Električna energija

Domaćinstva na Kosovu* i u Srbiji imaju najjeftiniju struju u Evropi

Domacinstva Kosovu u Srbiji najjeftiniju struju u Evropi

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Najniže bruto tarife za domaćinstva su na Kosovu*, dok su samo malo veće u Srbiji, a Malta jedina naplaćuje manji porez za struju nego vlada u Prištini, u celoj Evropi. Turska je prijavila najveći skok cena električne energije na kontinentu za drugu polovinu 2019. na godišnjem nivou.

Redovni polugodišnji statistički izveštaj pokazao je da su najmanji korisnici na tržištu u Evropskoj Uniji plaćali 21,6 evra za sto kilovat-sati struje u poslednjih šest meseci prošle godine ili 1,3 odsto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Nivo je u rangu inflacije za 27-članu zajednicu država. Eurostatovi podaci za EU i njeno susedstvo otkrili su da su domaćinstva na Kosovu* i u Srbiji plaćala najmanje za struju u Evropi.

Cene su se spustile 4,4 procenta na 6,1 evro odnosno porasle 1,6 odsto na 7,2 evra za sto kilovat-sati. Referentni nivo u Srbiji je u dinarima izašao na 848,4, što je 1,2 procenta više nego godinu dana ranije. Međutim, statistički zavod EU još čeka podatke iz nekoliko obližnjih zemalja.

EU je izveštaj objavila bez ažuriranja informacija za Ukrajinu, Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju i Crnu Goru

Za drugu polovinu 2018. godine u Ukrajini je očitano 4,1 evro, a u Severnoj Makedoniji 7,87 evra. Domaćinstva u Bosni i Hercegovini su plaćala 8,71 evro, a tarifa je u Albaniji bila 9,1 evro, takođe blizu dna liste. Ovo merilo je za Crnu Goru bilo na 10,3 evra.

Domacinstva na Kosovu u Srbiji najjeftiniju struju u Evropi

Ona je za poslednjih šest lanjskih meseci pokazala skok od 20,2 odsto na godišnjem nivou za Tursku, koja se bori s ekstremnom inflacijom. Ali rast u evrima je bio još jači – 21,4 procenta.

Bugarska ima najnižu tarifu za domaćinstva u EU i jednu od najnižih poreskih stopa u tom segmentu

Standard za prikaz uključuje poreze i druge namete, koji mogu da se promene. Opterećenje za potrošače je na Malti najmanje, šest odsto, a sledi Kosovo* sa 13 procenata.

Porezi i druga davanja čine 16 odsto cene u Irskoj i 17 u Bugarskoj. Zatim ide Turska, u kojoj su razrezali 19 procenata. Island i Mađarska naplaćuju 21 odsto preko nominalne cene. Posle njih su Hrvatska (21) i Grčka (23 procenta), a onda Litvanija i Srbija, sa po 24 odsto. Radi poređenja, fiskalno opterećenje u celoj EU je bilo 41 procenat.

Domaćinstva u Turskoj su pogođena najvećim porastom cena električne energije u drugoj polovini 2019. kako u evrima, tako i u domaćoj valuti

Ukupna cena se u Grčkoj smanjila 5,8 procenata na godišnjem nivou, što je u domaćoj valuti najviše posle Danske, te je došla na 15,5 evra za sto kilovat-sati. Bugarska je imala četvrti pad po veličini, 4,7 odsto. U zajedničkoj valuti, smanjenje je bilo 4,5 odsto na 9,6 evra, što je bio najniži nivo u EU.

Domacinstva Kosovu Srbiji najjeftiniju struju Evropi

Još jedna ozbiljna promena na tržištima koje prati Balkan Green Energy News desila se u Rumuniji. Referentna cena je skočila 10,1 odsto. Po drugoj računici, porast je bio 7,8 procenata na 14,2 evra za sto kilovat-sati.

Rumunija vodi u skoku cena kao i bruto tarifama po merilu kupovne moći

Po standardu kupovne moći, cene za domaćinstva u Rumuniji su bile najviše na kontinentu, a Kipar je bio na sedmom mestu. Na drugom kraju lestvice bio je Island, a slede ga Norveška, Srbija i Finska.

Struja je u našem regionu bila najskuplja na Kipru – 22.4 evra ili 2,4 odsto viša nego u drugoj polovini prethodne godine. Porezi i drugi nameti tamo čine 30 procenata bruto nivoa. Po kriterijumu visine sledeća je Slovenija, sa 16,7 evra i godišnjim porastom od 1,7 odsto. Ova zemlja je tada imala poresku stopu od 31 procenta za domaćinstva.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.

Andelija EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Andelija: EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

13 September 2021 - Elektroprivreda BiH smatra da projekat nema alternativu, dok ekološke organizacije upozoravaju da će ga takse na CO2 "potopiti" veoma brzo.

Elena Boškov Kovač intervju

Transformacija i inovacija – ključni faktori ukoliko želite da ostanete važan igrač u sektoru energetike

07 September 2021 - Prekretnica sektora energetike se ogleda u dekarbonizaciji koja postaje obavezujuća i digitalizaciji koja uvodi na tržište brojne igrače koji dolaze iz drugih industrija.