Životna sredina

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine smanjen za preko četiri milijarde dinara

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine smanjen za četiri milijarde dinara

Foto: Koalicija 27

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine je rebalansom budžeta Srbije za 2023. godinu smanjen na 14,13 milijardi dinara sa 18,34 milijarde, upozorila je Koalicija 27.

„Podsetimo se, i rebalansom budžeta 2022. godine smanjen je budžet ovog ministarstva, a umesto objašnjenja zašto su neopravdano smanjene određene budžetske stavke prošle godine, dobili smo novo drastično smanjenje. Da li to znači da su realni problemi svih građana Srbije u oblasti zaštite životne sredine zanemareni, kao i preporuke Evropske komisije?“, upitala je ova grupa organizacija u svom saopštenju.

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine je za ovu godinu prvobitno povećan, a prošle nedelje je Narodna skupština izglasala rebalans kojim je srezan.

Iz stavke za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora izbačen je 71 milion dinara

Budžetska stavka za smanjenje zagađenja vazduha iz individualnih izvora je sa 170 miliona dinara oborena na nešto više od 99 miliona, ističu u Koaliciji 27. Integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima izgubilo je više od 4,5 milijardi dinara, dok je usluga izmeštanja i trajnog zbrinjavanja opasnog otpada redukovana sa 900 na 600 miliona dinara, stoji u objavi.

Smanjenjem budžeta u ovim oblastima se neće ispuniti ciljevi iz Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2031. godine, smatra ova koalicija civilnog društva. Osim toga se nastavlja neadekvatno odlaganje otpada na nesanitarne deponije, poručila je.

Odrećene budžetske stavke su povećane

Koalicija 27 je pozdravila povećanje stavki za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija te realizaciju projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom. S druge strane, povećan je i iznos podsticaja za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila, sa 300 na 444 miliona dinara, a više nego u prvobitnom budžetu opredeljeno je i za subvencije privatnim preduzećima, dodato je.

Postoje mnoge zabrinjavajuće i svrsishodnije oblasti koje zahtevaju povećanje budžeta

„Uzimajući u obzir da ovakav tip automobila u Srbiji sebi može da priušti relativno mali broj ljudi, kao i da je njihov doprinos zagađenju vazduha neuporediv u odnosu na industriju i energetiku, Koalicija 27 smatra da postoje mnoge zabrinjavajuće i svrsishodnije oblasti koje zahtevaju povećanje budžeta. Ne treba zanemariti ni to da se struja za ekološki prihvatljiva vozila u Srbiji za sada najvećim delom dobija iz ekološki neprihvatljivih izvora – sagorevanjem fosilnih goriva“, stoji u saopštenju Koalicije 27.

Neke stavke su potpuno izbrisane

Jedna od zamerki koju ističu iz Koalicije 27 jeste i potpuno brisanje nekih stavki. Iz dela zelene agende su u potpunosti izbačene podrška projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, 50 miliona dinara, i edukativne aktivnosti u implementaciji zelene agende u saradnji sa obrazovnim institucijama, 15 miliona.

Koalicija 27 je napomenula da zagovara i podstiče učešće javnosti u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom u poglavlju 27 i predlaže rešenja koja će doprineti zaštiti i unapređenju životne sredine i kvalitetu života građana i građanki. Ta grupacija izdaje godišnji Izveštaj iz senke. On prati objavu izveštaja Evropske komisije i napredak reformi u oblasti zaštite životne sredine, a daje i pregled najvažnijih preporuka za svaku oblast.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

12. septembar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

12. septembar 2023. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

12. septembar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji