Električna energija

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Foto: Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država neće ograničiti cene električne energije, kako je to tražila privreda, dok je Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila da ne sme da nudi damping cene i narušava konkurenciju, ali i da očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene. Ranije je Unija poslodavaca Srbije tražila da poskupljenje bude postepeno u dužem periodu i podsetila da samo 54 odsto računa za struju čini energija, dok su ostalo razne takse i porezi.

Privreda je podigla glas početkom oktobra, kada je rekla da je dobila ponude snabdevača za isporuke koje su skuplje 70 do 135 odsto zbog čega će morati da povećaju cene svojih proizvoda i otpuste radnike. Cene električne energije za privredu u regionu idu i do 160 evra, što je stotinak evra više nego u martu i aprilu. Neke od evropskih država poput Bugarske i Rumunije, su najavile mere da pomognu firmama.

Čadež: ograničiti cene struje

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), potom je izjavio da su firme suočene sa problemom kako da održe poslovanje i obezbede sirovine i kao prelazno rešenje je predložio snabdevanje privrede strujom iz domaćih izvora po ograničenim cenama.

Onda je Unija poslodavaca Srbije (UPS) uputila inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije jer će dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno će ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. UPS je predložio da se cene povećavaju postepeno u dužem periodu, naveo je da samo 54 odsto računa čini cene struje i pozvao EPS da u uslovima niske inflacije zaštiti domaću privredu.

Brnabić: nema ograničavanja cena jer imamo liberalizovano tržište

Premijerka Ana Brnabić je na sve to odgovorila da u Srbiji ima dovoljno električne energije i gasa i da je naša zemlja po tom pitanju bezbedna u vreme energetske krize koja potresa svet.

Ona je rekla da je cena električne energije u Srbiji i dalje mnogo niža nego u Evropi, ali i navela da će biti pritiska na cene.

Privreda je tražila da se ograniči cena električne energije u narednim mesecima, ali to je nemoguće jer imamo liberalizovano tržište, objasnila je premijerka, prenela je Vlada Srbije.

Brnabić je istakla da država razmišlja šta bi trebalo da uvede kao mere da bi Srbija bila dugoročno bezbedna, a to će uraditi tokom ove nedelje.

Mihajlović: o cenama će EPS razgovarati pojedinačno sa firmama

Oglasila se i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, koja je ponovila da Srbija ima dovoljno i struje i gasa za snabdevanje građana i da će država učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu.

„O cenama za industriju EPS i Srbijagas će razgovarati sa preduzećima pojedinačno. Te cene uopšte nisu niske i o tome mora da se vodi računa“, istakla je ona, preneo je RTS.

Inače, Unija poslodavaca Srbije je navela da je njihova anketa o mogućem poskupljenju struje pokazala da čak 82 odsto firm smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluga.

UPS je zato zatražio od EPS-a da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu i da na taj način u uslovima kada nema inflacije obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

EPS: zakon nas obavezuje da se ponašamo tržišno

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila da razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama.

EPS je podsetio da mu je 2014. Zakonom o energetici propisana obaveza da se ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača i da izađe na tržište.

Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bio na legalan način mogli da privredi ponudi adekvatnije cene

U slučaju ugovaranja povlašćene damping cene sa privrednim kupcima EPS bi druge snabdevače doveo u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu. Ovakvi ugovori su, kako je naveo EPS, zabranjeni i ništavi ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije bi, dodaju, mogla da uradi analizu tržišta i kazni eventualne prekršioce zbog narušavanja tržišta.

Ali, EPS , ipak navodi da očekuje odluku Vlade Srbije kako bio na zakonit način mogli da privredi ponudi adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji