Energetska efikasnost

Beograd uz podršku UNEP-a unapređuje energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom.

Mali i Egerer su razgovarali o tome kako će se u budućnosti sprovoditi dve inicijative UNEP-a: “Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama” (BEA – Building Efficiency Accelerator) i “Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima” (DES – Global District Energy in Cities). BEA inicijativi je do sada pristupilo 23 grada i regiona širom sveta, među kojima su Bogota (Kolumbija), Riga (Letonija), Porto Alegre (Brazil) i Dubai (UAE). U DES inicijativu je uključeno 25 gradova među kojima su i Tokio (Japan), Pariz (Francuska) i Roterdam (Holandija).

Gradonačelnik Beograda je istakao da je Beograd grad čije su aktivnosti usmerene ka kreiranju zdravijeg okruženja. Siniša Mali je rekao da su u toku radovi na obnovi 70 fasada čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama. Prema novom zakonu o stanovanju iz 2016. godine, održavanje fasada je proglašeno javnim interesom i obaveza je skupštine stanara. Ukoliko stanari sami ne obnove fasadu, to će učiniti država, ali o njihovom trošku.

Siniša Mali je još prošle jeseni najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost koji će biti deo budžetskog sistema. Sredstva fonda međutim, neće biti deljena bespovratno, već će korisnici morati da ih otplaćuju. Beograd će time postati druga lokalna samouprava koja će osnovati takav Fond, nakon što je grad Pirot to učinio ovog meseca.

U gradskoj upravi očekuju da Fond omogući pokretanje velikog projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama. U saopštenju skupštine grada se podseća da će krajem maja biti održana “Nedelja energetike u Beogradu”, gde će zainteresovani moći da saznaju i razgovaraju o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija donela novu Uredbu o ekodizajnu

Evropska unija donela novu Uredbu o ekodizajnu

29. mart 2017. - Evropska unija je uzvojila izmene Uredbe o ekodizajnu, obuhvatajući skoro sve vrste proizvoda, kako bi unapredila njihovu održivost

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

29. mart 2017. - Nove investicije doprineće nastavku dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina, rekao je Matijas Predojević

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

29. mart 2017. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

29. mart 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva