i solar

cena struje domacinstva poljska

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukoliko Poljska nastavi da koristi ugalj za proizvodnju električne energije računi građana u periodu od 2030. do 2040. godine biće uvećani na godišnjem nivou 50 odsto ili oko 170 evra (800 poljskih zlota), navodi se u izveštaju poljske fondacije Instrat. Međutim, kada bi se energija dobijala uglavnom iz vetroparkova i solarnih elektrana računi bi bili 20 odsto niži ili od 108 do 168 evra.

Izveštaj Instrata predlaže scenario povećanja udela obnovljvih izvora energije u energetskom miksu na 70 odsto u odnosu na 32 odsto koliko je predviđeno važećom poljskom energetskom politikom do 2040. godine (eng. Polish Energy Policy until 2040 – PEP2040). Trenutni procenat je veći od deset odsto.

Dostizanje udela od 70 odsto do 2030, kako se navodi u Izveštaju, ostvarivo je, i u skladu je sa klimatskim ciljevima EU.

Takav razvoj će, kako se ističe, zahtevati veća ulaganja u mrežu i dodatne sistemske troškove. Zbog toga će, kako se navodi u izveštaju, u periodu 2021-2040. investicije u distributivne mreže morati da se povećaju sa planiranih 38 milijardi evra na 52 milijarde evra, a u prenosne mreže će biti potrebne dodatne 2,2 milijarde evra.

Troškovi uvođenja elektrana na zelenu energiju su manji od onih potrebnih za nastavak rada termoelektrana

Uvećana ulaganja neće opteretiti kućne budžete zbog nižih troškova proizvodnje zelene energije, dok će u slučaju sprovođenja planirane energetske politike na cene u narednim godinama više uticati ogromni troškovi održavanja elektrana na ugalj i gas, navodi se u izveštaju pod nazivom The missing element. Energy security considerations’.

Inače, Poljska je povukla neke veoma važne korake kako bi pokrenula energetsku tranziciju, kao što je dogovor sa investitorima o razvoju domaće industrije vetra i najava zatvaranja najveće termoelektrane u Evropi.

Paveł Czizak, koautor Izveštaja, kaže da je neko poskupljenje električne energije neizbežno, ali ne mora da bude ogromno. Domaćinstva mogu da uštede 108-178 evra godišnje u periodu 2030-2040. ako vlada posluša stručnjake i omogući razvoj obnovljivih izvora energija, istakao je on.

Varijabilnost zelene energije nije problem

instrat-poljska-ugalj-zelena-energija-racuni-domacinstva
Godišnji trošak za potrošenu električnu energiju (u poljskim zlotama:1 PLN=25 dinara)

Nasuprot čestim strahovanjima, varijabilnost proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ne predstavlja pretnju za Nacionalni energetski sistem (KSE), navodi se u Izveštaju. Sa energetskim miksom koji predlaže Instrat, ni u jednom trenutku nema potpunog prestanka snabdevanja energijom iz vetra i solara.

Čak šta više, ova dva izvora zelene energije mogu nezavisno da pokriju celokupnu potražnju za energijom u toku šest meseci svake godine, odnosno više od četiri hiljade sati godišnje.

Elektrane na ugalj pomagale bi u balansiranju

Zeleniji miks, takođe, ne bi izazvao ni povećanje uvoza energenata,već bi se do 2040. smanjio za polovinu u odnosu na 2020. godinu.

Prema predlogu i scenariju Instrata, postrojenja na ugalj pomažu u balansiranju i povremeno se uključuju u elektroenergetski sistem. Time utiču i na smanjenje ulaganja u potencijalno neprofitabilne nove elektrane na gas, naveo je Instrat.

Samo zelena energija može da obezbedi nedostajuće količine električne energije i spreči prekide u snabdevanju

Na drugoj strani, implementacija poljske energetske politike do 2040. godine uzrokovaće visoku cenu energije, kao i rizik od prekida u snabdevanju. Prema scenarijima koje predviđa ova politika postoji potencijalni jaz u energetskom balansu usled zatvaranja zastarelih elektrana na ugalj i stagnacije u implementaciji obnovljivih izvora energije.

„Svako odlaganje izgradnje nuklearne elektrane i realizacije gasnih projekata dovešće do nestašica struje. Samo dinamičan razvoj obnovljivih izvora energije će popuniti tu prazninu“, naglašava Adrianna Wrona, koautorka Izveštaja.

Izveštaj takođe donosi i preporuke kako ispraviti nedostatke postojeće regulative.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

9. decembar 2021. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

9. decembar 2021. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

9. decembar 2021. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

9. decembar 2021. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice