Životna sredina

Beograd, Zagreb i Skoplje ispali iz trke za Zelenu prestonicu Evrope, Sofija u finalu

sofija-zelena-prestonica-evrope

Sofija (slika: Pixabay/seagul)

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Bugarske, Sofija, ušao je u finale takmičenja za nagradu Zelena prestonica Evrope za 2023. godinu, dok su prestonice Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije ispale iz trke.

Sofija je u finalu sa još tri grada – Helsingborg (Švedska), Krakov (Poljska) i Talin (Estonija), stoji u saopštenju Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije.

Osim Beograda, Zagreba i Skoplja, iz daljeg nadmetanja su ispali i Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gazijantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Izmir (Turska), Košice (Slovačka), Logronjo (Španija), Žešov (Poljska) i Varšava (Poljska).

Pobednik će bit proglašen u septembru

U završoj fazi nadmetanja, četvoro finalista imaće zadatak da ubede međunarodni žiri da su ozbiljno posvećeni održivom urbanom razvoju i da imaju kapacitet da budu uzor drugim gradovima, stoji u saopštenju.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji dodele nagrada 9. septembra u finskom gradu Lahti, koji nosi titulu Zelene prestonice Evrope za 2021. godinu.

Nagrada Zelena prestonica Evrope dodeljuje se od 2008. godine sa ciljem da se gradovi sa više od 100.000 stanovnika podstaknu da postanu zelenija, zdravija i održivija mesta za život. Do sada je nagradu dobilo 13 gradova uključujući Ljubljanu, glavni grad Slovenije, koja je osvojila titulu za 2016. godinu, i Grenobl u Francuskoj, koji je proglašen Zelenom prestonicom Evrope za 2022. godinu.

Rumunski grad Bistrica je u užem izboru za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Uporedo sa nagradom Zelena prestonica Evrope 2023., biće uručena i nagrada Evropski zeleni list za 2022. godinu. Ovom nagradom, koja se dodeljuje gradovima koji imaju između 20.000 i 100.000 stanovnika, odaje se priznanje za posvećenost unapređenju ekološke situacije, sa posebnim naglaskom na napore da se osigura zeleni razvoj i radna mesta.

Za nagradu za 2022. godinu u uži izbor je ušlo šest kandidata, uključujući i Bistricu u Rumuniji, grad sa oko 70.000 stanovnika. Ostalih pet su Helsinger (Danska), Gava (Španija), Trevizo (Italija), Valongo (Portugal) i Vintersvajk (Holandija).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. jul 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. jul 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. jul 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

8. jul 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto