Energetska efikasnost

Beograd uz podršku UNEP-a unapređuje energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom.

Mali i Egerer su razgovarali o tome kako će se u budućnosti sprovoditi dve inicijative UNEP-a: “Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama” (BEA – Building Efficiency Accelerator) i “Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima” (DES – Global District Energy in Cities). BEA inicijativi je do sada pristupilo 23 grada i regiona širom sveta, među kojima su Bogota (Kolumbija), Riga (Letonija), Porto Alegre (Brazil) i Dubai (UAE). U DES inicijativu je uključeno 25 gradova među kojima su i Tokio (Japan), Pariz (Francuska) i Roterdam (Holandija).

Gradonačelnik Beograda je istakao da je Beograd grad čije su aktivnosti usmerene ka kreiranju zdravijeg okruženja. Siniša Mali je rekao da su u toku radovi na obnovi 70 fasada čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama. Prema novom zakonu o stanovanju iz 2016. godine, održavanje fasada je proglašeno javnim interesom i obaveza je skupštine stanara. Ukoliko stanari sami ne obnove fasadu, to će učiniti država, ali o njihovom trošku.

Siniša Mali je još prošle jeseni najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost koji će biti deo budžetskog sistema. Sredstva fonda međutim, neće biti deljena bespovratno, već će korisnici morati da ih otplaćuju. Beograd će time postati druga lokalna samouprava koja će osnovati takav Fond, nakon što je grad Pirot to učinio ovog meseca.

U gradskoj upravi očekuju da Fond omogući pokretanje velikog projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama. U saopštenju skupštine grada se podseća da će krajem maja biti održana “Nedelja energetike u Beogradu”, gde će zainteresovani moći da saznaju i razgovaraju o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

29. mart 2017. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

29. mart 2017. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

29. mart 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

29. mart 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.