Životna sredina

Čačanski srednjoškolci ponovili protest protiv Rio Tinta uprkos pritiscima

Cacanski srednjoskolci protest Rio Tinta pritiscima

Photo: Čačanski srednjoškolci

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Više stotina srednjoškolaca okupilo se na Gradskom trgu u Čačku po drugi put da ukaže na uništavanje životne sredine, zagađenost vazduha i opasnost od Rio Tintovog projekta Jadar za eksploataciju i preradu rude litijuma.

Gimnazijalci i učenici drugih srednjih škola u Čačku održali su protestni skup i šetnju uz skandiranje „Rio Tinto, marš iz Srbije“ i drugih parola kojima su želeli da ukažu na važnost očuvanja životne sredine u zemlji. Događaj na Gradskom trgu je organizovan u dogovoru sa školskim đačkim parlamentima i uz podršku Sindikata obrazovanja Čačak.

Mladi aktivisti kažu da su vlasti vršile pritisak još od prethodnog protesta, koji je održan 14. decembra. Učenik Gimnazije u Čačku Jovan Palibrk je kazao da su posle skupa legitimisani tek nakon okupljanja, kod škole. Policija, koja ih je i slikala, nije pokazala svoje legitimacije, dodao je.

Srednjoškolci su i protiv iskopavanja zlata u Homoljskim planinama i izgradnje malih hidroelektrana

„Rio Tinto nije jedini problem naše zemlje. Tu su i iskopavanje zlata u Homoljskim planinama, gradnja malih hidrocentrala i zagađenje reka. Evo, na 500 metara od mene možete da pogledate Zapadnu Moravu. Pre samo šest godina ta reka je bila bogata ribom. Sa celog Balkana su tu ljudi dolazili tu da pecaju“,  izjavio je Palibrk na trgu i dodao da danas ribe nema dovoljno ni za meštane.

Okupljanja nisu politički orijentisana, istakao je i zahvalio velikom broju profesora koji su podržali protest: „Vi ste uz nas. Vi ste nas naučili pravim vrednostima i onome za šta treba da se borimo, i da nikada ne smemo stati“, izjavio je Palibrk.

Nastavak protesta je najavljen za januar

Rio Tinto ne želi da otkrije podatke, pozivajući se na poslovne tajne, naglasio je. „Nemojte da vas lažu. Te informacije se tiču i nas“, rekao je i upozorio na zagađenje vazduha zbog planova za korišćenje sumporne kiseline za preradu rude. Palibrk je poručio da gimnazijalci neće odustati dok Rio Tinto i druge firme koje istražuju naslage litijuma ne odu iz Srbije.

Organizatori su najavili nastavak protesta u januaru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

24. decembar 2021. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

24. decembar 2021. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

24. decembar 2021. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

24. decembar 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.