Energetska kriza

Cene energenata u Evropi divljaju usled pesimizma oko snabdevanja na zimu

Cene energenata Evropi divljaju pesimizma snabdevanja zimu

Foto: Walter Sturn on Unsplash

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zabrinutost za energetsku bezbednost evropske privrede je postala hronična – nemački Uniper i francuski EDF su na rubu bankrotstva, a rezultati gasne diplomatije EU ne drže korak sa potražnjom. Referentne cene nagoveštavaju da tržište u sledeće dve godine ne očekuje bilo kakvo značajnije popuštanje pritiska.

Evropska unija i zemlje članice s najvećim privredama grozničavo rade na planovima za nepredviđene situacije, konkretno da Rusija dodatno smanji isporuke gasa. Međutim, poslednji događaji nagoveštavaju da jednostavno neće biti dovoljno tog fosilnog goriva za zimu.. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je upozorila da se 27-člani blok država mora pripremiti za „potpuni prekid“ dotoka gasa.

Sve inicijative za istraživanja i eksploataciju podmorske nafte i gasa, kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG-a) i kapaciteta za skladištenje te intenziviranje iskopavanja uglja i vraćanje rezervnih termoelektrana na mrežu i dalje debelo kasne u pristizanju potražnje.

Cene struje u Francuskoj premašile hiljadu evra za megavat-sat

Aktuelni skok cena električne energije i gasa krenuo je uporedo s najavom štrajka u sektoru gasa u Norveškoj, koja Evropskoj uniji obezbeđuje 13 odsto potrebnih količina. Vlada u Oslu je intervenisala da spreči obustavu proizvodnje, ali faktori koji negativno utiču na snabdevanje se i dalje gomilaju širom kontinenta.

Cena struje za isporuku u četvrtom kvartalu u Francuskoj uzletela je juče u jednom trenutku na više od hiljadu evra po megavat-satu. Naime, vlada je otkrila nameru da potpuno nacionalizuje EDF, glavnog proizvođača struje. Ta kompanija se već neko vreme suočava s odlaganjem investicija i manjkom izvora finansiranja za unapređivanje rada svojih postrojenja u matičnoj zemlji i Britaniji.

Polovina EDF-ovih nuklearnih reaktora je obustavila rad zbog korozije u cevima

Jedan od najgorih faktora u evropskoj energetskoj krizi je korozija koja je ranije izazvala obustavu rada polovine EDF-ovih nuklearnih reaktora u Francuskoj. Država trenutno poseduje 84 procenta njegovih deonica.

Ogromni gasovod Severni tok 1, koji ide od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, treba da od 11. do 21. jula bude zatvoren zbog održavanja. Uniper, najveći nemački kupac ruskog gasa, treba da bude nacionalizovan, kažu sindikalci. Vlada u Berlinu je sa svoje strane obećala da neće dozvoliti da se skok troškova na ime energenata prelije na potrošače. Pomenuta kompanija je priznala da s predstavnicima kabineta kancelara Olafa Scholza pregovara o paketu finansijske pomoći.

Sve je ovo samo početak, budući da snabdevači energentima po celoj Evropi ne uspevaju da se izbore sa povećanjem tržišnih cena, jer istovremeno treba da isporučuju gas i struju po dugoročnim ugovorima i nižim tarifama. Industrijski proizvođači su verovatno sledeći kojima preti da potonu, pogotovo oni koji su više zavisni od fosilnih goriva, jer ih u slučaju poremećaja isporuka očekuju restrikcije.

Fjučersi za gas na putu ka novom rekordu usled opasnosti od prekida isporuka

Nemački ugovor za baznu električnu energiju za isporuku sledeće godine, referentni pokazatelj za Evropu, premašio je prvi put 355 evra za megavat-sat. Holandski fjučersi za gas na tržišnom čvorištu TTF, takođe orijentir za tržište Starog kontinenta, uspinju se ka rekordnoj vrednosti. Danas su dostigli 186 evra za megavat-sat.

Sudeći po berzanskim kotacijama, investitori očekuju da se snabdevanje energentima i potražnja neće ni približno vratiti u ravnotežu još bar dve godine.

EU se suočava s tužbama iz Austrije i Luksemburga kao i od grupe nevladinih organizacija zbog toga što je prihvatila investicije u gas i nuklearnu energiju kao prelazna rešenja u prebacivanju na čiste izvore

Treba pomenuti i da je Evropski parlament prihvatio da se gas i nuklearne elektrane uvrste u takozvanu zelenu taksonomiju EU kao prelazna rešenja u transformaciji energetskog sistema ka čistim izvorima. Ali Austrija i Luksemburg prete da će zbog toga tužiti Evropsku komisiju, a sličan potez je najavila grupa organizacija za zaštitu životne sredine.

Dalje, Austrija je poručila Gazpromu da će dodeliti njegov udeo u skladištu gasa Haidach drugim korisnicima uz obrazloženje da ta ruska kompanija ne koristi onoliko kapaciteta koliko je obavezna.

Što se tiče cena struje promptnu isporuku (spot), one su danas uzletele 33,6 procenata na vrtoglavih 558,1 evro po megavat-satu. Sledeće u vrhu lestvice u Evropi su Mađarska i Hrvatska, sa povećanjem od po 26,5 odsto na 522,7 evra. U Zapadnoj Evropi je situacija drastično drugačija, jer kupci u Nemačkoj i Holandiji plaćaju samo 169,68 evra po megavat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

7. jul 2022. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

7. jul 2022. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

7. jul 2022. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

7. jul 2022. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu