Energetska efikasnost

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

cetvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini u Neumu od 25. do 27. aprila

Slika: usaideia.ba

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Četvrti Energetski samit u Bosni i Hercegovini (BiH) biće održan u Neumu, od 25. do 27. aprila, a organizuju ga i finansiraju  Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i nemačka razvojna organizacija GIZ.

Glavne teme samita, kako se navodi u najavi, biće održivi razvoj energetskog sektora u BiH, tržište energije, investiranje u energetski sektor, obnovljivi izvori energije, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, kao i njihova uloga u energetskoj efikasnosti.

Samit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i političkih stranaka kako bi zajednički došli do rešenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i privredni rast BiH.

Skup će biti održan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, najavljeno je iz USAID-a.

Kratak osvrt na prethodni samit

Prošle godine, na samitu je zaključeno da je na otvorenom tržištu električne energije u BiH u 2016. godini došlo do povećanja liberalizacije tržišta o čemu je svedočila činjenica da je više od 60 domaćih preduzeća, nakon što je dobilo jevtinije cene na tržištu promenilo snadbevača strujom, a da je znatno veći broj postigao bolju cenu u pregovorima domaćim elektroprivredama.

Posebno je naglašeno da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u 2016. godini porasla za 62 posto, ali da je u tom sektoru potrebno unaprediti zakonski okvir i olakašti pristup investitorima. Rečeno je i da je potrebno više ulaganja u energetsku efikasnost kako bi se pokrennula domaća industrija materijala, opreme i usluga. Potencijal energetske efikasnosti u BiH tom prilikom su procenjeni na više od 5 milijardi konvertibilnih maraka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

11. april 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

11. april 2018. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

11. april 2018. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

11. april 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja