Životna sredina

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb u trci za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

zelena prestonica evrope beograd skoplje zagreb

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

19.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb su u konkurenciji za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023. u okviru takmičenja koje organizuje Evropska komisija.

Prestonice Srbije, Severne Makedonije, Bugarske i Hrvatske , kao i turski gradovi Izmir i Gaziantep, takmičiće se za nagradu koju je Evropska komisija ustanovila 2010. godine. Ova nagrada, kao i nagrada Zeleni list Evrope, uvedena 2015, imaju za cilj da podrže ekološka dostignuća gradova i njihovu težnju ka urbanoj održivosti i eko-inovacijama.

Četiri prestonice iz regiona nadmeću se sa još 12 gradova

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb će se takmičiti sa sledećim gradovima: Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gaziantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Helsingborg (Švedska), İzmir (Turska), Košice (Slovačka), Krakov (Poljska), Logronjo (Španija), Rzeszov (Poljska), Talin (Estonija) i Varšava (Poljska).

Osvajanje nagrade Zelena prestonica Evrope, kako je navela Evropska komisija, donosi brojne prednosti, kao što su izveštavanje u međunarodnim medijima, jačanje regionalnog uticaja, veći fokus na ekološke projekte i povećana strana ulaganja.

Pobednici će biti proglašeni 2021. i dobiće kombinovani finansijski nagradni fond od milion evra.

U toku je izbor finalista

Komisija od dvanaest nezavisnih stručnjaka trenutno sprovodi tehničku procenu svake prijave kako bi izabrala finaliste. Ocenjivanje se obavlja na osnovu 12 ekoloških pokazatelja, navela je Evropska komisija.

Finalisti će predstaviti akcioni plan o tome kako njihov grad namerava da ispuni svoju evropsku godinu Zelene prestonice

Uži izbor gradova finalista biće objavljen na proleće 2021, a gradovi koji uđu u uži izbor biće pozvani da se predstave međunarodnom žiriju, kojim predsedava Evropska komisija. Finalisti će predstaviti akcioni plan o tome kako njihov grad namerava da ispuni svoju evropsku godinu Zelene prestonice, projekte i aktivnosti koje planira da sprovede u cilju jačanja ekološke održivosti grada, kao i strategiju komunikacije.

Dosad je trinaest gradova dobilo nagradu Evropska zelena prestonica: Stokholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nant (2013), Kopenhagen (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016) Esen (2017), Nijmegen (2018), Oslo (2019), Lisabon (2020), Lahti (2021) i Grenobl (2022).

Gradonačelnik Beograda: takmičenje je važno za podizanje svesti o značaju rešavanja ekoloških problema,

Gradonačelnik Beograda Zorana Radojičić izjavio je da je važno da je glavni grad Srbije deo ovog takmičenja. Na ovaj način podiže se svest o značaju rešavanja ekoloških problema, istakao je on.

Radojičić je najavio i će uskoro pred odbornicima Skupštine grada biti Predlog plana kvaliteta vazduha u Beogradu za period 2021–2030, zatim Predlog akcionog plana za Zeleni grad i Predlog akcionog plana za održivu klimu i energiju.

Komentara: (1)
MILE / 21.04.2021.

Najvise sansi ima Beograd.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. april 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

19. april 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. april 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. april 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić