Energetska efikasnost

Beograd uz podršku UNEP-a unapređuje energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se sa direktorom kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beču Haraldom Egererom.

Mali i Egerer su razgovarali o tome kako će se u budućnosti sprovoditi dve inicijative UNEP-a: “Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama” (BEA – Building Efficiency Accelerator) i “Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima” (DES – Global District Energy in Cities). BEA inicijativi je do sada pristupilo 23 grada i regiona širom sveta, među kojima su Bogota (Kolumbija), Riga (Letonija), Porto Alegre (Brazil) i Dubai (UAE). U DES inicijativu je uključeno 25 gradova među kojima su i Tokio (Japan), Pariz (Francuska) i Roterdam (Holandija).

Gradonačelnik Beograda je istakao da je Beograd grad čije su aktivnosti usmerene ka kreiranju zdravijeg okruženja. Siniša Mali je rekao da su u toku radovi na obnovi 70 fasada čime će biti povećana energetska efikasnost u zgradama. Prema novom zakonu o stanovanju iz 2016. godine, održavanje fasada je proglašeno javnim interesom i obaveza je skupštine stanara. Ukoliko stanari sami ne obnove fasadu, to će učiniti država, ali o njihovom trošku.

Siniša Mali je još prošle jeseni najavio osnivanje Fonda za energetsku efikasnost koji će biti deo budžetskog sistema. Sredstva fonda međutim, neće biti deljena bespovratno, već će korisnici morati da ih otplaćuju. Beograd će time postati druga lokalna samouprava koja će osnovati takav Fond, nakon što je grad Pirot to učinio ovog meseca.

U gradskoj upravi očekuju da Fond omogući pokretanje velikog projekta povećanja energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama. U saopštenju skupštine grada se podseća da će krajem maja biti održana “Nedelja energetike u Beogradu”, gde će zainteresovani moći da saznaju i razgovaraju o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...