Energetska efikasnost

Beograd uz podršku UNEP-a unapređuje energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom.

Mali i Egerer su razgovarali o tome kako će se u budućnosti sprovoditi dve inicijative UNEP-a: “Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama” (BEA – Building Efficiency Accelerator) i “Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima” (DES – Global District Energy in Cities). BEA inicijativi je do sada pristupilo 23 grada i regiona širom sveta, među kojima su Bogota (Kolumbija), Riga (Letonija), Porto Alegre (Brazil) i Dubai (UAE). U DES inicijativu je uključeno 25 gradova među kojima su i Tokio (Japan), Pariz (Francuska) i Roterdam (Holandija).

Gradonačelnik Beograda je istakao da je Beograd grad čije su aktivnosti usmerene ka kreiranju zdravijeg okruženja. Siniša Mali je rekao da su u toku radovi na obnovi 70 fasada čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama. Prema novom zakonu o stanovanju iz 2016. godine, održavanje fasada je proglašeno javnim interesom i obaveza je skupštine stanara. Ukoliko stanari sami ne obnove fasadu, to će učiniti država, ali o njihovom trošku.

Siniša Mali je još prošle jeseni najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost koji će biti deo budžetskog sistema. Sredstva fonda međutim, neće biti deljena bespovratno, već će korisnici morati da ih otplaćuju. Beograd će time postati druga lokalna samouprava koja će osnovati takav Fond, nakon što je grad Pirot to učinio ovog meseca.

U gradskoj upravi očekuju da Fond omogući pokretanje velikog projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama. U saopštenju skupštine grada se podseća da će krajem maja biti održana “Nedelja energetike u Beogradu”, gde će zainteresovani moći da saznaju i razgovaraju o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.