OIE

Bionex gradi fabriku bioetanola u Apatinu

apatin bioneks bioetanol

Slika: Markus Spiske from Pixabay

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Firma Bionex kupila je za 64 miliona dinara od Opštine Apatin zemljište površine 5,5 hektara za gradnju fabrike bioetanola u Slobodnoj zoni Apatina.

Radovi na izgradnji postrojenja trebalo bi da krenu u martu kada Bionex obezbedi sve potrebne dozvole. Procenjena vrednost investicije, kako je saopštila Opština Apatin, je oko pet miliona evra.

Vlasnici firme su, prema podacima Agencije za privredne registre, po dva švajcarska i srpska državljanina, kao i jedan Italijan.

Od 1. januara dizeli i benzini moraju da sadrže određeni udeo biogoriva

Od 1. januara 2021. benzini i dizeli moraju da imaju određeni udeo bioetanola biodizela. Uredba je doneta oktobra 2019, ali rok važenja je pomeren za početak sledeće godine. Cilj ove uredbe je da se poveća udeo obnovljivih izvora energije u transportu, i na taj način smanji zagađenje vazduha.

Postojeći kapaciteti za proizvodnju bioetanola i biodizela u Srbiji nisu dovoljni da zadovolje potrebe ovog tržišta, pa bi nova fabrika u Apatinu mogla da bude dobro upošljena.

Predstavnici Opštine Apatin naglasili su da je posle nekoliko godina parcela u industrijskoj zoni prodata po tržišnoj ceni.

„Mislimo da je to veliki uspeh za našu opštinu. Gradnja fabrike bi trebala da počne u martu, nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola. Na početku rada, posla će biti za tridesetak radnika, nakon čega bi firma trebala da napreduje“, rekla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

Komentara: (1)
Milja Stojanović / 30.08.2022.

Da li postoje prodavnice u Srbiji, Beogradu, gde se može kupiti bioetanol u litrima za kućnu upotrebu i zagrevanje manjih stambenih površina. Hvala 🙋‍♀️

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

25. decembar 2020. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

25. decembar 2020. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

25. decembar 2020. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

25. decembar 2020. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu