Električna energija

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Regulisano tržište je najvažniji faktor za kompaniju NGEN Group, koja pomaže operatorima elektroenergetske mreže u prevazilaženju izazova u balansiranju, integrisanju obnovljivih izvora energije i digitalizaciji, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu suosnivač i generalni direktor Roman Bernard. „U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika“, istakao je.

Slovenačka kompanija za energetska rešenja i digitalizaciju NGEN Group posluje u devet evropskih zemalja. Njen generalni direktor Roman Bernard je na Beogradskom energetskom forumu ukazao na značaj baterijskih sistema u balansiranju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i njihovoj integraciji u elektroenergetsku mrežu.

Ova kompanija pomaže operatorima prenosnog i distributivnog sistema u oblastima gde su oni svi suočeni sa izazovima u aktuelnoj eri zelene transformacije, izjavio je. „U mreži možemo sa baterijama napraviti puno dobrih stvari“, rekao je Bernard, jedan od glavnih panelista na ovogodišnjoj konferenciji. Događaj je okupio više od pet stotina učesnika iz 30 zemalja širom sveta.

„Najbitnije nam je regulisanje tržišta. Znači, da smo svi motivirani da možemo surađivati. Jer u energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika. Mreža postoji zbog učesnika u mreži“, po rečima čelnika grupacije NGEN.

Predstoji još izazova, pogotovo u sajberbezbednosti u segmentima digitalizacije i decentralizacije mreže, naglasio je.

Veliki sistemi će izgubiti kontrolu nad mrežom

Jedino je nakon osnivanja Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) i uvođenja propisa imalo smisla osnovati NGEN i raditi u ovom sektoru, naveo je Bernard.

„Mreža je nekad funkcionisala odozgo naniže – bila je tu proizvodnja, a onda su svi korisnici upotrebljavali tu struju. Sada sve radi u oba smera i veliki sistemi će izgubiti kontrolu nad mrežom. Mislim da će se o tome još mnogo govoriti“, izjavio je.

NGEN Group i Uniper su upravo postigli sporazum o montiranju baterije operativne snage 50 megavata i sa 100 megavat-sati kapaciteta na lokaciji elektrane Heyden te nemačke kompanije. Ona planira da to postrojenje zatvori na kraju trećeg tromesečja ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

29. maj 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

29. maj 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

29. maj 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

29. maj 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika