Energetska efikasnost

Grad Beograd uspostavlja fond za energetsku efikasnost

Slika: www.beograd.rs

Objavljeno

01.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd je odlučan u nameri da uspostavi fond za energetsku efikasnost u okviru svog budžetskog sistema, gde novi instrument neće biti namenjen za dodelu bespovratnih sredstava – ona će biti otplaćivana, što čini poduhvat jedinstvenim, izjavio je Marko Stojanović, gradski sekretar za energetiku.

U obraćanju učesnicima inicijalnog sastanka povodom pristupanja glavnog grada partnerstvima „Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama“ i „Inicijativa za daljinsku energiju u gradovima“, Marko Stojanović je istakao ambiciju da se za najviše dvadeset godina dostigne ušteda od jednog gigavata, u poređenju sa trenutnim kapacitetom za proizvodnju toplotne energije od tri gigavata. Gradska uprava ovaj segment vidi kao izvor energije i tako će ga i tretirati, uz potrebu za pristupom koji je više orijentisan ka tržišnim mehanizmima i konkretnijim zakonskim rešenjima, naveo je Stojanović.

Konferenciju u gradskoj skupštini organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Svetski institut za resurse (World Resources Institute), uz učešće GEF-a (Global Environment Facility). Beogradu je dodeljen status jednog od korisnika pilot-projekata, gde će pristup biti dublji, a spektar aktivnosti je širi i traje tri godine.

Druga namera vezana za skiciranu budžetsku stavku jeste da se sredstva pronalaze uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija koje su već uspostavile saradnju s Beogradom, izjavio je Stojanović i imenovao Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), nemačku razvojnu banku KfW i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD). Kreatori lokalne politike računaju i na pomoć donatora u okviru korporativne odgovornosti, rekao je gradski sekretar i dodao da su komercijalne banke neophodne kao partneri.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je lokalna samouprava inicirala promenu Zakona o stanovanju, obrazloživši da će stanovnici Beograda dobiti mogućnost da obnove fasade i povećavaju energetsku efikasnost u zgradama. Na sledećoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu naći će se strategija razvoja Beogradskih elektrana,uključujući mnoge alternativne izvora energije, izjavio je. „Da bismo postigli konačni cilj, potrebno je da se sklopi više kockica u jednu, a upravo izmena zakona i strategija doprinose za nas najvažnijem projektu. To je osnivanje fonda za energetsku efikasnost. Građanima će tako biti omogućena isplativost ulaganja u objekte na mnogo duži rok“, naveo je Mali.

Poduhvatu „Održiva energija za sve“ (SE4ALL) predsedavaju odlazeći generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, rekla je istraživačica Ksenija Petričenko iz Kopenhaškog centra za energetsku efikasnost (C2E2). Ustanovu koju predstavlja je osnovalo UNEP DTU partnerstvo, saradnički centar Programa UN za životnu sredinu. DTU je Tehnički univerzitet Danske. Ciljevi za 2030. godinu su omogućavanje pristupa savremenim uslugama u energetici, udvostručavanje stope unapređenja energetske efikasnosti i dupliranje udela energije iz obnovljivih izvora u globalnom miksu, objasnila je.

„Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama“ je mreža kompanija i organizacija civilnog društva usmerena na saradnju s kreatorima politike energetske efikasnosti u zgradarstvu. „Inicijativu za daljinsku energiju u gradovima“ je pokrenuo Unep. Ona udružuje napore gradskih uprava, akademske zajednice, preduzećâ i finansijerâ, a prestonicu Srbije je odabrala da tri godine koristi njenu podršku.

Moderni sistemi daljinske energetike udružuju daljinsko grejanje i hlađenje s kogeneracijskim sistemima za proizvodnju energije za grejanje i struje, zatim skladištenje toplotne energije, toplotne pumpe i decentralizaciju u energetici.

Tagovi: , , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

1. novembar 2016. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

1. novembar 2016. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

1. novembar 2016. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

1. novembar 2016. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu