Energetska efikasnost

Beograd uz podršku UNEP-a unapređuje energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom.

Mali i Egerer su razgovarali o tome kako će se u budućnosti sprovoditi dve inicijative UNEP-a: “Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama” (BEA – Building Efficiency Accelerator) i “Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima” (DES – Global District Energy in Cities). BEA inicijativi je do sada pristupilo 23 grada i regiona širom sveta, među kojima su Bogota (Kolumbija), Riga (Letonija), Porto Alegre (Brazil) i Dubai (UAE). U DES inicijativu je uključeno 25 gradova među kojima su i Tokio (Japan), Pariz (Francuska) i Roterdam (Holandija).

Gradonačelnik Beograda je istakao da je Beograd grad čije su aktivnosti usmerene ka kreiranju zdravijeg okruženja. Siniša Mali je rekao da su u toku radovi na obnovi 70 fasada čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama. Prema novom zakonu o stanovanju iz 2016. godine, održavanje fasada je proglašeno javnim interesom i obaveza je skupštine stanara. Ukoliko stanari sami ne obnove fasadu, to će učiniti država, ali o njihovom trošku.

Siniša Mali je još prošle jeseni najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost koji će biti deo budžetskog sistema. Sredstva fonda međutim, neće biti deljena bespovratno, već će korisnici morati da ih otplaćuju. Beograd će time postati druga lokalna samouprava koja će osnovati takav Fond, nakon što je grad Pirot to učinio ovog meseca.

U gradskoj upravi očekuju da Fond omogući pokretanje velikog projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama. U saopštenju skupštine grada se podseća da će krajem maja biti održana “Nedelja energetike u Beogradu”, gde će zainteresovani moći da saznaju i razgovaraju o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. mart 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. mart 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. mart 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.