Energetska efikasnost

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

cetvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

Slika: usaideia.ba

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini (BiH) biće održan u Neumu, od 25. do 27. aprila, a organizuju ga i finansiraju  Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i nemačka razvojna organizacija GIZ.

Glavne teme samita, kako se navodi u najavi, biće održivi razvoj energetskog sektora u BiH, tržište energije, investiranje u energetski sektor, obnovljivi izvori energije, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, kao i njihova uloga u energetskoj efikasnosti.

Samit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i političkih stranaka kako bi zajednički došli do rešenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i privredni rast BiH.

Skup će biti održan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, najavljeno je iz USAID-a.

Kratak osvrt na prethodni samit

Prošle godine, na samitu je zaključeno da je na otvorenom tržištu električne energije u BiH u 2016. godini došlo do povećanja liberalizacije tržišta o čemu je svedočila činjenica da je više od 60 domaćih preduzeća, nakon što je dobilo jevtinije cene na tržištu promenilo snadbevača strujom, a da je znatno veći broj postigao bolju cenu u pregovorima domaćim elektroprivredama.

Posebno je naglašeno da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u 2016. godini porasla za 62 posto, ali da je u tom sektoru potrebno unaprediti zakonski okvir i olakašti pristup investitorima. Rečeno je i da je potrebno više ulaganja u energetsku efikasnost kako bi se pokrennula domaća industrija materijala, opreme i usluga. Potencijal energetske efikasnosti u BiH tom prilikom su procenjeni na više od 5 milijardi konvertibilnih maraka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike