Životna sredina

Uz EU i Velika Britanija razmatra uvođenje takse na robu u čijoj proizvodnji se emituje CO2

Britanski premijer Johnson prekogranicnog poreza CO2

Slika: Miriam Ramos-Warth from Pixabay

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Po navodima više medija, premijer Velike Britanije Boris Johnson razmišlja o mogućnosti oporezivanja uvoznih proizvoda pri čijem pravljenju se ispušta ugljenik. Takav potez bi zaštitio konkurentnost domaće privrede i sprečio iseljavanje fabrika.

Evropska unija već dugo radi na uvođenju graničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika (CBAM), zapravo poreza na emisije ugljen-dioksida vezane za robu i struju iz inostranstva. Više medijskih kuća je saznalo da i Velika Britanija analizira efekte potencijalnog ocarinjavanja CO2.

EU namerava da uvede prekogranični porez na CO2, a moguće je da će i SAD postupiti na isti način

Izveštaji nagoveštavaju da premijer Boris Johnson razmišlja o toj mogućnosti, iako je ranije prenošeno, bez zvanične potvrde, da je u februaru odbacio istu ideju zbog mogućeg poskupljenja hrane. I EU i Britanija imaju sisteme za naplaćivanje emisija ugljenika i trgovanje dozvolama za ispuštanje tog gasa s efektom staklene bašte, tako da je njihova industrija manje konkurentna od proizvođača uvoznih artikala koji ne moraju da kupuju te sertifikate.

Porezi na CO2 bi obustavili curenje ugljenika

Prekogranični namet na ugljenik bi takođe sprečio takozvano propuštanje ili curenje ugljenika, kako se naziva preseljavanje proizvodnih kapaciteta u zemlje s manje strogim propisima. Vlada u Londonu je nagovestila da će svoje predsedavanje Grupi sedam – G7 iskoristiti da pozove ostale članice da se zajedno pozabave tim pitanjem.

Prekogranični nameti na emisije ugljenika bi mogli da naškode slobodnoj trgovini

Telegraph je objavio da bi se plan prvo primenio na čeličane i ostalu tešku industriju, a da bi poljoprivreda mogla da se uključi kasnije. Kritičari ukazuju na protekcionistički element takvog sistema koji se tiče aktuelnog besplatnog dodeljivanja dela dozvola za ispuštanje CO2 i ekvivalentnih uzročnika globalnog zagrevanja.

HuffPost je citirao neimenovane osobe upućene u razvoj događaja koje tvrde da je Johnson „veoma otvoren“ prema rečenoj koncepciji.

Šansa diplomatiji

Kabinet premijera je otkrio da ministarstvo privrede, energetike i industrijske strategije „proučava“ pitanje i da je „usredsređeno“ na njega. Samo ministarstvo je saopštilo da želi da sarađuje s trgovinskim partnerima kroz diplomatske kanale u cilju zajedničkog ublažavanja klimatskih promena i usklađivanja tarifa.

Britanija i EU takođe razrađuju planove za proširivanje svojih sistema za trgovanje emisijama, a Sjedinjene Države su nagovestile mogućnost da uvedu prekogranični porez na CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. maj 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. maj 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. maj 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. maj 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena