Energetska efikasnost

Grad Beograd uspostavlja fond za energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

01.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd je odlučan u nameri da uspostavi fond za energetsku efikasnost u okviru svog budžetskog sistema, gde novi instrument neće biti namenjen za dodelu bespovratnih sredstava – ona će biti otplaćivana, što čini poduhvat jedinstvenim, izjavio je Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku.

U obraćanju učesnicima inicijalnog sastanka povodom pristupanja glavnog grada partnerstvima „Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama“ i „Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima“, Marko Stojanović je istakao ambiciju da se za najviše dvadeset godina dostigne ušteda od jednog gigavata, u poređenju sa trenutnim kapacitetom za proizvodnju toplotne energije od tri gigavata. Gradska uprava ovaj segment vidi kao izvor energije i tako će ga i tretirati, uz potrebu za pristupom koji je više orijentisan ka tržišnim mehanizmima i konkretnijim zakonskim rešenjima, naveo je Stojanović.

Konferenciju u gradskoj skupštini organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Svetski institut za resurse (World Resources Institute), uz učešće GEF-a (Global Environment Facility). Beogradu je dodeljen status jednog od korisnika pilot-projekata, gde će pristup biti dublji, a spektar aktivnosti je širi i traje tri godine.

Druga namera vezana za skiciranu budžetsku stavku jeste da se sredstva pronalaze uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija koje su već uspostavile saradnju s Beogradom, izjavio je Stojanović i imenovao Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), nemačku razvojnu banku KfW i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Kreatori lokalne politike računaju i na pomoć donatora u okviru korporativne odgovornosti, rekao je gradski sekretar i dodao da su komercijalne banke neophodne kao partneri.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je lokalna samouprava inicirala promenu Zakona o stanovanju, obrazloživši da će stanovnici Beograda dobiti mogućnost da obnove fasade i povećavaju energetsku efikasnost u zgradama. Na sledećoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu naći će se strategija razvoja Beogradskih elektrana,uključujući mnoge alternativne izvora energije, izjavio je. „Da bismo postigli konačni cilj, potrebno je da se sklopi više kockica u jednu, a upravo izmena zakona i strategija doprinose za nas najvažnijem projektu. To je osnivanje fonda za energetsku efikasnost. Građanima će tako biti omogućena isplativost ulaganja u objekte na mnogo duži rok“, naveo je Mali.

Poduhvatu „Održiva energija za sve“ (SE4ALL) predsedavaju odlazeći generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, rekla je istraživačica Ksenija Petričenko iz Kopenhaškog centra za energetsku efikasnost (C2E2). Ustanovu koju predstavlja je osnovalo UNEP DTU partnerstvo, saradnički centar Programa UN za životnu sredinu. DTU je Tehnički univerzitet Danske. Ciljevi za 2030. godinu su omogućavanje pristupa savremenim uslugama u energetici, udvostručavanje stope unapređenja energetske efikasnosti i dupliranje udela energije iz obnovljivih izvora u globalnom miksu, objasnila je.

„Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama“ je mreža kompanija i organizacija civilnog društva usmerena na saradnju s kreatorima politike energetske efikasnosti u zgradarstvu. „Inicijativu za daljinsku energiju u gradovima“ je pokrenuo Unep. Ona udružuje napore gradskih uprava, akademske zajednice, preduzećâ i finansijerâ, a prestonicu Srbije je odabrala da tri godine koristi njenu podršku.

Moderni sistemi daljinske energetike udružuju daljinsko grejanje i hlađenje s kogeneracijskim sistemima za proizvodnju energije za grejanje i struje, zatim skladištenje toplotne energije, toplotne pumpe i decentralizaciju u energetici.

Tagovi: , , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

1. novembar 2016. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

1. novembar 2016. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

1. novembar 2016. - Ministarka Đedović je pozvala opštine i gradove da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

1. novembar 2016. - Kako bi energetski sistemi u regionu Zapadnog Balkana postigli ugljeničnu neutralnost ključni preduslovi su infrastruktura, dostupnost tehnologije i finansiranja.