Životna sredina

Beograd, Zagreb i Skoplje ispali iz trke za Zelenu prestonicu Evrope, Sofija u finalu

sofija-zelena-prestonica-evrope

Sofija (slika: Pixabay/seagul)

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Bugarske, Sofija, ušao je u finale takmičenja za nagradu Zelena prestonica Evrope za 2023. godinu, dok su prestonice Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije ispale iz trke.

Sofija je u finalu sa još tri grada – Helsingborg (Švedska), Krakov (Poljska) i Talin (Estonija), stoji u saopštenju Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije.

Osim Beograda, Zagreba i Skoplja, iz daljeg nadmetanja su ispali i Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gazijantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Izmir (Turska), Košice (Slovačka), Logronjo (Španija), Žešov (Poljska) i Varšava (Poljska).

Pobednik će bit proglašen u septembru

U završoj fazi nadmetanja, četvoro finalista imaće zadatak da ubede međunarodni žiri da su ozbiljno posvećeni održivom urbanom razvoju i da imaju kapacitet da budu uzor drugim gradovima, stoji u saopštenju.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji dodele nagrada 9. septembra u finskom gradu Lahti, koji nosi titulu Zelene prestonice Evrope za 2021. godinu.

Nagrada Zelena prestonica Evrope dodeljuje se od 2008. godine sa ciljem da se gradovi sa više od 100.000 stanovnika podstaknu da postanu zelenija, zdravija i održivija mesta za život. Do sada je nagradu dobilo 13 gradova uključujući Ljubljanu, glavni grad Slovenije, koja je osvojila titulu za 2016. godinu, i Grenobl u Francuskoj, koji je proglašen Zelenom prestonicom Evrope za 2022. godinu.

Rumunski grad Bistrica je u užem izboru za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Uporedo sa nagradom Zelena prestonica Evrope 2023., biće uručena i nagrada Evropski zeleni list za 2022. godinu. Ovom nagradom, koja se dodeljuje gradovima koji imaju između 20.000 i 100.000 stanovnika, odaje se priznanje za posvećenost unapređenju ekološke situacije, sa posebnim naglaskom na napore da se osigura zeleni razvoj i radna mesta.

Za nagradu za 2022. godinu u uži izbor je ušlo šest kandidata, uključujući i Bistricu u Rumuniji, grad sa oko 70.000 stanovnika. Ostalih pet su Helsinger (Danska), Gava (Španija), Trevizo (Italija), Valongo (Portugal) i Vintersvajk (Holandija).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra