Električna energija

Crna Gora spremna za aktiviranje registra garancija porekla

crna gora grexel garancije porekla

Foto: Grexel

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora izabrala je firmu Grexel, koja se bavi energetskim sertifikatima, za uspostavljanje sistema garancija porekla nakon sprovedenog tendera.

Kao odgovor na zahteve tržišta i regualtivnog okvira, a u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice, Crna Gora usvaja nacionalni registar koji je izradio Grexel, saopštila je ova firma.

Crna Gora će sada, kako se dodaje, imati koristi od G-REX-a, modernog elektronskog registra za garancije porekla koji je jednostavan za korišenje. G-REX olakšava već olakšava prenos garancija unutar regiona Energetske zajednice.

Kada Crna Gora postane deo evropske Asocijacije tela za izdavanje garancija porekla (eng. Association of Issuing Bodies – AIB), registar će dalje podržavati izvoz i uvoz garancija preko čvorišta AIB Hub, naveo je Grexel.

Klimscheffskij: Spremni smo za aktivaciju registra

Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) saopštio je da se raduju aktivaciji nacionalnog registra za garancije porekla i unapređenju sistema kroz povezivanje sa ugovornim stranama Energetske zajednice i čvorišta AIB HUB u budućnosti.

Markus Klimscheffskij, izvršni direktor firme Grexel, izjavio je da je tokom implementacije projekta sve prošlo bez problema. Spremni smo za aktivaciju registra, kao i za njegovo povezivanje sa drugim zemljama energetske zajednice, naglasio je on.

Garancije porekla članica Energetske zajednice ne mogu da se priznaju u EU

Da podsetimo, Sekretarijat je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porekla, koji podrazumeva uspostavljanje devet registara u članicama Energetske zajednice u skladu sa pravilima EU: u Albaniji, dva entiteta u BiH (Federacija BiH i Republika Srpska), Crnoj Gori, Gruziji, Kosovu* , Moldaviji, Severnoj Makedoniji i Ukrajini.

Dosad su registre pokrenuli Albanija, Gruzija i Republika Srpska.

Ali, dobra realizacija ove inicijative nije dovoljna da se garancije porekla priznaju u EU, pa se priprema plan kako bi se to promenilo.

Plan podrazumeva da članice, među kojima su i Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija, ispune određene uslove koji se najvećim delom odnose na evropsku regulativu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

5. jun 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

5. jun 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

5. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta