Električna energija

Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Slovenija povezale unutardnevna tržišta sa 14 zemalja EU

Bugarska-Hrvatska-Rumunija-Slovenija-unutardnevno-trziste-EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U drugom talasu proširenja evropskog projekta spajanja unutardnevnih tržišta električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC, ranije poznat kao XBID), Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovenija uspešno su povezale svoja tržišta sa 14 zemalja, koje su to uradile u junu 2018. godine.

Spajanje tržišta će omogućiti stalnu prekograničnu trgovinu na unutardnevnom tržištu sedam zemalja, pa će SIDC projekat biti proširen na ukupno 21 zemlju.

Od juna 2018. svoja tržišta su povezale Belgija, Danska, Nemačka, Estonija, Finska, Francuska, Letonija, Litvanija, Norveška, Holandija, Austrija, Portugal, Švedska i Španija.

Treći talas proširenja očekuje se do kraja 2020, kao i potvrda datuma kada će se projektu pridružiti i veza između Švedske i Poljeske, saopštio je ENTSO-E.

Spajanje unutardnevnh tržišta u Evropi je ključna komponenta za kompletiranje internog evropskog energetskog tržišta. Sa povećanim udelom nestalne proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u evropskom energetskom miksu, povezivanje unutardnevnih tržišta putem prekograničnog trgovanja postaje sve važnije sredstvo za balansiranje pozicija od strane učesnika na tržištu.

CROPEX zaključio 57 transakcija

Prema podacima Hrvatske burze električne energije (CROPEX), prekogranični kapaciteti za trgovinu s isporukom 20. novembra otvoreni su u 22:00, a do 24:00 sata prvog dana trgovanja, 19. novembra, i zaključeno je 57 transakcija sa ukupno 262 MWh.

Članovi CROPEX-a zaključili su transakcije sa učesnicima na tržištu sledećih zemalja:

  • Nemačka: 44 transakcije, 183 MWh
  • Austrija: 8 transakcija, 54 MWh
  • Mađarska: 2 transakcije, 7 MWh
  • Slovenija: 1 transakcija, 11 MWh
  • Češka: 1 transakcija, 5 MWh
  • Bugarska: 1 transakcija, 2 MWh.

Pristupanje zemalja u drugoj fazi projekta SIDC obavljeno je preko dva projekta za lokalnu implementaciju (LIP 15 i LIP 16). CROPEX je postao deo 15. Projekta za lokalnu implementaciju XBID-a u avgustu 2017, dok su se bugarska berza IBEX i operator prenosnog sistema ove zemlje ESO pridružili u septembru 2018. godine.

Slovenački operator prenosnog sistema ELES saopštio je da je slovenačko tržište električne energije postalo deo panevropskog rešenja koje firmama omogućuje da trguju energijom na izuzetno jednostavan način širom EU.

Slovenija je sada deo panevropskog energetskog tržišta, na kojem je zaključeno više od 20 miliona transakcija u poslednjih 15 meseci, i gde se dnevno sklopi 85.000 transakcija, saopštio je ELES.

IBEX se pridružio projektu preko bugarsko-rumunske granice

Unutardnevno tržište, kojim upravlja IBEX, pridružilo se projektu SIDC preko bugarsko-rumunske granice, naveo je IBEX.

Ovim povodom izvršni direktori kompanija ESO i IBEX Angelin Tsachev i Konstantin Konstantinov potpisali su sporazum kojim se regulišu obaveze dve kompanije proistekle iz pridruživanja bugarskog tržišta jedinstvenom evropskom tržištu. Sporazumom je dogovorena i saradnja u implicitnom dodeljivanju prenosnih kapaciteta.

A, rumunska berza električne energije i gasa OPCOM saopštila je da se usled povezivanja sa unutardnevnim tržištima EU i usvajanja jedinstvenog evropskog rešenja očekuje povećanje likvidnosti domaćeg tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. novembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. novembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. novembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. novembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije