Električna energija

Crna Gora osniva berzu električne energije

Crna Gora berza elektricne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je plan da se sledeće godine uspostavi berza električne energije čiji osnivači će biti COTEE, CGES i EPCG.

Vlada je usvojila plan Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) za narednu godinu u kome se navodi da je ta kompanija ovlašćena da zajedno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i Elektroprivredom (EPCG) zaključi ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću. Ovo preduzeće bi trebalo da uspostavi berzu električne energije u Crnoj Gori koja bi omogućila konkurenciju u snabdevanju krajnjih kupaca električnom energijom, javlja crnogorska Pobjeda.

Odluka Vlade predviđa da dvotrećinski udeo u novoj firmi imaju COTEE i CGES uz minimalni osnivački ulog od 100 hiljada evra, od kojih bi COTEE uložio 50 hiljada evra. Učešće u trećini osnivačkog uloga, osim kompaniji EPCG, može biti ponuđeno i drugim energetskim subjektima u zemlji.

Iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije navode da se još ne može konstatovati da je uspostavljena konkurencija u snabdevanju krajnjih kupaca električnom energijom, te da bi primena novih propisa pokazala da li su postojeća rešenja adekvatna ili je potrebno nešto menjati.

U ovom trenutku na crnogorskom tržištu EPCG je jedini aktivni snabdevač električnom energijom, dok je Uniprom Nikšić prisutan u svojstvu kupca samosnabdevača koji obezbeđuje električnu energiju za Kombinat aluminijuma (KAP).

Evropske komisija je u maju ove godine izrazila nezadovoljstvo što Crna Gora nema svoju berzu električne energije i nije priključena nekom regionalnom projektu. Kao jedna od mera, Crnoj Gori je preporučeno da se poveže sa bar jednim susednim tržištem.

Berzu električne energije do sada su osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija. Slovenija ima najveće iskustvo kada je u pitanju rad balansnog tržišta budući da je berza osnovana još 2008. godine. Srpska i hrvatska berza električne energije počele su sa radom ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. novembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. novembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. novembar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije