OIE

BiH regulator odlučio – duplo više struje u mrežu iz obnovljivih izvora

BiH-regulator-DERK-odluka-duplo-vise-struje-u-mrezu-iz-obnovljivih-izvora

Photo: Unsplash

Objavljeno

07.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Maksimalna snaga vetroelektrana i solarnih elektrana koja će moći da se priključi u elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine, povećana je sa 460 MW na 840 odnosno sa 400 MW na 825 MW.

Odluku o povećanju donela je Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) na predlog Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH). Povećanje snage je dobra vest za investitore.

Na mreži su trenutno u BiH samo dve vetroelektrane snage 86,6 MW

Elektroenergetski sistem BiH će sada moći da prihvati skoro 1.700 MW iz vetroparkova i solarnih elektrana. Trenutno su na mreži samo dve vetroelektrane – Mesihovina i Jelovača – ukupne snage 86,6 MW, a gradnja vetroparka Grebak trebalo bi da počne u oktobru.  Solarne elektrane veće snage zasad ne postoje u BiH.

Stvoreni uslovi da se poveća udeo OIE u energetskom miksu i da se smanji emisija štetnih gasova

Povodom odluke DERK-a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će se na zadovoljstvo velikog broja investitora omogućiti integracija značajnih instalisanih kapaciteta za proizvodnju elektrčne energije iz obnovljivih izvora.

Integracijom obnovljivih izvora povećava se stabilnost i fleksibilnost elektroenergetskog sistema BiH

„Na taj način će se u budućnosti udio obnovljivih izvora u proizvodnom miksu BiH značajno povećati, a ujedno će se i smanjiti emisije stakleničkih gasova, što je i obaveza BiH preuzeta Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU u dijelu obaveza koje se odnose na energetsku tranziciju, kao i politika Ministarstva“, istakao je ministar Košarac.

On je naveo da je odluka rezultata saradnje DERK-a, NOSBiH i Ministarstva.

Povećanje snage zasniva se na očekivanom pridruživanju NOSBIH EU mehanizmu IGCC

Košarac je istakao da se osim brojnih benefita iz domena ekologije, integracijom obnovljivih izvora povećava stabilnost i fleksibilnost elektroenergetskog sistema BiH.

Prof. dr Mirza Kušljugić, sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, ranije je izjavio da se predloženo povećanje snage zasniva na očekivanom pridruživanju NOSBIH EU mehanizmu IGCC.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

7. septembar 2020. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

7. septembar 2020. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

7. septembar 2020. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

7. septembar 2020. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović