Energetska efikasnost

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

cetvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

Slika: usaideia.ba

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini (BiH) biće održan u Neumu, od 25. do 27. aprila, a organizuju ga i finansiraju  Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i nemačka razvojna organizacija GIZ.

Glavne teme samita, kako se navodi u najavi, biće održivi razvoj energetskog sektora u BiH, tržište energije, investiranje u energetski sektor, obnovljivi izvori energije, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, kao i njihova uloga u energetskoj efikasnosti.

Samit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i političkih stranaka kako bi zajednički došli do rešenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i privredni rast BiH.

Skup će biti održan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, najavljeno je iz USAID-a.

Kratak osvrt na prethodni samit

Prošle godine, na samitu je zaključeno da je na otvorenom tržištu električne energije u BiH u 2016. godini došlo do povećanja liberalizacije tržišta o čemu je svedočila činjenica da je više od 60 domaćih preduzeća, nakon što je dobilo jevtinije cene na tržištu promenilo snadbevača strujom, a da je znatno veći broj postigao bolju cenu u pregovorima domaćim elektroprivredama.

Posebno je naglašeno da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u 2016. godini porasla za 62 posto, ali da je u tom sektoru potrebno unaprediti zakonski okvir i olakašti pristup investitorima. Rečeno je i da je potrebno više ulaganja u energetsku efikasnost kako bi se pokrennula domaća industrija materijala, opreme i usluga. Potencijal energetske efikasnosti u BiH tom prilikom su procenjeni na više od 5 milijardi konvertibilnih maraka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. april 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. april 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. april 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

11. april 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.