x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Beograd doneo odluku o tenderu za sistem javnih bicikala

27.06.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Beograd doneo odluku o tenderu za sistem javnih bicikala

Skupština grada Beograda donela je odluku o raspisivanju međunarodnog tendera za uspostavljanje sistema javnih bicikala kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a ako sve bude išlo po planu, Beograđani bi mogli početi da koriste javne bicikle već na proleće 2020. godine.

Zamenik gradonačelinka Goran Vesić precizirao da će biti 150 stanica za javne bicikle, a svaka stanica će imati šest bicikala, što znači da će u gradu biti 900 javnih bicikala. Što se tiče biciklističkih staza, Beograd u ovom trenutku ima oko sto kilometara, a planira se da u naredne četiri godine bude izgrađeno još 120 kilometara novih staza.

Vesić je dodao da su se gradske vlasti odlučile za sistem javnih bicikala sa stanicama, koji je uređeniji od sistema po kom se bicikl ostavlja bilo gde i potom traži GPS-om. Bicikli će biti obični i električni, koji su potrebni zbog konfiguracije terena u Beogradu, a sistem će biti proširen i na električne trotinete čim bude usvojena zakonska regulativa po tom pitanju, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, odluka o uspostavljanju sistema javnih bicikala doprinosi povećanju kvaliteta života građana Beograda i pokazuje nameru gradskih vlasti da pešaci i biciklisti treba da dobiju prednost u odnosu na druge oblike urbane mobilnosti.

Nekoliko velikih kompanija zainteresovano za JPP

Vesić je rekao i da postoji nekoliko velikih kompanija koje su zainteresovane za ovo javno-privatno paretnerstvo, ali nije naveo koje su kompanije u pitanju.

Prva ideja je bila da Grad Beograd bude vlasnik 51%, a da partneru preostane 49%, ali je Beograd nakon dobijanja informacija o namerama stranih kompanija odlučio da im bude dozvoljeno da budu vlasnici do 75%, dok bi grad zadržao 25% i učestvovao u radu kompanije, objasnio je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, tender će biti raspisan čim odluka Skupštine grada stupi na snagu, a po zakonu, nakon tri meseca bi trebalo da partner bude izabran, nakon čega bi Skupština grada trebalo da prihvati izbor partnera.

Ukoliko sve bude išlo po planu, Beograd bi trebalo da ima prve javne bicikle na proleće sledeće godine, istakao je Vesić. On je takođe primetio da je Beograd je jedan od malobrojnih glavnih gradova u Evropi koji nema sistem javnih bicikala.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.