Životna sredina

Beograd, Zagreb i Skoplje ispali iz trke za Zelenu prestonicu Evrope, Sofija u finalu

sofija-zelena-prestonica-evrope

Sofija (slika: Pixabay/seagul)

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Glavni grad Bugarske, Sofija, ušao je u finale takmičenja za nagradu Zelena prestonica Evrope za 2023. godinu, dok su prestonice Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije ispale iz trke.

Sofija je u finalu sa još tri grada – Helsingborg (Švedska), Krakov (Poljska) i Talin (Estonija), stoji u saopštenju Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije.

Osim Beograda, Zagreba i Skoplja, iz daljeg nadmetanja su ispali i Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gazijantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Izmir (Turska), Košice (Slovačka), Logronjo (Španija), Žešov (Poljska) i Varšava (Poljska).

Pobednik će bit proglašen u septembru

U završoj fazi nadmetanja, četvoro finalista imaće zadatak da ubede međunarodni žiri da su ozbiljno posvećeni održivom urbanom razvoju i da imaju kapacitet da budu uzor drugim gradovima, stoji u saopštenju.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji dodele nagrada 9. septembra u finskom gradu Lahti, koji nosi titulu Zelene prestonice Evrope za 2021. godinu.

Nagrada Zelena prestonica Evrope dodeljuje se od 2008. godine sa ciljem da se gradovi sa više od 100.000 stanovnika podstaknu da postanu zelenija, zdravija i održivija mesta za život. Do sada je nagradu dobilo 13 gradova uključujući Ljubljanu, glavni grad Slovenije, koja je osvojila titulu za 2016. godinu, i Grenobl u Francuskoj, koji je proglašen Zelenom prestonicom Evrope za 2022. godinu.

Rumunski grad Bistrica je u užem izboru za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Uporedo sa nagradom Zelena prestonica Evrope 2023., biće uručena i nagrada Evropski zeleni list za 2022. godinu. Ovom nagradom, koja se dodeljuje gradovima koji imaju između 20.000 i 100.000 stanovnika, odaje se priznanje za posvećenost unapređenju ekološke situacije, sa posebnim naglaskom na napore da se osigura zeleni razvoj i radna mesta.

Za nagradu za 2022. godinu u uži izbor je ušlo šest kandidata, uključujući i Bistricu u Rumuniji, grad sa oko 70.000 stanovnika. Ostalih pet su Helsinger (Danska), Gava (Španija), Trevizo (Italija), Valongo (Portugal) i Vintersvajk (Holandija).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Nacionalne konsultacije u okviru inicijative Stokholm+50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti...

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi