OIE

Crna Gora dala zeleno svetlo agrosolarnom projektu Kosanica od 120 megavata

Crna-Gora-agrosolarnom-projektu-Kosanica-120-megavata

Foto: Chevanon on Freepik

Objavljeno

02.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorsko preduzeće Permonte je dobilo urbanističko-tehničke uslove za sprovođenje projekta solarne elektrane nominalne snage 120 megavata. Na lokaciji Kosanica bi takođe bila primenjena održiva poljoprivredna aktivnost, u skladu sa agrosolarnom koncepcijom.

Jedna zona kod sela Kosanica u opštini Pljevlja u Crnoj Gori u planu je za solarnu elektranu. Vlada Crne Gore je kompaniji Permonte izdala urbanističko-tehničke uslove za lokaciju od 121 hektara. Sedište joj je u Podgorici. Inače, u Pljevljima je jedina termoelektrana u Crnoj Gori, a radi na ugalj.

Planirana solarna elektrana bi imala maksimalni kapacitet odnosno pik od 120 megavata. Ta kategorija označava najveću snagu za proizvodnju jednosmerne struje u solarnim panelima. Ona se inverterima prebacuje u naizmeničnu struju i predaje u mrežu, a priključak je obično 20 odsto slabiji.

Kako stoji u dokumentaciji, pomenuta površina na severu zemlje bi se istovremeno koristila za održivu poljoprivrednu proizvodnju, po takozvanoj agrosolarnoj koncepciji.

Zemljište se sastoji od pedesetak parcela u vlasništvu različitih osoba.

Permonte takođe radi na investiciji u fotonaponski sistem kod Cetinja

Pre projekta Kosanica Solar, Permonte je u oktobru primio urbanističko-tehničke uslove za fotonaponsko postrojenje snage do stotinu megavata. Lokacija je kod Cetinja, u katastarskoj opštini Lastva, a zauzima 101 hektar.

Vlasnica kompanije je Branka Vujadinović. Izvršni direktor je Bojan Bošković.

Permonte je registrovan za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje. Bio je deo konzorcijuma koji je izabran za takozvanu ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja. Osim toga, kompanija učestvuje u konzorcijumu koji je nedavno u zakup uzeo državnu zemlju za projekat vetroparka Sinjajevina na teritoriji opštine Šavnik.

Treba pomenuti i da je Permonte 2022. sastavio zahtev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procene uticaja projekta solarne elektrane Čevo od 225 megavata u piku. I ta površina je na Cetinju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

2. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

2. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

2. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

2. jul 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru