Mobilnost

Cene električnih vozila padaju, prosečan domet sve veći

prosečan domet

Foto: Pixabay/stux

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene električnih vozila padaju, dok je njihov prosečan domet sve veći, što ih čini privlačnijim za potencijalne kupce, navodi se u izveštaju američke konsultantske firme Lux Research.

Električna vozila na baterije ostvaruju stalan napredak u pogledu razdaljine koju mogu da pređu, a prosečan domet im je trenutno oko 370 kilometara, kaže analitičar Chris Robinson iz firme Lux, glavni autor izveštaja. Istovremeno, prosečna preporučena maloprodajna cena za električne automobile je pala sa 42.189 američkih dolara u 2016. godini na 33.901 američkih dolara u 2019. godini.

Automobilska industrija je pod pritiskom, kako od vlada tako i od kupaca, da smanji emisije štetnih gasova, a jedno od mogućih rešenja su vozila na električni pogon, primećuje Lux.

Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji bi mogao premašiti 50% do 2040. godine

Lux predviđa da bi udeo električnih vozila u ukupnoj prodaji mogao preći 50% između 2035. i 2040. godine, a da će pandemija COVID-19 dovesti samo do kratkoročnih posledica po taj trend.

Električna vozila su i dalje skuplja i manje pogodna za korišćenje od onih koja nemaju električni pogon, ali će se ovaj jaz smanjivati sa razvojem tehnologije, smatra Robinson. Kako proizvođači automobila budu dalje skraćivali vreme potrebno za punjenje i smanjivali veličinu baterija, očekuje se da će se sve više kupaca opredeljivati za električne automobile.

Proizvođači automobila traže načine da učine električna vozila profitablinim

Danas skoro svi proizvođači automobila nude neku vrstu vozila na baterije, a njihov fokus je sada prešao na to kako da ih učine profitabilnim, navodi Lux. Autori izveštaja smatraju da bi proizvođači trebalo da se usredsrede na lanac snabdevanja baterijama s obzirom da je nedostatak baterija već naterao neke od njih da smanje proizvodne planove.

Ovo će u narednim godinama biti sve veći i veći problem, jer će na tržištu biti sve više električnih vozila, pa bi proizvođači automobila trebalo da traže način na obezbede sirovine za buduću proizvodnju, poput kobalta i litijuma, smatra Lux.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

10. jun 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

10. jun 2020. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

10. jun 2020. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

10. jun 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju