Životna sredina

Uz EU i Velika Britanija razmatra uvođenje takse na robu u čijoj proizvodnji se emituje CO2

Britanski premijer Johnson prekogranicnog poreza CO2

Slika: Miriam Ramos-Warth from Pixabay

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Po navodima više medija, premijer Velike Britanije Boris Johnson razmišlja o mogućnosti oporezivanja uvoznih proizvoda pri čijem pravljenju se ispušta ugljenik. Takav potez bi zaštitio konkurentnost domaće privrede i sprečio iseljavanje fabrika.

Evropska unija već dugo radi na uvođenju graničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika (CBAM), zapravo poreza na emisije ugljen-dioksida vezane za robu i struju iz inostranstva. Više medijskih kuća je saznalo da i Velika Britanija analizira efekte potencijalnog ocarinjavanja CO2.

EU namerava da uvede prekogranični porez na CO2, a moguće je da će i SAD postupiti na isti način

Izveštaji nagoveštavaju da premijer Boris Johnson razmišlja o toj mogućnosti, iako je ranije prenošeno, bez zvanične potvrde, da je u februaru odbacio istu ideju zbog mogućeg poskupljenja hrane. I EU i Britanija imaju sisteme za naplaćivanje emisija ugljenika i trgovanje dozvolama za ispuštanje tog gasa s efektom staklene bašte, tako da je njihova industrija manje konkurentna od proizvođača uvoznih artikala koji ne moraju da kupuju te sertifikate.

Porezi na CO2 bi obustavili curenje ugljenika

Prekogranični namet na ugljenik bi takođe sprečio takozvano propuštanje ili curenje ugljenika, kako se naziva preseljavanje proizvodnih kapaciteta u zemlje s manje strogim propisima. Vlada u Londonu je nagovestila da će svoje predsedavanje Grupi sedam – G7 iskoristiti da pozove ostale članice da se zajedno pozabave tim pitanjem.

Prekogranični nameti na emisije ugljenika bi mogli da naškode slobodnoj trgovini

Telegraph je objavio da bi se plan prvo primenio na čeličane i ostalu tešku industriju, a da bi poljoprivreda mogla da se uključi kasnije. Kritičari ukazuju na protekcionistički element takvog sistema koji se tiče aktuelnog besplatnog dodeljivanja dela dozvola za ispuštanje CO2 i ekvivalentnih uzročnika globalnog zagrevanja.

HuffPost je citirao neimenovane osobe upućene u razvoj događaja koje tvrde da je Johnson „veoma otvoren“ prema rečenoj koncepciji.

Šansa diplomatiji

Kabinet premijera je otkrio da ministarstvo privrede, energetike i industrijske strategije „proučava“ pitanje i da je „usredsređeno“ na njega. Samo ministarstvo je saopštilo da želi da sarađuje s trgovinskim partnerima kroz diplomatske kanale u cilju zajedničkog ublažavanja klimatskih promena i usklađivanja tarifa.

Britanija i EU takođe razrađuju planove za proširivanje svojih sistema za trgovanje emisijama, a Sjedinjene Države su nagovestile mogućnost da uvedu prekogranični porez na CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protesti-Beograd-Rio-Tinto-ekspropriacija-referendum-4.decembar-2021.

Građani masovno blokirali saobraćaj u Srbiji u znak protesta zbog spornih zakona i Rio Tinta

04 децембра 2021 - Ekološke organizacije i građani su danas blokirali saobraćaj širom Srbije zbog protivljenja zakonima o referendumu i eksproprijaciji.

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja