OIE

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elixir grupa u okviru investicionog ciklusa od 300 miliona evra planira ulaganja u solarnu elektranu, vetropark i baterije, kao i korišćenje otpada za proizvodnju vodene pare, najavio je Matijas Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj u kompaniji Elixir.

Nove investicije, kako je istakao Matijas Predojević, doprineće da se nastavi proces dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina.

Predojević je bio jedan od govornika na panelu Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2, održanom u okviru Beogradskog energetskog foruma 2024. BEF 2024 je ove godine okupno 500 učesnika iz 30 zemalja.

Predojević je istakao da je Elixir lider hemijske industrije u jugoistočnoj Evropi, koji u Srbiji posluje u dva pogona: Elixir Prahovo i Elixir Zorka Šabac. Ukupno proizvode milion tona mineralnih đubriva i fosforne kiseline. U Prahovu se, kako je naglasio, nalazi jedna od šest evropskih fabrika za proizvodnju fosforne kiseline.

Elixir će instalirati i sopstvene baterije

„Trenutno smo u investicionom ciklusu od 300 miliona evra koji se zove Prahovo 2027. i uključuje četiri grinfild investicije“, istakao je Predojević.

Jedna je nova fabrika fosforne kiseline, najsavremenije tehnologije, zatim proizvodnja kristalnih vodorastvorljivih đubriva, kao tečnih đubriva, korišćenje nerecikliranog otpada za proizvodnju vodene pare i pripremamo investiciju u solarni park, vetroelektranu i baterije.

Ulaganje u energetiku trebalo bi, kako je naglasio, da im obezbedi energiju, ali i mogućnost da sami balansiraju proizvodnju električne energije i pripreme se za period od 2026. godine, kada počinje plaćanje prekogranične takse na CO2 (eng. CBAM).

„Sva ova ulaganja značiće i zapošljavanje, pa otvaramo 200 radnih mesta, koja ćemo popuniti sa dosta inženjera svih struka“, najavio je on.

Elixir već izveštava o emisijama CO2

Na panelu o dekarbonizaciji industrije on je naglasio da je proizvodnja mineralnih đubriva još jedna grana industrije kojoj predstoje velike promene kad 2026. godine počne naplata takse na CO2.

Elixir je odavno počeo da se priprema za ove promene, pa tako, kako je naveo, redovno izveštava o emisijama CO2. Jedan od razgloga je i taj što su im partneri velike kompanije iz EU, kojima su ti podaci potrebni za svoje kalkulacije.

Predojević je istakao da paniraju i izgradnju spalionice industrijskog otpada, koji se trenutno izvozi u Austriju, Švajcarsku i Nemačku, jer ne postoje odgovarajuća postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

29. maj 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

29. maj 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

29. maj 2024. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

29. maj 2024. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan