Životna sredina

Čačanski srednjoškolci ponovili protest protiv Rio Tinta uprkos pritiscima

Cacanski srednjoskolci protest Rio Tinta pritiscima

Photo: Čačanski srednjoškolci

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Više stotina srednjoškolaca okupilo se na Gradskom trgu u Čačku po drugi put da ukaže na uništavanje životne sredine, zagađenost vazduha i opasnost od Rio Tintovog projekta Jadar za eksploataciju i preradu rude litijuma.

Gimnazijalci i učenici drugih srednjih škola u Čačku održali su protestni skup i šetnju uz skandiranje „Rio Tinto, marš iz Srbije“ i drugih parola kojima su želeli da ukažu na važnost očuvanja životne sredine u zemlji. Događaj na Gradskom trgu je organizovan u dogovoru sa školskim đačkim parlamentima i uz podršku Sindikata obrazovanja Čačak.

Mladi aktivisti kažu da su vlasti vršile pritisak još od prethodnog protesta, koji je održan 14. decembra. Učenik Gimnazije u Čačku Jovan Palibrk je kazao da su posle skupa legitimisani tek nakon okupljanja, kod škole. Policija, koja ih je i slikala, nije pokazala svoje legitimacije, dodao je.

Srednjoškolci su i protiv iskopavanja zlata u Homoljskim planinama i izgradnje malih hidroelektrana

„Rio Tinto nije jedini problem naše zemlje. Tu su i iskopavanje zlata u Homoljskim planinama, gradnja malih hidrocentrala i zagađenje reka. Evo, na 500 metara od mene možete da pogledate Zapadnu Moravu. Pre samo šest godina ta reka je bila bogata ribom. Sa celog Balkana su tu ljudi dolazili tu da pecaju“,  izjavio je Palibrk na trgu i dodao da danas ribe nema dovoljno ni za meštane.

Okupljanja nisu politički orijentisana, istakao je i zahvalio velikom broju profesora koji su podržali protest: „Vi ste uz nas. Vi ste nas naučili pravim vrednostima i onome za šta treba da se borimo, i da nikada ne smemo stati“, izjavio je Palibrk.

Nastavak protesta je najavljen za januar

Rio Tinto ne želi da otkrije podatke, pozivajući se na poslovne tajne, naglasio je. „Nemojte da vas lažu. Te informacije se tiču i nas“, rekao je i upozorio na zagađenje vazduha zbog planova za korišćenje sumporne kiseline za preradu rude. Palibrk je poručio da gimnazijalci neće odustati dok Rio Tinto i druge firme koje istražuju naslage litijuma ne odu iz Srbije.

Organizatori su najavili nastavak protesta u januaru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. decembar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. decembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. decembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

24. decembar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto